Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
17 Юли 2015, Петък


Хората по планетата недоволстват от най-различни неща, други се бият в гърдите като велики


Унгарци протестират заради ограда по границата със Сърбия

В Будапеща се състоя протест против решението на Унгария да изгради ограда срещу незаконните мигранти по границата си със Сърбия, предадоха в сряда световните агенции. Протестиращите пред парламента унищожиха символично имитация на 15-метрово ограждение, подобно на това, което започна да се строи в понеделник покрай граничната бразда. То ще е с височина 4 метра и ще се простира на 175 км дължина.
Около 80 000 са мигрантите и бежанците, влезли в Унгария през 2015 г., като 80% от тях са от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, където се водят войни. Повечето кандидатстват за убежище, но бързо след това заминават за други, по-богати страни от Европейския съюз като Германия и Швеция.


Румънци скочиха срещу имунитета на американските военни

Над девет хиляди жители на Румъния са се подписали под петиция с искане за лишаване на базираните в страната американски войници от имунитет, който им позволява да избягват наказания при извършване на престъпления. Петицията е публикувана в интернет от жител на Брашов, който пострадал заедно с приятелката си при катастрофа с пиян американски войник, съобщава вестник Adevarul, цитиран от „Фокус”.
Виновният за злополуката солджър най-вероятно няма да бъде наказан, защото през 2002 г. Румъния е подписала и ратифицирала договор със САЩ, според който Букурещ се отказва от административно и съдебно преследване на участвали в различни видове инциденти американски дипломати и военнослужещи.


Финландия пропищя от диви катерици

В последно време във Финландия се наблюдава активна намеса на катеричките в живота на местните жители. Рижите хулигани се промъкват в жилищата и магазините из скандинавската страна, алармират медиите. Ползвайки се от защитата на закона, катеричките са се превърнали в истинска напаст за финландците, а за да ги уловиш, е нужно да получиш разрешение от властите.

В един хранителен магазин в Хелзинки представител на пухкавите дългоопашати гризачи се е заселил в отдела за храните за домашни любимци. Той идва тук почти всеки ден и разкъсва пакетите. Персоналът на супермаркета вече няколко седмици чака разрешение свише да го хване.

Още повече неприятности създават катеричките в домовете на хората – те си свиват „гнезда“ под покривите, припкат пъргаво из къщите, трошейки наред домашното имущество. През април например една пухкавелка остави без ток около хиляда жилища в Рованием, опитвайки да си скрие една шишарка в трансформатора.


Сърбия се кани да стане „световно чудо“

Сърбия е много далеч от банкрут и никога няма да изпадне в подобна ситуация – това заяви тези дни гордо сръбският премиер Александър Вучич. Той се похвали, че от началото на годината страната е спечелила или похарчила 100 млрд. динара, което прави близо 1 милион евро.

Според него Сърбия има възможност да увеличи „заплатите и пенсиите в обществения сектор", предаде БГНЕС. При визитата си  във Върнячка баня Вучич изтъкна: „Ако инвестираме, ще постигнем положителен икономически ръст и ще се превърнем в малко световно чудо, което ще бъде признато от целия свят".


Роман Абрамович ще добива шистов газ в САЩ

Именитият милиардер и бивш губернатор на Чукотка Роман Абрамович купи за 10 млн. долара контролния пакет акции на Propell technologies, оповести новината „Комсомолская правда“. Въпросната американска компания разработва технологии за добив на шистов петрол и залага на иновациите. Тя например е патентовала способ за хидравлично разбиване на пластове, който пропагандира като най-екологично чистия. С парите на руснака Propell technologies планира да продава технологията на нефтопреработващите компании в САЩ и в чужбина.

Медията изтъква, че инвестицията хич не е голяма за джоба на мултимилионера, който например преди две години плати 60 млн. долара за 40 картини на художника Иля Кабаков. А известната му яхта с площадка за хеликоптер, фитнес центърът му и собствената му противоракетна система му струват цели 500 млн. долара. Той купи английския футболен клуб „Челси“ срещу 100 млн. долара, като през последните десет години му се наложи да вложи още 1,5 млрд. долара в него.

Авторитетното списание „Форбс“ оценява състоянието на Абрамович на 9,1 млрд. долара. Тоест милиардерът преспокойно може да си купи още хиляда такива шистови компании, пресмятат от „Комсомолская правда“. Без отговор остава въпросът дали новата технология ще попадне в Русия, където шистовите проекти засега не се разработват.


Русия и Македония – с предсрочни избори

В сряда руските медии съобщиха, че Владимир Путин е променил датата за провеждането на парламентарните избори в страната. Те ще бъдат през септември следващата година, а не както първоначално бе решено – през декември 2016 г. 
Много са депутатите от долната камара на законодателния парламент, които смятат, че това е по-добре, тъй като през есента е по-топло, а руснаците по това време не са на почивка, за разлика от последния месец на годината, което ще повиши избирателната активност.

Предсрочни избори догодина ще има и в Македония. Те ще са на 24 април 2016 г. За това се споразумяха тези дни лидерите на четирите най-големи партии в югозападната ни съседка с помощта на посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан.
Компромисът на четиримата лидери ще помогне Скопие да запази препоръката на ЕК за започване на преговори за членство в ЕС. А премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви, че политическата криза е приключила. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев също изрази задоволство от решението, тъй като Груевски ще подаде оставка през декември.


Латинска Америка е новата икономическа бомба

Докато Гърция изпитва драматична липса на финансова ликвидност, а Китай отчита невиждан спад на фондовия си пазар, една друга икономика също размахва червения флаг, но никой не я забелязава. Става въпрос за Латинска Америка, предупреждава CNN Money.
Всяка една от големите страни на континента отбелязва значителен спад в икономиката си, която е два пъти по-голяма от тази на Индия. Световната банка предвижда най-лошата икономическа година за региона от финансовата криза насам. Освен това два от най-зле представящите се фондови пазари в света са от южноамериканските страни.

„Слабото представяне на Латинска Америка рефлектира върху по-слабото представяне на света", коментира главният икономист на Brown brothers Harriman Уин Тин.
Според експертите, в момента, след години на прогрес, Латинска Америка е „най-уязвимият" от ставащото в Китай район на планетата, тъй като Поднебесната империя е основен търговски партньор за много от страните там.

„Бразилия се намира в лоша форма. Аржентина не е по-добре. Чили забави растежа до символичен, а Перу – напълно", пояснява Еугенио Алеман, главен икономист на Wells Fargo securities.
Но това е само началото. Бедната Венецуела има най-лошата икономика в света с хиперинфлация. Следва я Колумбия, която държи първенството за най-зле представящ се фондов пазар. Вторият такъв е на Перу.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
обикновен българин българофил
19.07.2015 05:56:06
0
0
НА ВРЕМЕТО 'ЛЕВСКИ БЕШЕИКАЗАЛ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СИ ИГРАЕМ С СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ И ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ПО ОТГОВОРНИ.ЗНАЧИ ТОГАВА БЪЛГПРИТЕ СА БИЛИ СЕДЕМ МИЛИОНА И СЕГА СМЕ ПАК ТОЛКОВА/С ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ/ЗНАЧИ СМЕ ПО ЗЛЕИОТ НЕГОВОТО/ТУРСКО/ ВРЕМЕ.ПОМИСЛЕТЕ СИ ДР.РЪКОВОДИТЕЛИ СЕГАШНИ КОИТО НИ 'УПРАВЛЯВАТ' КОИТО СЕГАМСЕ НАДПРЕВАРВАТЕ ДА ' СЛАВИТЕ ЛЕВСКИ НА ДУМИ А НЕ НА ДЕЛА ,ОСОБЕНО ЧЕРВЕНИТЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ/КОИТО СКРИХА КОСТИТЕ НА ЛЕВСКИ В ОНАЗИ МАЛКА ЦЪРКВА ПРЕД ЦУМ ЗА ДА НЕ СЕ СТРОИ ПАМЕТНИК ПРЕД ТОЗИ НА ЛЕНИН.
1
19.07.2015 05:46:54
0
0
КОДА Е КОРЕКТЕН ,А МИ ВИЕ НЕ СТЕ КОРЕКТНИ ДР.МОДЕРАТОНИ ЦЕНЗУРАТОРИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки