Продават „на пожар“ 11 гръцки острова


Продават „на пожар“ 11 гръцки острова
Остров Дулихиум е най-големият частен остров в Гърция, който се продава в момента
17 Юли 2015, Петък


Офертите са много изгодни, собствеността им е частна, но и изправената пред фалит държава може да извади своите на тезгяха


Гърция е страна, край чиито крайбрежия са пръснати множество острови – според различни оценки броят им варира от 1200 до 6000! Една част от тях са собственост на държавата, но има и такива, които са в частни владения. Сега близо една дузина именно от тях са обявени за продажба.

Както си позволява да подхвърли съвет към изправената пред фалит наша южна съседка изданието BusinessInsider, ако правителството на Гърция е толкова отчаяно, може да последва примера и да продаде някои от държавните острови, за да събере 50-те милиарда евро, 36-те милиарда лири или 55-те милиарда долара – в каквато валута предпочитате да измервате комшийските дългове – и да усмири кредиторите си.

Както отбелязва британският агент по недвижима собственост Найт Франк, през 2014 г.  на пазара са били обявени за продажба около 20 гръцки острова. Експертите очакват техният брой да се умножи през близките няколко години следствие драстичното увеличаване на данъците за притежавани сгради и други недвижимости. Новите фискални тарифи направиха непосилна и собствеността на частен остров, което очевидно принуждава владетелите им да побързат да се отърват от нея. А и последната спасителна за Гърция сделка с кредиторите й налага още по-строги ограничения на страната и поданиците й, което вероятно ще доведе до по-нататъшно редуциране на частното богатство, категорични са международните анализатори.

По думите на Найт Франк, предвид твърдия ляв уклон на СИРИЗА и настоящата фискална консолидация, все по-трудно ще се става богат в южната ни съседка.  А и не е сигурно, че от продажбата на островите собствениците им ще изкарат добри пари. В британския сайт Private Islands Online някои от тях вървят едва за по 3 милиона евро – сума, която не би стигнала дори за една къща в някои от по-луксозните квартали на Лондон.

Франк отбелязва, че търговията с гръцки острови най-вероятно ще привлече доста „ловци на сделки“. Вече се отчита повишен интерес към Гърция от страна на чуждестранните инвеститори, които очевидно се надяват да завъртят изгодна търговия с имоти.
Както миналата седмица информира и авторитетният „Индипендънт“, към гръцките недвижимости, заради ниските им цени, с интерес гледат даже сърби и българи, както и много руснаци и китайци. Да хвърлим и ние око кои са най-евтините острови в южната ни съседка, които в момента се предлагат за продан.

За по 3 милиона евро вървят намиращият се в Йонийско море остров Гайя и отдалеченият на 10 минути западно от Коринт полуостров Лихнари. „Игрището на милионерите“, както наричат Гайя, донякъде е застроен, като общо частната компания, която го притежава, е получила одобрение да вдигне на него 6 вили и да го раздели на 6 парцела. Късчето земя насред морските талази предлага идеални условия за водни спортове, плаване, риболов, гмуркане в дълбоки води. Линхари пък се слави с наличието на прясна вода, изграден път и маслиновите си горички. Той бе офериран за повече пари, но наскоро цената му падна двойно.

За пиене, но след филтриране, става и водата на остров Строгило в Егейско море, който търси купувач за 4,5 милиона евро. Въпреки че той не е застроен, британските брокери на недвижими имоти отбелязват, че на него може да се прокара електричество от известния близък остров Маратос.
Пет милиона евро пък искат собствениците на застроения остров Китнос – също в Егея. Той е само на час път с лодка от гръцката столица и на него вече са вдигнати тридесетина кипри белостенни къщички. В момента парчето суша е давано под наем.

Половин милион евро повече искат притежателите на йонийския остров Нисос София. Той не е застроен може би защото е обявен за Рамсарско място, което означава, че е защитена природна зона с международно значение. Това, от своя страна, гарантира голяма уединеност на всеки, който се засели там, защото във водите около него е силно ограничено плаването на обикновени лодки.
Между 6 и 7 милиона евро продават и егейският остров Кардиотиса, смятан за прекрасно място за практикуване на плуване, гмуркане и други водни спортове. От него може да се осъществяват лесно транспортни връзки със съдените Фолегандрос и Сикинос, които са на по-малко от 10 минути разстояние с бърза моторна лодка.

За 6,9 милиона евро наскоро бе продадено едно от последните незастроени места в Йонийско море – планинският остров Нафсика. Той предлага множество заливчета, три големи естествени пристанища и живописни височини с внушителна 360-градусова панорама на околностите и все още стои като оферта в сайтовете за недвижими имоти, очевидно за да привлича клиенти към останалите гръцки предложения в тях.
Доста повече пари струват йонийските острови Омфори (50 милиона евро) и Дулихиум (40 млн. евро). И двата не са застроени, но би могло да се превърнат в луксозни хотелски курорти.

В някои сайтове на агенции за продажба на недвижими имоти се срещат и обяви за продажба на гръцки острови на цени по договаряне. Като Патроклос например, който разполага с обработваема земя в североизточната си част, за разлика от останалата камениста и мраморна  пустиня с жълто-зеленикав оттенък на скалите. Покрай хилядите му маслинови дръвчета щъкат 150 кози, формиращи стадо, пуснато да пасе тук.
Атрактивен е и остров Войвалос, който също се предлага на свободно договаряне. Широкият му пясъчен залив под живописната планинска местност е един от най-красивите по тези места.

Въпрос на алъш-вериш е и за колко ще се купят още няколко острова, вариращи по площ от 36 ха като Трагониси до над 303 ха като Сент Джонс, отдалечен само на 15 минути път с лодка от очарователното рибарско селище Корфос.
Апропо, още миналото лято за продан на смешно ниски цени бяха обявени хиляди празни апартаменти в Атина, Солун и други големи градове на Гърция, чиито собственици не могат да намерят наематели. На тезгяха бяха изкарани и много магазини и офиси в центъра на големите населени места, които от години пустеят и не носят никакви доходи на все по-обедняващите си притежатели.


В момента остров Китнос е даван под наем, но може да бъде купен за 5 милиона евро

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
19.07.2015 16:46:29
0
0
Чудесен плацдарм за завладяване на Европа.И ислямска държава и Иран имат достатъчно пари.Частни острови,рай за всякакви трафиканти!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки