Иманяри крадат ценни находки от Залдапа


17 Юли 2015, Петък


Две кражби на ценни антични находки, открити от археолозите в древната крепост Залдапа в Добруджа, са извършени в рамките на около месец,

Автор: Пламен Николов

алармираха от  Регионалния исторически музей в Добрич.
През юни крадци са задигнали варовикова база (постамент) и малка колона, изровени миналото лято, когато за първи път учените влязоха в късноримската и ранновизантийска крепост. До 2014 г. в нея необезпокоявани копаеха само иманярите. 
Находките са били в двора на археологическата база, която е разположена в хотел непосредствено до обекта. Преди седмица в предполагаемия атриум (открито дворно пространство) на старинната епископска базилика историците се натъкнали на две варовикови бази за колонадата.

Тъй като точно тези находки нямат особено висока цена на черния пазар за антики, археолозите преценили, че няма да представляват интерес и за недобросъвестни „посетители“ на обекти. Затова ги оставили на открито. Което се оказало груба грешка, тъй като от няколко дни следите им се губят.

Втората кражба вероятно е демонстративна – нелегалните събирачи на артефакти искат да покажат, че не се притесняват от осигурената охрана и нямат  намерение да се съобразяват с провеждащите се разкопки на древната крепост. Местни хора дори разполагат с информация за предполагаемите извършители, но се страхуват да я дадат на полицията.
Това потвърждава, че кражбите не са спонтанни, а са дело на организирана група, занимаваща се с  търговия с антични предмети, убедени са работещите на обекта археолози.

Посегателствата дойдоха в много неподходящ момент – преди две седмици на разкопките край добруджанското село Абрит пристигнаха учени – специалисти по антична история от Франция и Канада.
Чуждестранните изследователи проявиха сериозен интерес към най-голямата римска и ранновизантийска крепост във вътрешността на Добруджа. Обектът бе посетен от докторанти на Паскал Шевалие от университета „Клермон Феран” във Франция, доц. Доминик Моро от Университета в Лил и проф.Никола Бодро от Канада.

Изтъкнатите учени възнамеряват да кандидатстват за финансиране на тяхното участие в разкопките през следващата година. Основната цел е обучение на чуждестранни студенти и докторанти, съобщи Йото Йотов – уредник в отдел “Археология” на Регионалния исторически музей в Добрич.
Той информира, че през втория сезон на проучванията в Залдапа продължава разкопаването на откритата миналото лято раннохристиянска епископска базилика. Археолозите се надяват да открият и резиденцията на епископите на Залдапа.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки