Половината правителство се събра в Гърмен


Половината правителство се събра в Гърмен
Проблемът с незаконните постройки не може да се реши за ден, два или месец – категорична е гърменската кметица Минка Капитанова
17 Юли 2015, Петък


Патриотичният фронт възразява остро срещу скандалните опити за пореден път да бъдат спасени незаконните цигански постройки

Автор: Ани Петрова

Тримата вицепремиери – Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин и Томислав Дончев, заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова се изтипосаха в сряда в кметството в Гърмен в опит да излязат сухи от скандала, породен от решението на Министерство на регионалното развитие (МРРБ) да се отложи разрушаването на незаконните цигански постройки в тамошния кв. „Кремиковци”.

Това  решение бе взето като следствие на едно неофициално писмо от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), изпратено в отговор на предприетите от Българския хелзинкски комитет (БХК) действия за осъждането на България заради министерската заповед  строежите, които не отговарят на законовите изисквания в циганския квартал на гърменското село Марчево, да бъдат премахнати. В депешата до адвокат  Даниела Михайлова, депонирала жалбата на БХК, се настоява за отлагане на събарянето на къщите до осигуряване на жилища за живеещите в тях цигани. Писмото е подписано от секретар на отделение в Европейския съд.

В крайна сметка проблемът бе прехвърлен от министерските глави върху главите на гърменската кметица Минка Капитанова и на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.
„Очаквам община Гърмен да представи график за извеждане и настаняване на обитателите на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ в други жилища. След като те се съгласят или откажат предложеното им настаняване, ще може поетапно да се пристъпи към премахване на обектите, за които има издадени заповеди“. Това съобщи след проведена работна среща министър Лиляна Павлова. След което изтъкна, че общината има ангажимент да реши правилно проблема и това се отнася за всички общини, в които има незаконни постройки.

Павлова информира, че за 750 души в квартал „Кремиковци“ има издадена адресна регистрация на земеделски неурегулиран имот, общинска собственост. За да се разреши проблемът, местната администрация трябва да инициира предложение към общинския съвет за промяна на предназначението на тази земя и да я урегулира. След това на желаещите ще се предостави възможността да закупят отстъпено право на строеж и да си вдигнат жилища при спазване на изискванията на закона.
„Общината ни е малка. Има внесено предложение в Общинския съвет общински сгради да бъдат предоставени за настаняване, но няма решение по него. Ще търсим вариант жителите на Гърмен да предоставят жилища под наем на общината“, поясни кметицата на Гърмен Минка Капитанова и обеща да бъде осигурена и възможност за изграждане на законни домове. Но все пак подчерта, че тази патова ситуация няма как да се разреши за ден или месец.

Позицията на патриотите

„Парламентарната група на Патриотичния фронт възразява остро срещу скандалните опити за пореден път да бъде нарушен закона и да бъдат спасени незаконните цигански постройки в кв. „Кремиковци“, село Марчево, община Гърмен“. Това се изтъква в декларация, която бе прочетена от парламентарната трибуна от Красимир Каракачанов. – Въпросните сгради са доказано незаконни и голяма част от тях са построени върху окупирана частна земя. Те са символ на продължаващото вече 20 години политическо безхаберие и са причина за тежка етническа и битова престъпност“, заяви още Каракачанов.

Депутатът допълни, че от ПГ на Патриотичния фронт категорично не приемат твърденията, че Европейския съд по правата на човека е решил да не бъдат премахвани незаконни постройки. „Европейски съд не е решавал нищо по-добно, а е изпратил писмо с препоръчителни мерки“, поясни той. По думите му, внушенията, че едва ли не ЕС пази незаконни постройки, са фалшиви.
„Препоръката на Европейския съд по правата на човека има пожелателен характер.

Категорично възразяваме местната власт и държавната администрация да се съобразяват с това писмо и внушенията, които се правят около него. Настояваме Министерски съвет незабавно да реагира и да изпрати пълна информация за битовата престъпност и проблемите от обитателите на тези гета“, изтъкна още Каракачанов. И настоя за пълна проверка за това как са се появили гърменските незакони постройки.
След което изтъкна, че Патриотичният фронт застава твърдо зад исканията на жителите на Гърмен, на плевенското село Мечка, на Катуница, на столичните квартали Орландовци и Захарна фабрика, както и на други населени места, по-добни постройки да не се узаконяват. А протестите на хората по места срещу беззаконието в страната Каракачанов окачестви като напълно справедливи.

Искания за оставки

Иван Кременлиев, един от протестиращите в Гърмен, изрази учудването си от бързата реакция на Европейския съд за правата на човека и се възмути от дългогодишното бездействие на системата и управляващите в България, позволило на десетки места в страната да се появят цели селища с незаконни цигански постройки.

Часове след министерския десант в кметството на Гърмен стана ясно, че тукашните жители не харесват предложените от Лиляна Павлова и местната власт мерки срещу нередовните ромски къщи. Те заявиха, че се готвят да протестират в София на 18 юли, като на демонстрацията си в столицата ще поискат оставките на министрите Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова, както и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Жителите на Гърмен са категорично против общината да променя предназначението на земеделската земя, върху която се намират несъобразените със закона сгради, защото според тях дори парцелите да влязат в регулация, на практика отново ще се получи същото – кв. „Кремиковци“ ще остане цигански бастион, а проблемите между българи и роми ще продължат.

„Ние искаме да няма гета, а ромите да се съобразяват със законите на Република България. Аз съм сто процента сигурен, че общината се притиска отвисоко и нашата кметица не може да вземе никакво решение заради някакви гласове, които трябва да се дадат на ГЕРБ или на ДПС", заяви пред БНР Иван Байрактаров от Инициативния комитет на протестиращите в Гърмен.

Оказа се, че недоволни са и циганите от кв. „Кремиковци“, които настояват да им се даде право да строят законно на същите терени, където са издигнати незаконните им жилища, за които има издадени заповеди за събаряне. Иначе с шумна веселба и издуване до дупка на тонколоните на магнетофоните си те ознаменуваха спирането на багерите след получаваето на писмото от ЕСПЧ.


Патриотите са категорични, че препоръката на Европейския съд по правата на човека по казуса има само пожелателен характер

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки