Депутатите избраха новия управител на БНБ


Депутатите избраха новия управител на БНБ
Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ
17 Юли 2015, Петък


Те гласуваха на първо четене и два проекта за изменения и допълнения в Закона за енергетиката

Автор: Десант

Ведна напрегната и гореща във всяко отношение парламентарна седмица депутатите отметнаха някои от най-належащите, буквално нетърпящи отлагане задачи.
Мнозинството избра за управител на БНБ номинирания от ГЕРБ Димитър Радев, а той предложи за свои подуправители двама от сегашните заместници на Искров – Калин Христов, който ще отговаря и за управление „Емисионно“, и  Димитър Костов, който ще ръководи „Банков надзор", сякаш те не бяха членове на екипа, проспал катастрофата на КТБ. Новото име в банковия висш менижърски екип е Нина Стоянова, която  Радев предлага за подуправител и ръководител на управление „Банково".

Бяха гласувани на второ четене и промените в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи детските надбавки за майки, ненавършили 18 години, да бъдат давани в натура – например памперси и детски храни. Измененията в закона предвиждат същото и в случаите, когато от Дирекция „Социално подпомагане” преценят, че получаваните парични добавки не се използват по предназначение или родителите не полагат грижи за поколението си.

Това е една стара идея на Патриотичния фронт, възприета и от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, чието прилагане цели както да се спре злоупотребата с детски, така и да не се стимулира финансово раждането на деца от малолетни и непълнолетни майки, при което няколко поколения в една фамилия разчитат за издръжката си единствено на парите за отглеждане на дечурлига и на социални помощи.

Депутатите приеха на първо четене и двата проекта за изменения и допълнения в Закона за енергетиката, внесени съответно от ГЕРБ и РБ. Парламентарната група на Патриотичния фронт подкрепи предлаганите промени, а нейният председател Валери Симеонов обясни, че групата е гласувала „за”, защото тези изменения в закона ще стабилизират възможността за оцеляване на българската енергетика, която вече 3 години натрупва огромни загуби в резултат на заробващи договори, сключени по криминален начин, като фактически всички печалби в отрасъла отиват в частни джобове.

Симеонов разясни, че се предвижда създаването на специален фонд, който ще се попълва от 5% вноски от доходите на всички производителите на ток като опит да се извади НЕК от тежкия колапс и дефицит, в който е изпаднала.
Има и няколко текста, които са свързани с възстановяване на взетите по линията на европейските средства суми от ВЕИ-тата, които не са обявени, като по този начин собствениците на въпросните инсталации получават в пълен размер 4-5 пъти по-високо заплащане за тока, продаван от тях на НЕК, обясни председателят на ПГ на ПФ.

„Състоянието на енергетиката не ни дава време за дишане. Имаме едно отложено решение на КЕВР за поскъпване на тока и ако трябва, ще работим на парче. Предлаганите изменения са добри“, коментира Валери Симеонов.

Борисов настоява за диалог с опозицията

Във вторник премиерът Борисов направи обширен коментар на проблемите на съдебната система и апелира да спрат личните престрелки, а всички политически сили да подкрепят внесените изменения в Конституцията така, както са подкрепили актуализираната стратегия за съдебна реформа.

„Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите – обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии", каза премиерът. Той изтъкна, че когато за опозицията се говори, че са мафия, некадърници или психически луди, няма как да очакваш да подкрепят реформата. И допълни, че му се вижда глупаво да бъдат залагани най-важните неща за България заради личностни конфликти.

Част от тези съвети бяха пряко насочени към съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, който първо постави ултиматум на АБВ, че реформаторите няма да подкрепят пенсионната реформа, внесена от Ивайло Калфин, ако хората на Първанов не гласуват промените в Конституцията, а след това използва и твърде обидни квалификации спрямо несъгласните с подхода и действията на правосъдния министър Христо Иванов, който е в открита война с ВСС и не само…

РБ опитаха пазарлък с ДПС на по кафе и баклава

Както многократно вече е казвано, за да се случи успешно ремонтът на Конституцията са нужни 180 депутатски гласа. Които е трудно да бъдат постигнати, ако АБВ, БСП и ДПС не дадат своята подкрепа. На този етап от АБВ са категорични, че това няма как да се случи. Твърди се, че на БСП е предложена сделка: те подкрепят промените в Конституцията, а мнозинството дава гласа си Мая Манолова да стане омбудсман. Но както тя, така и ръководството на социалистите категорично отрича подобен пазарлък и засега демонстрира твърда решимост да гласува против измененията в основния закон.

Като следствие от това разпределение на силите в парламента Радан Кънев от РБ инициира среща с ръководството на ПГ на ДПС и тя се състоя – реформаторите бяха посрещнати с кафе и баклава.
От тази раздумка стана ясно, че хората на Местан дори са готови да проявят жест на добра воля – например да излязат от залата, когато се гласуват промените в Конституцията и с това свое негласуване „против” да дадат знак, че подкрепят съдебната реформа, но ако остане за след изборите и бъде прекроена по техен еталон.  Това каза Местан след разговора с Кънев, Москов и Атанас Атанасов.

Би могло да се резюмира с думите на Петко Бочаров: Да, да, ама не! А Радан Кънев коментира неуспеха с възторга на победител.
„Разговорът беше много задълбочен, изключително сериозен и без повърхностни закачки, които са нормални пред медиите. Лично аз на толкова сериозен политически разговор не съм присъствал до момента. Този час и половина беше без празно време в него.

Разговорите ни с ДПС ще продължат. Казах и миналата седмица, че ние ще отправим и нова покана към БСП. А нашата цел остава непроменена и тя е 180 гласа другата седмица", изтъкна съпредседателят на Реформаторския блок.
Кънев направи и друг словесен лупинг. Той рече: „В момента големият отворен разговор между РБ и ДПС не е дали, а кога в България ще има истинска съдебна реформа“.
Наистина, кога?


Лютви Местан заяви след срещата с реформаторите, че депесарите ще подкрепят съдебната реформа, но ако остане за след изборите и бъде прекроена по техен еталон

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки