Пиянство и отрезвяване в туризма


Пиянство и отрезвяване в туризма
17 Юли 2015, Петък


„Махмурлукът” в бранша ще е дълъг и мъчителен, няма да отмине само с бира и шкембе чорба

Автор: Борислав Михайлов

Два пиянски скандала от последния месец затвърдиха родствената връзка на българския туризъм с алкохола и неутрализираха потенциалния ефект от призива на премиера Борисов към българите да почиват по нашето Черноморие.
В  Слънчев бряг пиян английски турист се опита да открадне бебешка количка заедно с бебето, при това директно от ръцете на сащисаните родители, откликнали на патриотичния апел да почиват у нас.

В София министър-председателят уволни заместник-министъра на туризма Надя Маринова заради пиянство. Дни по-рано редица медии поместиха информация как дамата на ръководен пост в туризма е препила и заспала в тоалетната на нощен бар, след което е преместена да си доспи край масата, където е била фотографирана в това, меко казано, конфузно състояние. Друг е въпросът, че в самото Министерство на туризма дни наред се чудеха как да реагират, докато най-накрая Борисов ги изпревари.

На фона на описаните случки не би трябвало да се учудваме, че в средата на юли заетостта на легловата база по морето е едва 32% , а българите стискат палци да се успокои ситуацията в съседна Гърция, вместо да стягат куфарите за презастроеното като панелен комплекс и почти толкова уютно родно Черноморие.
Всъщност, въпреки всичко, слуховете за катастрофален летен сезон са силно преувеличени, а и обичайни за този период от годината – просто хотелиерите са предимно българи и предпочитат да оревават орталъка, вместо да рекламират на вътрешния пазар например.

Но е вярно, че в средата на юли дори заведенията в Стария град на Созопол са почти празни – също като възкръсналите корабчета от типа „комета”, които предлагат да ви закарат от Созопол до Несебър за чудовищната сума от 50 лева. Ако питате защо това изглежда скъпо на българи и чужденци, то редно е да знаете, че в Гърция подобно пътуване е 10 пъти по-евтино, а след 5 юли билетът за фериботите до островите бяха намалени с 50%.

Нейсе! И у нас нощувките в редица многозвездни хотели по планинските курорти Боровец, Пампорово и Банско също се предлагат в различни сайтове с отстъпки до 50%. Иначе хотелиерите просто трябва да пуснат кепенците до зимния сезон, което може да се окаже по-губещо от летния дъмпинг. Между другото – но това не е без значение – и по морето, и в планинските комплекси има „замразени” строежи, в повечето случаи на многоетажни бетонни постройки. Още преди повече от 10 години експерти в туризма предупреждаваха, че презастрояването  е пагубно за бранша и даваха пример с Испания, но както е известно, у нас важи поговорката „Не ми давай акъл, а пари“.
Само през тази година на пазара предлагат услугите си 140 нови хотела…

В криза ли е туризмът или да?

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година. Това заяви преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова.
Сериозни експерти не са съгласни с нейната оценка. „Това лято ще имаме близо 300 000 туристи повече спрямо 2014 г. Този месец средната заетост на хотелите в черноморски курорти ще достигне до 38%, а през август ще бъде малко над 55%“, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Прогнозата на експерта може да се окаже и твърде песимистична – ще поживеем, ще видим. Но Драганов направи и една оценка на състоянието на бранша, която трябва да бъде чута от всички – от министъра на туризма Николина Ангелкова до последния хотелиер – защото става дума за тотално сгрешена стратегия. Според него ниските цени не са гаранция за успешен бизнес – и в момента в разгара на сезона у нас било 4 пъти по-евтино, отколкото в Гърция (дали за всички, или само за ползващите огромни отстъпки западни туроператори? б. а.).

По думите на Румен Драганов дълбоката криза, в която се намира туризмът, не му позволява да направи каквато и да е стъпка към подобряване качеството на услугите; късият сезон води до това качественият персонал да не желае да работи у нас; България подготвя такива кадри, но те работят в Гърция, в Европа, по круизните кораби в света, но не и у нас.

Драганов посочва, че страната не прави нищо на вътрешния пазар и българите имат изключително негативно отношение към родния туризъм. „Нямаме нито една реклама на българския туризъм в България. Имаме на Гърция, Турция и на всички съседни страни, но не и наша. Българите въобще не познават родния туристически продукт, който не е лош. Те не могат да бъдат в хотелите, в които са чужденците. Средният процент на нашенците, които могат да си позволят да са на първа линия на Черноморието, в големите курорти е едва около 2 %", подчертава той, цитиран от БГНЕС. И признава, че въпреки кризата в Гърция, българите продължават да я предпочитат като морска дестинация, но кризата спира онези гърци, които са имали намерение да почиват у нас.

Митът за руските туристи

Мнозина – от експерти, през туроператори и хотелиери, та чак до политици – свързват прогнозите за катастрофален летен сезон с очаквания отлив на руски туристи. Драганов прогнозира с около 150 000 руснаци по-малко да дойдат в България това лято, като изтъква, че се наблюдава увеличение на туристите от Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Германия и Великобритания.
Всъщност данните на националната статистика категорично опровергават тезата, че именно намаляването на руските туристи ще „гътне” сезона. През миналата година те са били 481 069 – почти колкото туристите от Германия – при 3,724 млн. чужденци, посетили България в периода юни-август.

Всъщност браншът разчита най-вече на гости от ЕС: германци, гърци, румънци, поляци, британци. Те продължават да идват и запълват най-вече хотелите с 4 и 5 „звезди”, където българи стъпват рядко. Но рязък спад с 10% има още от 2014 г. при туристите от Украйна, които през м. г. са били около 186 000.
Тези данни, както и чисто икономическите тенденции в Русия и Украйна – икономически санкции срещу Москва, рецесия и напрежение в Украйна – са известни вече повече от година, което е достатъчно време за пренасочване на реклама, на усилия за привличане на туристи от други страни, вкл. за целенасочени действия, а не на призиви за привличане на българите, които през 2014 г. „държат” едва 26% от нощувките по родното Черноморие. И ако някой не го е направил, не трябва да се сърди нито на международното положение, нито на четирите годишни времена – както гласеше един стар виц, изброяващ основните виновници за неуспехите в българската икономика.

Един очакван шамар от ЮНЕСКО

Както вече стана дума, съсипията в родния туризъм – от презастрояването до увреждането на природата – властва както на морето, така и в планинските курорти. И най-драстичният пример в това отношение е Банско, където дори част от местните жители са впрегнати от години в „граждански протести”, блокиране на пътища, писане на петиции и лобиране чрез депутати, най-вече от ГЕРБ,  да съдействат за разширяване на ски писти и влекове, сякаш са им малко пустеещите хотели.

Преди дни участниците в международната конференция „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ в Бон, Германия, приеха резолюция за опазването на Национален парк „Пирин“  заради безпокойството от вече причинените вреди на тази част от планината, която е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

В документа се посочва, че новият проектоплан за управление на Националния парк  ще позволи застрояване на 65% от площта му, след като първоначалното разрешение бе за само 1% от територията на парка. Изтъква се, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

Тази позиция всъщност е предизвестена, а казаното в нея не е изненада нито за управляващите от последните 4-5 правителства, нито за хотелиерите и концесионерите в Банско и най-вече за „Юлен”, нито за природозащитниците. Образно казано, бизнесът настоява за максимална експлоатация на природата, а не за симбиоза с нея. Възможно е, разбира се – чак до окончателното изяждане на кокошката, която снася златни яйца.

И това се отнася не само до парк „Пирин“, а и за целия български туризъм като бранш, от който се очаква през 2020 г. да дава 18% от брутния вътрешен продукт. Както стана дума в началото, в момента само сме напили до безсъзнание голяма част от британските туристи (те са основната таргет група на рекламирания евтин алкохолен туризъм) и една дама, която вероятно е „изпушила” от проблемите в туризма.
Нужно е отрезвяване. При това на управленско ниво, а не с бира и шкембе чорба.

Анализирай това
Според представители на туристическия бранш, ако България иска рязко да увеличи броя на туристите и заетостта на базата, трябва рязко, около 10 пъти, да се увеличат средствата за реклама чрез създаването на специален фонд, в който да постъпват около 10% от приходите в отрасъла.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки