Роди се нова индустрия – общинарски спа туризъм


Роди се нова индустрия – общинарски спа туризъм
Хубаво място - смолянските съветници знаят къде да заседават
17 Юли 2015, Петък


Звучи като виц, ама не е – общински съвети заседават в луксозни курорти сред басейни и джакузита, далеч от родния град

Автор: Илияна Христова

Все се е случвало чудесии да стават в България, но поредната ни удари в земята – общински съвети от различни краища на страната заседават на километри от избирателите си. Сбират се, качват се на автобус и “отлитат” да разплитат тежките си политически спорове в някое далечно планинско кътче. Но не сред някое село с име Разбойна или Разделна, примерно, а в реномирани курорти и луксозни спа центрове, разполагащи с няколко басейна, джакузи и поне един витаминен бар. Истина е – не един общински съвет прави така.

В събота (11 юли) това стори местният парламент на Смолян. Рядко ще видите общински съвет да заседава през уикенда, но щом ще е в четиризвездния хотел “Тринити” в Банско… защо не. „Взех това решение по предложение на мои колеги от общинския съвет, като целта е да съчетаем полезното с приятното", заяви председателят на общинския съвет Филип Топов (ГЕРБ). С което показа, че въобще не го е срам.

"Всяка година в бюджета ни има планирани пари за командировки на общинските съветници в страната и чужбина. През тези четири години ние не сме се възползвали от тези средства. Разходите ще ни бъдат в рамките на командировъчните. В заседанието са включени малко точки и те не са тежки. Ще се опитаме да проведем и среща с колеги от Банско, като това да е един вид и обмяна на опит", заяви Топов, цитиран от “Дарик радио”.
И за капак обясни, че цените даже били много изгодни.

Заседанието сред четиризвездния лукс ще да е било изненадващо тежко, защото два дни след сесията на сайта на общинския съвет нямаше информация за решенията. Надяваме се, че причината е процедурна или техническа, а не че съветниците са забравили въобще да заседават.
Защото човек наистина може да забрави – хотелът предлага турска, финландска, каменна и парна баня, салони за релакс, различни видове спа и арома терапии, масажи, солариуми, фреш и витаминен бар…. Ако посетителят тръгне да обикаля всичките, наистина може да се отплесне за важната задача, ако въобще я е имал.

Вярваме абсолютно на общинарите, че цените са били изгодни. 29-те съветници, плюс прилежащият антураж, са мастита група, която всеки хотел би примамил с оферта. Все пак, ето справка, взета от сайта на комплекса – двойната стая е 80 лв., апартаментът - 120 лв. Силно се надяваме, че съветниците са спали поединично.
Местният парламент в Смолян се състои от 6-7 политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС… Все непремирими  врагове. Седмица след това не се чу и стон срещу екстравагантната командировка. Така де – спа процедурите скрепяват политическия мир.

Драми имаше в Павел баня.
Тамошните съветници заседаваха през април във… Велинград. Точното име на хотелската обител не стана известно, но кметът Станимир Радевски издаде, че е петзвездна. Той е скаран с мнозинството в съвета, откъдето тръгна и скандалът. “Не сме били на СПА във Велинград. Мога да ви покажа снимки от заседанието”, простена председателката на местния парламент Христина Петрова (дясната коалиция “Балкан”). Вярваме и на нея – не си и помисляме, че на снимките съветниците са по бански.

Мястото на спа срещата си остана все така секретно. И как няма да е? Това, всъщност, е една криминална история. Истина е. “От съображения за сигурност точният час и мястото на заседанието ще бъдат съобщени непосредствено преди началото му”, пишеше на сайта на община Павел баня дни преди това. А защо сбирката трябва да е толкова тайна, не се разбра докрай.

Но пък в резултат на велинградското заседание подбалканското градче остана без...  местен парламент. И това е истина - Районна избирателна комисия прекрати правомощията на органа, защото според правилника, гласуван от самите съветници, той трябва  да заседава в павелбанското читалище. Може и другаде, но само след специално решение на сесия. А председателката Петрова  го направила на своя глава.

Пренасяме се по на север.
Спокойно! И  там намираме светли примери на общинарско съзидание и разтуха – в Две могили, Русенско. На 20 март местният ОбС възвести, че ще проведе изнесено заседание в село Рибарица, община Тетевен.

Няма изненада – чист въздух, тучни поляни, гъсти гори, студена вода – това е Рибарица, прекрасно място за вземане на трезви управленски решения. Плюс  четиризвездни удоволствия в хотел “Планината” – “суха или парна сауна, а защо не и в топлия басейн... или външният, докато събирате тен в слънчевата вътрешна градина на комплекса…”.

На фона на всичко това, съветниците от скромната община Стралджа изглеждат като клети роднини. Или балами. През 2012 г. те проведоха сесия във Велико Търново – само на 150-200 км от родното градче. Е, порадваха се на новогодишното зимно Търново, повеселиха се, а и позаседаваха, но гледайте какво правят днес колегите им!

Завършваме със съвет към депутатите. Бедни законодателю, когато си писал закона за местното самоуправление и местната власт, ти си измислил член, който позволява на общинските съвети да се събират извън общината си. Формулирал си това като “изнесено заседание” и си се надявал, че така местните парламентаристи ще бъдат по-близо до избирателите си – я в някое село, я паланка от района, където  политици рядко стъпват.

Но не си предполагал, че този член ще се ползва за пищни екскурзии до маркови дестинации, на които ще завиди и най-реномираният туроператор. Не си и помислял, че в края на мандата общинските съвети ще “усвояват” като бащиния спестените пари, а и че няма да изпитват грам неудобство. Затова, г-н законодателю, промени въпросния член.
А ти, бедни читателю, не се смей на този текст. Ограбеният си ти.


Не на шега
Извън шегата трябва да кажем, че на заседанията, проведени далеч от очите и ушите на избирателите, са обсъждани важни теми. Съветът в Две могили например е дебатирал доклад за изпълнението на общинския план за развитие до 2020 г. А смолянският местен парламент се  е занимавал с дълга по фонд “Флаг”, обсъждал е и план за ромската интеграция. Престъпно е по такива въпроси заседанията да се провеждат в отсъствие на заинтересованата общественост и избирателите.


Ето тук общинарите от Две могили обсъждаха важните въпроси за избирателите си

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки