Русенски учители възстановиха паметна плоча на Иван Вазов


Русенски учители възстановиха  паметна плоча  на Иван Вазов
Новата паметна плоча в чест на Вазов в Русе
17 Юли 2015, Петък


Учители по български език и литература от над 15 русенски училища събраха пари и  възстановиха със собствени средства и с подкрепата на община Русе паметната плоча,

Автор: Иван Ванев

поставена в чест на Иван Вазов в дунавския град. Идеята е на преподавателката от професионалната гимназия по облекло Татяна Нахабедян.
На 9 юли – деня, в който бе чествана 165-годишнината от рождението на писателя, се състоя и официалното откриване на мемориалния знак. Той е поставен върху фасадата на къща в центъра на Русе, където Патриархът на българската литература е живял през периода 1878-1879 г.
Иван Вазов изпълнява тук длъжността чиновник за особени поръчения в канцеларията на руския генерал-губернатор. Той е избран и за председател на благотворителния комитет „Единство".

В личен план градът край Дунав също оставя следа в живота на твореца. Русенката Атина Болярска се оказва единствената жена, с която народният поет има сключен брак.
Идеята за възстановяването на паметната му плоча се заражда през миналата година, а през февруари 2015 г. учителите събират сумата от 1000 лв. Част от парите са осигурени от община Русе.
Според Нахабедян, предишната плоча е била свалена след санирането на къщата. Тя е била напукана и затова е трябвало да бъде изработена нова.
Проектът е на скулптора Георги Радулов.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки