Декларация на Патриотичния фронт


17 Юли 2015, Петък


Мъчениците от Любенова махала трябва да бъдат канонизирани


На 14 юли 2015 г. председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов прочете от трибуната на Народното събрание Декларация от името на парламентарната група, с която се осъжда зверското клане на беззащитни хора в Любенова махала през 1877 г. То е извършено на същата дата преди 138 години и е едно от най-грозните и страшни събития в годините на турското робство.

Тогава сили на редовната турска армия, башибозук и черкези избиват над 2000 българи. Селото е обградено от многобройна турска войска и е щурмувано с няколко оръдия  под водителството на Шевкет паша. Местните турски велможи поискали откуп от селяните, за да бъдат пощадени – обичайна практика в Османската държава по време на войни, но хорицата не могли да съберат достатъчно.

Подобно на случилото се в Батак, българите, много от които били от съседните села, са се скрили в църквата с надеждата, че турците ще се побоят от божието наказание и няма да посегнат на живота им в църковния двор и вътре в храма.  Пространството около него било барикадирано с волски коли и подръчни материали. Поробителите първо събират откуп за живота на тези, които са в двора, но като решили, че предложеното от тях е недостатъчно, избиват 1013 човека. После разбили вратата и започнали методично да избиват и скрилите се в църквата жени, деца и старци.

Разказите на оцелелите описват зловещи картини. Както припомня декларацията на ПГ на ПФ, един турски офицер и четирима черкези с извадени пушки застанали на вратата, през която изкарвали живите един по един. Всеки от тях бил щателно претърсван за пари и скъпоценности. Който имал случайно нещо запазено до това време, бивал освобождаван, след като му отнемали всичкото „богатство“, а другите били избити. След като привършили убийствата, турците и черкезите ограбили и самата църква, като задигнали полюлеи, посребрени икони и всичко останало, което сметнали за ценно.

Едва на третия ден, 16 юли, от Пловдив пристигнали английският, австрийският и френският консул, заедно с Руеф паша, за да проверят случая с масовото убийство. Те не установили между мъртъвците нито комити, нито руси, а само обикновени селяни – беззащитни мъже, жени и деца.
Дипломатите разпоредили да започне погребването на покойниците. Всички трупове били нахвърляни в големи изкопани трапища и затрупани с пръст. И до днес при всяко разкопаване на земята около църковния храм на бял свят изкачат костите на погребаните, които напомнят за варварския акт.

„Нечовешката жестокост на поробителите над българите в с. Любенова махала не може да бъде оправдана с нищо и не бива никога да бъде забравяна. Тази жестокост е същата като станалото с жителите-мюсюлмани на с. Сребреница преди 20 години.
Но в Любенова махала не идват Бил Клинтън, Мадлин Олбрайт, нито президентът, нито премиерът, нито Ахмед Доган. Те не идват и в Батак, Българово и стотиците и хиляди села, махали и градчета, някои завинаги изчезнали и изтрити от картата.

Ето защо е възмутително, че самозваното Движение за права и свободи у нас надава вой до небесата за жертвите от босненското село, а не обелва нито дума за абсолютно същите масови убийства на религиозна основа, извършвани от османците по нашите земи. В този парламент ДПС не приема историческите факти, доказващи геноцида над арменския народ и не ще да чуе за геноцида над българския народ, извършван пет века от варварите – поробители.

Призоваваме вас, народните избраници, да направите това и да приемете внесената на 30 април 2015 г. от Патриотичния фронт Декларация, осъждаща изтреблението над българите в Османската империя.
Призоваваме и Светия синод на Българската православна църква да канонизира жертвите–мъченици на Любенова махала“ - се казва в Декларацията на патриотите.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки