България отбелязва 178 години от рождението на Апостола


България отбелязва 178 години от рождението на Апостола
На сцената на 24-я Национален събор, който се проведе в Карлово в края на миналата седмица като част от тържествата, посветени на рождението на Апостола
17 Юли 2015, Петък


Родният му град ще почете свидната дата с тържествена Света литургия, литийно шествие, заря и изнасяне знамето на Карловския революционен комитет

Автор: Десант

България се готви да посрещне на 18 юли 138-годишнината от рождението на своя един син – Апостола на свободата Васил Левски. Обяснимо най-богата е програмата за честването на неговата памет в родното му място – Карлово, което на същата дата отбелязва и своя празник.
Още в събота – 11 юли, в града се проведе 24-ят по ред традиционен събор-надпяване на художествени колективи към клубове на пенсионера.

В приветственото си слово за откриването на форума карловският кмет д-р Емил Кабаиванов изтъкна: „Тук, в подножието на Балкана, през годините са идвали стотици, хиляди българи от цялата страна, за да представят българското творчество, да чуем патриотични песни, стихове и още един път да осъзнаем, че България, макар и малка, има силно вплетени в хилядолетията исторически корени. Васил Левски е съвременният герой, съвременният идол на много поколения. Убеден съм, че и много години след нас, също на това място ще се пеят най-българските песни, ще се пеят с чувство на патриотизъм и гордост”.

В тазгодишното издание на събора взеха участие 380 изпълнители от 28 певчески групи от цялата страна. Различните колективи изпълниха стари градски шлагери, фолклорни и патриотични песни, като техният концерт бе без конкурсен характер.
В навечерието на годишнината от рождението на Левски ансамбъл „Българе“ ще представи на площад „20 юли“ знаменития си спектакъл „Това е България“, като преди това ще се състои церемонията по връчването на наградата на Карлово.
Самият 18 юли ще започне с тържествена архиерейска Света литургия в храм „Св. Николай“ – паметник на възрожденската архитектура, в чийто двор се намира гробът на Гина Кунчева, майката на Дякон Левски, пред който след църковната служба ще бъдат поднесени цветя.

След това ще се проведе литийно шествие до пл. „20 юли“, където с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово. Там ще бъде извършен и молебен за благоденствието на града и неговите жители, а по-късно ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.
Под наслов „Минало, настояще и бъдеще“ в туристическия комплекс „Старинно Карлово“, съставен от пет емблематични къщи – паметници на културата, разположени в историческия център на града, ще бъдат представени различни български занаяти. В музей „Васил Левски“ ще има богата литературно-музикална програма, а в зала „Васил Караиванов“ на местното читалище, което също носи името на Апостола, ще бъде организиран литературен салон.

В късния следобед площад „20 юли“ ще стане сцена на Националния музикален преглед на общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Кулминацията на празненството ще е изнасянето на знамето на Карловския революционен комитет, ушито по заръка на Левски, и тържественият митинг-заря, който ще се проведе вечерта на площада, носещ името на големия ни национален герой.

Официално отбелязване на годишнината от рождението на Апостола на свободата ще има и в Стара Загора, където пред паметника на Левски ще бъдат поднесени венци и цветя. Ритуалът ще започне със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „Свети Димитър“. В общоградското тържество ще вземе участие и Военният духов оркестър, както и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. В Регионалния исторически музей в Града на липите поводът ще бъде почетен с камерен концерт.

„Двете лица на безсмъртието“ е мотото, под което тази година на 18 юли Казанлък ще отбележи освен 178 години от рождението на Васил Левски и 147 години от гибелта на войводата Хаджи Димитър.
Програмата предвижда сутринта пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименния градски парк да бъдат поднесени цветя на признателност.

В памет на Хаджи Димитър пък на историческия връх Бузлуджа, който днес носи името на легендарния български герой, ще бъде направена възстановка на драматичните събития, разиграли се на това място през юли 1868 г. Тя е дело на Национално дружество „Традиция“ и Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък. Казанлъшки свещеници ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите четници и техния водач и „там, на Балкана“, където юнаците са лежали „потънали в кърви“, ще бъде произнесено слово за историческия път и значението на подвига им.
По български обичай на всички, изкачили върха, за да се поклонят пред паметта на героите, ще бъде раздаден обреден курбан.


Гробът на майката на Левски в двора на храм „Св. Николай” в Карлово Всяка година при отбелязването на свидната годишнина в родния град на Левски традиционно се изнася знамето на Карловския революционен комитет

В категории: Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ядо кольо на 89 г патриот патр
23.07.2015 10:28:17
0
0
ВАЛЕРКА ,АКО СИ РЕАЛИСТ НЕ МОЖЕШ ДА ОТРЕЧЕШ ,ЧЕ, АЙ УМНИЯ ПОЛИТИК И НАЙ РАЗБРАН ОТ НАРОДА Е БОЙКО.ЗАТОВА ПРИ ИЗБОРИТЕ ,ВЪПРЕКИ МРХСОИТИИТЕ НА АТАКА,ДПС,ББЦ.И БСП ГЕРБ ИМА НАЙ ГОЛЯМА ПОДКРЕПА И ДОВЕРИЕ НА ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА./ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИТЕ ЗАЕДНО/АКО СИ МЪДЪР/НЕ САМО УМЕН/,ЗАДА СПЕЧЕЛИШ ПОВЕЧЕ НА ИЗБОРИТЕ ,НЕ ПРАВИ МРЪСНО НА ГЕРБ А БЪДИ ПЛЪТНО ДО НЕГО.Е СЛУЧАЙНО НАЙ МРАЗЕНИЯТ ОТ МОШЕНИЦИТЕ НА ДРУГИТЕ ПАРТИИ Е БОЙКО /ОТ. ЗАВИС/.НЕ ИЗПАДАЙ В ДРЕБНАВОСТ ,А ГЛЕДАЙ НЕЩАТА В ДЪЛБОЧИНА.АКО СЕГА ИМА ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПАК НАЙ МНОГОВЪПРЕКИ ПЛЮЕНЕТО НА МОШЕНИЦИТЕ НЕ БЪДИ КАТО ТЯХ.БОЙКО ИМА ХАРИЗМА КОЯТО НИКОЙ ДРУГ НЯМА ЗАЩОТО ГОВОРИ АЗБИРАЕМО ЗА НАРОДА.ТОЙ ЗА ВСИЧКО СИ ИМА РЕЗЕРВЕН ВАРИАТ/ВРАТИЧКА/ТОВА Е ПРИРОДНА ДААРБА ,А ТЯ Е ПО ВАЖНА ОТ ТИТЛИТЕ.ПРОВЕРИ ПО ИНТЕРНЕТ АРОИЗХОДА МУ ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ЧЕ СА ЧЕСТНИ ХОРА,ПО ПРИРОДА.НАЙ ДОБРЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА Е ЕСПО МАЛКОТО ЗЛО .САМИ НЕ МРЖЕМ ДА СЕ ОПАЗИМ ОТ СЪСЕДИТЕ.
3
русоффил към изтрадалия руски
19.07.2015 04:57:13
0
0
ДО 1863 г РУСИЯ Е БИЛА РОБОВЛАДЕЛЧЕСКА ДЪРЖАВА Т.К МУЖИЦИТЕ СА БИЛИ КАТО РОБИ ''НА ПОМЕЩИЦИТЕ БЕЗ ПРАВА.ЦАР АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ ПРЕМАХНАЛ КРЕПОСТНИЧЕСТВОТОО И ЗАТОВА ГОТНАРЕКШИ''ОСВОБОДИТЕЛЯ''А НЕ КАКТО НИ ПРОМИВАХА МОЗЪЦИТЕЗАЩОТО''ОСВОБОДИЛ ,БЪЛГАРИЯ.КАКТО И СТАЛИН НИ ''ОСВОБОДИ'' СЕГАА ПУТИН ИСКА ДАНИ ОСВОБОДИ С ЕРДОГАН ОТ ТУРЦИЯ.ГЪРЦИТЕ НАПРИМЕР САМИ СЕ ОСВОБОДИХА/ДАЖЕ БЪЛГ.ЧЕТИ ИМ ПОМАГАХА НО ОБРАТНОТО НЕ СЕ ПОЛУЧИ.ОБРАТГНО СЪСЕДИТЕ НИ ВЗЕХА ТЕРИТРОРИ С БЪЛ.НАСЕЛЕНИЕ С БЛАГОСЛОВИЯТА НА РУСИЯ /ВСИЧКИ БАЛНАСКИ ВОЙНИ,СЪЕДИНЕНИЕТО
2
бай иван български а не руския
19.07.2015 04:44:59
0
0
ГРАФ ИГНАТИЕ Е МОГЪЛ ДА НАТИСНЕ ТУРЦИЯ ДА СМЕНИ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ЛЕВСКИ ,НО НЕ ГО НАПРАВИЛ ,ЗАЩОТО ЛЕВСКИ НЕ ИСКАЛ РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОДИ.КАТО ПО ГОЛЯМ''БРАТ'' РУСИЯ ВИНАГИ Е АМАРДОСВАЛА КОГАТОИНЕ Я СЛУШАМЕ.ПРИСЪЕДИНЕНИЕТО,БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ,СРЪБСКО БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА,ПСВ И ВСВ КОГАТО НИ ОСВОБОДИ ПОВТОРНО И НИ НАТРЕСЕ КОМУНИСТИТЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН.-''НАСЪСКВАЛА СЪСЕДИТЕ НИ С/У БЪЛГАРИЯ'' И СЕГА Е ТАКА''ТОВ.ПУТИН С ТУРЦИЯ НАПРИМЕР
1
бай иван български а не руския
19.07.2015 04:44:57
0
0
ГРАФ ИГНАТИЕ Е МОГЪЛ ДА НАТИСНЕ ТУРЦИЯ ДА СМЕНИ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НА ЛЕВСКИ ,НО НЕ ГО НАПРАВИЛ ,ЗАЩОТО ЛЕВСКИ НЕ ИСКАЛ РУСИЯ ДА НИ ОСВОБОДИ.КАТО ПО ГОЛЯМ''БРАТ'' РУСИЯ ВИНАГИ Е АМАРДОСВАЛА КОГАТОИНЕ Я СЛУШАМЕ.ПРИСЪЕДИНЕНИЕТО,БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ,СРЪБСКО БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА,ПСВ И ВСВ КОГАТО НИ ОСВОБОДИ ПОВТОРНО И НИ НАТРЕСЕ КОМУНИСТИТЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН.-''НАСЪСКВАЛА СЪСЕДИТЕ НИ С/У БЪЛГАРИЯ'' И СЕГА Е ТАКА''ТОВ.ПУТИН С ТУРЦИЯ НАПРИМЕР
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки