Подбрано


17 Юли 2015, Петък


Седмица на патладжана


Патладжани на фурна

Продукти
1 кг патлаждани
4 червени чушки
4 домата
3 скилидки чесън
2 стръка босилек
1 ч. л. риган
½ връзка магданоз
4 с. л. олио
1 ч. л. черен пипер
сол

Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, нарязват се на филийки по дължина, посоляват се и се оставят за половин час да пуснат горчивия си сок. След това се изплакват и подсушават. Червените чушки се изпичат, обелват се и се нарязват на дребни кубчета. Към тях се прибавят настърганите домати и ситно нарязаните босилек и магданоз. Добавят се счуканият чесън, сушеният риган, черният пипер, солта и олиото. Всичко се разбърква добре и в тази марината се поставят патладжаните за 2 часа. След това се подреждат в намаслена тавичка и се заливат с доматената смес. Пекат се в силно загрята фурна до пълна готовност (200 градуса, около 40 минути).


Патладжани бюрек

Продукти
2 патладжана
250 г сирене
2 яйца
за плънката
5 яйца за панировката
150 г кашкавал
брашно
галета
2 скилидки чесън
сол, черен пипер, риган, мащерка

Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва на кръгчета (може и на филийки). За 15-20 мин. се потапят в пресолена вода, за да пуснат горчивия сок, след което се измиват и отцеждат. Подсушените кръгове патладжан се нареждат в тава, като се застъпват един друг, поливат се с 3-4 супени лъжици олио и се запичат за 10-15 мин. на силна фурна (250 градуса) – колкото да омекнат.
Може да се поставят едно до друго на хартия за печене, пак се поръсват с олио и така се изпичат; или на грил-тиган се запичат; или се изпържват, колкото да си сменят цвета. По който и да е от тези начини може да се направи.

Плънката се приготвя от намачкано сирене и яйцата. Добавя се счуканият чесън и черен пипер. Между две приблизително еднакви парчета патладжан се поставя по 1 лъжица от нея. Панира се последователно в брашно, разбити яйца, галета, разбити яйца с настъргания вътре кашкавал. Пържат се в маслена баня в силно сгорещена мазнина. Изваждат се на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки