Защо мажоритарната изборна система е вредна


16 Юли 2015, Четвъртък


Имайки предвид масовата чалгаризация и духовна емиграция от основополагащите ценности през последните години, много е вероятно в НС да попаднат хора от т.нар „шоубизнес“



През последните седмици общественото внимание беше съсредоточено върху идеята за референдум, иницииран от президента по основните принципи, свързани с изборните права на гражданите, а именно задължително гласуване, дистанционно гласуване по електронен път и мажоритарен елемент в изборната система.
Намерението си за национално допитване по изборната система държавният глава обяви още в началото на годината, а след това беше обсъдено с всички парламентарни групи в т. нар месец на политическите консултации с партиите.

Несъмнено нужда от провеждане на референдум има. Острият дефицит на политически морал през годините на прехода, както и многобройните протести и граждански инициативи постави на дневен ред участието на суверена в общественополитическите реалности. А тъкмо референдумът е онова законово и демократично средство, което може да се определи като „имунна система“ на обществото срещу безкрайните разминавания между интересите на властта и народа.

През последните дни обаче вечният провокатор ДПС реши да „размъти“ иначе полезната идея като предложи изцяло мажоритарен вот. Именно това е и причината темата за мажоритарната избирателна система да бъде анализирана, като се разкрият всички уловки, които несъмнено устройват определени хора, но не и обществото като цяло.

Привидно въвеждането на мажоритарна избирателна система е добра и конструктивна идея. Изискуема предпоставка при нея е разкриването на целия набор от лични качества и обществено влияние на индивидуалната личност, а не на партията като цяло.
Въпросът за личната отговорност също е залегнал като принцип в мажоритарната система. Т. е., народните представители да бъдат отзовавани, ако не се справят с работата си.

Фундаментален принцип на мажоритарната система е волята на мнозинството, която се откроява по време на изборния процес. Мандатът се печели от кандидата, който е получил в решаващия рунд мнозинството, т.е повечето от подадените в изборния район гласове.
Възможност има да се образуват едномандатни и многомандатни райони, но практиката по света показва, че в повечето случаи районите биват единствено едномандатни, тоест в парламента се изпраща с мандат само един депутат от определен изборен район.

Идеята определено се явява в съзвучие с българските традиции поради факта, че тук на преден план е именно личността. Дълги години в историята ни и в основните принципи на народопсихологията ни обществените процеси в България се ръководят и регулират от личности, като особено внимание се поставя на т.нар „местни първенци“, които се ползват с най-голям авторитет пред съгражданите си.

Темата би приключила, ако налице не бяха две сериозни основания за съмнение. Първото е самият носител на тази идея, а именно ДПС. Второто съмнение се явява очакваният и реалистичен изборен процес. Мажоритарната система по същество насърчава крайностите в поведението на избирателя, а и на обществените фигури, медиите, коментаторите и прочее заинтересовани.

Много е вероятно такъв тип система да провокира политическа индиферентност, ожесточена борба, масово купуване на гласове и разпореждане на местни „феодали“.
Имайки предвид крайно разрушителния характер на масовата чалгаризация и духовна емиграция от основополагащите ценности през последните години, много е вероятно в Народното събрание да попаднат хора от т.нар „шоубизнес“. А ако това ви изглежда абсурдно, то нека проследим основните механизми на изборния процес при мажоритарната система.

Както вече споменах, основният принцип при тази система е принципът на мнозинството. Избира се кандидатът или кандидатите, които са получили повече от половината от всички подадени гласове или относително повече гласове.
Тук ясно се вижда и най-големият недостатък на тази система – непредставителността. На практика всички избирателски гласове, които са подадени не за печелившия, а за някой от другите кандидати, пропадат.

В този смисъл нужно е да се отбележи, че една огромна част от българския народ няма да получи така значимото политическо представителство. Към това трябва да добавим и масовото купуване на гласове, което е явна предпоставка в парламента да влезе който трябва. При тези дадености хората, които искат реално да допринесат със своя глас за формирането на един истински представителен орган, ще трябва да се примирят с очевидните реалности. Поне така им се иска на ДПС.

Практиката на местно ниво и сега показва, че представителството е изключително слабо. Необходимо е тези слабости да се отчетат ясно и последователно поради понятните причини, че манипулирането в тази насока без съмнение е в изгода на местните корпорации.
Те просто си изпращат народен представител. Дори положителният елемент от тази система, включващ в състава си персонална отговорност, не носи никакви гаранции. Остава да си отговорим на така значимия въпрос: Толкова ли са лоши политическите партии?

С основание повечето хора биха отговорили положително. Партиите станаха нарицателен образ на корупция, а действията им от години са в разрез с националните интереси и приоритети на страната. Има обаче една особеност и тя се крие в самата им характеристика.
Партиите са свободни сдружения на граждани, създадени с цел политическо представителство на възможно най-голям брой хора. Всяка партия следва определена идеология, принципи и цели, залегнали в програмните й документи.

Именно обстоятелството, че всеки пълнолетен и неосъждан гражданин може да членува в партия говори достатъчно ясно за възможността гражданите да влияят върху действията и решенията на основните партийни лица. Това става чрез различни вътрешнопартийни контролни органи – регионални, местни,  национални.
Законовите възможности за участие, респективно за вътрешнопартиен контрол, са налице и следва да бъдат използвани адекватно от гражданското общество. Това е начинът.

Избраният по пропорционалната изборна система парламент представлява точно проекция на политическите сили в обществото, съответно тук, за разлика от мажоритарната система, имаме представителство.
Именно това представителство е ясен знак, че гражданите могат по един или по друг начин да контролират дейността на партията. Още повече, че тя е единствен и най-силен изразител на дадена кауза и разполага с всички налични средства и експертни качества за реализирането й.
Обстоятелството, че е необходима промяна във водещите партии е безспорно. Но промяната идва от гражданите. Партиите просто са средство, което трябва да бъде използвано.

Стефан Станев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки