Здравословно хранене според кръвната група


16 Юли 2015, Четвъртък


При спазването на този принцип организмът се избавя от токсините и изгаря излишните мазнини


Със сигурност дори и на най-незапознатия с кулинарните тайни е ясно, че не всички рецепти за правилно хранене са еднакво полезни за всеки организъм. Напълно е разбираемо, че която и да е диета трябва да бъде съобразена с индивидуалните особености.
Въпросът е в това по кой именно специфичен критерий тя трябва да бъде подбирана. По мнението на професионалистите в областта на диетологията и здравословното хранене това е кръвната група.
По желание на наша читателка публикуваме някои полезни съвети за рационалното хранене на хората с различна кръв според общоприетата и добре позната класификация.

Кръвна група 0
Тя е най-старата група и тече във вените на 33,5% от земното население. Тези хора са универсални дарители, притежават силна имунна и храносмилателна система. Екстроверти са, силни, лидери, уверени, прагматични.

Хранителни препоръки
Могат да консумират разнообразни меса, като избягват свинското и гъшето. От рибите за тях са полезни сьомга, хек, пъстърва. Не се препоръчват хайвер и октопод.
Изключително важно е да се знае, че всички млечни продукти са противопоказни за хората с кръвна група 0. Може да се яде в умерени количества само козе сирене.
Прясното мляко трябва да се замести с оризови и овесени напитки. Яйца - по 2-3 на седмица, но да са рохки.

Полезни за тях са лененото масло и зехтинът, да се избягват слънчогледово и царевично олио. Бобовите култури, като черен и шарен боб, грах и нахут, са добри за консумация, но не и леща и соя.
Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към здравето им, като се избягват пшеницата и белите брашна. Полезните зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи.

Не се препоръчват картофи, карфиол, портокали, мандарини, ягоди. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Хората от тази кръвна група трябва да пият задължително големи количества вода.
Подходящите за тях билки са юка, зелен чай, салвия, риган, джинджифил, куркума.

Кръвна група А
Прародителите на кръвна група А са били земеделци, консумиращи предимно вегетарианска храна. 37,8% от хората принадлежат към нея. Те са интроверти, емоционални и изобретателни.

Хранителни препоръки
От месата допустими са пуешко и пилешко, но в малки количества и до 2-3 пъти седмично. Също и речните риби, като шаран и пъстърва.
Млечни продукти да се консумират в умерени количества. Да се избягват високомаслените продукти, яйца - до 4 седмично.

Особено полезни са зехтинът и лененото масло, не се препоръчват сусамовото и царевичното. Повече фъстъци, тиквено семе, елда, ечемик, но не и белите брашна.
Добре е хората от тази група да ядат големи количества листни зеленчуци, също ряпа, моркови, тиква, лук, краставици и други. И много плодове - кайсии, череши, смокини, сливи, лимони.
Вредни за тях са цитрусовите, бананите. Кафето и червените вина са препоръчителни, а бирата, концентратите и газираните напитки - не.
Полезни билки са лайка, риган, женшен и гинко билоба.

Кръвна група В
Това е кръвната група на щастливците. Те са 20,6% от хората на планетата. Тази кръвна група се е появила около 15 хиляди години преди Христа. Заради множеството миграции притежателите й условно са наречени „чергари“. Те са независими, свободомислещи, творчески личности.

Хранителни препоръки
От месните продукти добри за тях са агнешкото, телешкото и дивечът. Да се избягват свинско и пилешко месо.
Най-полезните от морските храни са сьомга, хек и пъстърва, без калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца, могат свободно да се консумират.

От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са оризът, просото и овесът. По-рядко - ръж, пшеница, леща и нахут.
От зеленчуците най-добрите за тях са зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи; от плодовете - банани, грозде, ананас и сливи. Не се препоръчват домати, царевица, кокосови орехи, нар.
Можете да пият разнообразни напитки, но по-рядко газираните и концентратите.
Подходящите билки са зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шейтаке.

Кръвна група АВ
Тя е най-младата кръвната група, възникнала преди около 2000 години, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Имат я само 7-8% от земните жители. Хората от тази кръвна група са интуитивни, дружелюбни, емоционални и страстни.

Хранителни препоръки
Препоръчителните меса са агнешкото, заешкото и пуешкото. Трябва да се избягват останалите.
Рибните продукти, които се добри за консумация, са бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран, но не и октопод и раци.
Добре се усвояват повечето млечни продукти, с изключение на високомаслените. Яйца - до 4 на седмица.

От растителните масла е добре слънчогледовото, сусаменото и царевичното да се заменят със зехтин, фъстъчено и ленено масло.
Полезни за тази кръвна група са зърнени храни, най-вече бял и черен боб, просо, ориз, овес. По-рядко пшеница, царевица, елда.
Добре е да се ядат големи количества зеленчуци и плодове. Най-препоръчителни са чесън и карфиол, а от плодовете - смокини, киви, череши, ананс и лимони. Без домати, маслини, портокали, нар.

Кафето, чаят, виното и бирата могат да се приемат свободно, като се ограничат концентратите и газираните напитки.
Подходящите билки са зелен чай, чесън, бъз, джинджифил.


Рецепти за лечение на забавено кръвосъсирване

Хемофилията е генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване, което води до загуба на кръв по-голяма от нормалното.

Рецепта 1: Прави се чай като 1 ч.л. настъргани листа и плодове от горски ягоди се залива с чаша вряла вода. Оставя се за 1 час. После се пие по 1/4 от него 4 пъти на ден.

Рецепта 2: 1 с.л. наситнена прясна билка овчарска торбичка се залива с чаша вода със стайна температура. Оставя се да престои 3-4 часа. Прецежда се и се приема по 1/4 от течността 4 пъти на ден – 3 пъти преди храна и последния път – преди лягане. Рецептата е подходяща и за деца.

Рецепта 3: 1 с. л. нарязан на ситно бял равнец се залива с чаша вода. Похлупва се и се вари за 30 мин. После се снема от огъня и се оставя да постои 10-15 мин. Това е количеството за един ден и се пие на 4 приема.

Рецепта 4: При подкожни синини се използва билката еньовче. 1 ч.л. от нея, старателно наситнена, се залива вечерта с чаша преварена хладка вода. Стои така до сутринта. Прецежда се и се изпива на 4 пъти.
В изсушен вид се прилага външно при подкожни синини, а също така и при при вторично инфектирани обриви на кожата и при циреи. Стритата на прах билка се посипва върху мястото и то се превързва леко с бинт. Стои така не повече от 6 часа.
Това растение лекува също така бъбреците, черния дроб, стомаха, червата и ставите.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки