В отговор на вашите въпроси


16 Юли 2015, Четвъртък


Интересувам се от изпитани народни рецепти за лечение при задържане на вода.
Йосиф Сотиров, Велинград



Задържането на вода – отоците, може да възниква поради наличието на различни заболявания. Принципно това състояние се обяснява с намалената способност на организма да изхвърля излишните вода и сол от тялото. Представлява прекомерно натрупване на течност в тъканите, което може да възникне във всяка част на тялото.
Последните изследвания сочат като причина за появата на заболяването липсата на вода в тялото. Колкото и да е парадоксално, статистически се оказва, че хората с отоци не приемат достатъчно чиста вода.

Другите течности, като например подсладени или газирани напитки, консумирани заедно със солена храна, водят само до това, че те, заедно със солите и токсините в преработваните вещества се натрупват в клетките на организма. А той не може да ги изхвърли... поради липсата на достатъчно вода.
Има множество народни рецепти за справяне с това положение, някои от които публикуваме по-долу. Но те трябва да се прилагат само след поставена диагноза от лекар и съобразени с общото състояние на организма.

Рецепта 1: Настъргват се сурови картофи и се налагат директно върху мястото на отока. Завиват се с памучна кърпа. Държат се така 15-20 минути, след което краката се изплакват със студена вода.

Рецепта 2: Вземат се свежи, не много стари листа от бреза. Нарязват се на ситно, за да се съберат в една чаена чаша. Изсипват се в подходящ съд, добавя се 1 л вряла вода и 1 с.л. сол. Сместа трябва да престои половин час. С течността се правят компреси на краката 5-6 пъти на ден. След тези процедури подуването отшумява бързо и краката се връщат към нормалното си състояние.

Рецепта 3: Вземат се равни части глог, цвят от липа, цвят от невен, листа от черна боровинка, шипка, брезови листа, плодове от червена боровинка, листа от живовляк. 2 с.л. от предварително смлените билки се изсипват в 0,5 л вряла вода и се оставят да престоят една нощ. Приемат се по 1/3 - 1/4 ч.ч. 3-4 пъти дневно. Курсът на лечение е 2-3 месеца.

Рецепта 4: 1 ч.л. ленено семе и се залива с 1 л вряла вода. Оставя се да ври на слаб огън за 15 минути. След това съдът се затваря с капак и се оставя да престои в продължение на 1 час. Прецежда се и течността се пие топла по 1/2 ч.л. на всеки 2 часа 6-8 пъти на ден. Лечението продължава 2-3 седмици в зависимост от общото състояние.

Рецепта 5: 1 с.л. семена от копър се заливат с 300 мл вряща вода. Оставя се да престои половин час. От отварата се пие сутрин и преди лягане по 150 мл в продължение на 3 седмици. Почива се 3 дни и после лечението може да се повтори.
Няколко съвета. При задържане на вода е полезно да се ядат колкото се може повече зеленчуци, билки, плодове, които имат диуретични свойства, като например целина, магданоз, лук, чесън, диня, тиква, касис, грозде, както и кисело и прясно мляко, извара.


Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки