На събор в Сборяново


На събор в Сборяново
Все повече деца и млади хора идват на събора в Сборяново Снимка: bnr.bg
12 Юли 2015, Неделя


Няма как с думи да се опише това място, то трябва да се види, казват тези, които вече са го посетили

Автор: Десант

На 19 юли 2015 г., на празника на св. пророк Илия, за девети път ще се проведе съборът в местността Сборяново. Тя се намира в Североизточна България, на 10 км от Исперих, близо до село Свещари.
Празникът има над стогодишна история, но провеждането му е прекъснато през 1947 г. В наши дни негов постоянен организатор е сдружението с нестопанска цел „Сборяново” с председател Стойко Николов от с. Паисиево, община Дулово (съседна на община Исперих).
„Това е съборът, посветен на св. Илия, защото там едно време е бил манастирът „Св. Илия.” Впоследствие се е появило едно тюрбе (мюсюлманска гробница) на алианите, в края на 16 и 17 в. Но и до днес масово мюсюлмани и християни посещават това място и палят свещи за здраве“, казва председателят на сдружението Стойко Николов.

Още през 80-те години на миналия век се разбира, че тюрбето е построено върху старо езическо светилище, а местността изобилства от археологически паметници от тракийската епоха. След извършените разкопки се установява, че тя представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи, от дълбока древност, поради което през 1988 г. е обявен за историко-археологически резерват.
До настоящия момент там са регистрирани над 140 археологически обекта от различни исторически периоди. Най-интересните сред тях са тракийската гробница край с. Свещари, включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, текето Демир баба, укрепеният тракийски град, светилището Камен рид и селището в местността Бювен касаба.

По традиция всяка година съборът започва отслужването на Света литургия в църква в някое от близките населени места. По обяд в местността Сборяново се извършва водосвет и се раздава курбан.
Богата е и програмата на събора, като организаторите имат правилото да не се повтарят едни и същи състави всяка година, а да се намират нови, интересни и харесвани изпълнители.

В афиша за тази година пише, че посетилите го ще могат да се наслаждават на изпълненията на самодейни групи от Исперих и съседните общини, както и на известни солови певци, танцьори, музиканти, сред които е  Нелина. Накрая съборът ще завърши с нестинарско хоро.
Хубавото е, че все повече и повече млади хора идват, със задоволство констатират организаторите. При това и християни, и мюсюлмани възприемат празника като възможност, независимо от верската си ориентация, да се съберат и веселят заедно.

Добра основа за това е и принципът на сдружение „Сборяново“ политически пристрастия да не се допускат на празника. „Там, където се появят партиите, обикновено съборите се развалят,“ смята Стойко Николов.
И добавя: „Нека всички, които могат, да дойдат. Защото няма как с думи да се опише това място, то трябва да се види.“


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки