Легендарната Чикагска борса хлопна врати


Легендарната Чикагска борса хлопна врати
Мил спомен от старите времена на Чикагската стокова борса
10 Юли 2015, Петък


Търговията с фючърси вече ще се върти по електронен път


Датата 6 юли 2015 г. влезе в историята като деня, в който завинаги след 167 оживени години затвори врати легендарната Чикагска стокова борса (The Chicago board of trade, съкратено CBOT). Тази знакова част от американската финансова система е създадена през далечната 1848 г. от 82 търговци от Града на ветровете, които я организират като пазар на жито с реална доставка през същата година.

Така тя минава за най-старата в света организирана борса за фючърси. Иначе за нейна официална рождена дата се смята 1859 г., когато този специфичен пазар получава грамота за лиценз от специализирания орган на щата Илинойс да стандартизира класове за зърното, търгувано на него. Фючърсните контракти правят своя дебют през 1865 г., когато CBOT представя стандарти за маржин и доставка. И ето че повече от век и половина в центъра на Чикаго неизменно се търгуват селскостопански фючърси за царевица и пшеница.

Но времената се менят и модерното настояще налага нови алъш-вериш практики. Сега борсата минава изцяло на електронна търговия. СВОТ и още три други борси ( CME, NYMEX, COMEX) ще работят като пазари за контракти, под общото наименование CME Group. Досегашната Чикагска стокова борса ще бъде водещ пазар на контракти, базирани върху четири групи продукти: агрокултури; лихвени проценти, включващи американски и държавни ценни книжа; Dow Jones industrial average index; злато и сребро.

Сред любопитните факти от нейната история е, че централата й става първата сграда, използваща електрическо осветление. Тя е построена през 1930 г. на булевард „Уест Джаксън“ 141. С височината си от 184 метра по това време е най-високото здание в Чикаго и държи палмата на това първенство до 1965 г., когато е издигнат Richard J. Daley center.
От този вторник опустяват нейните 3345 кв. м, в които се въртеше досега борсовата търговия. За тях вече се търсят нови стопани. Наематели ще са нужни и за допълнителните още близо 5000 кв. м по горните етажи на емблематичната сграда.

Затварянето на борсата ще се отрази сериозно на околните ресторанти и други обслужващи заведения, както и на близкия фризьорски салон, където борсовите агенти понякога са оставяли бакшиши до 200 долара за едно подстригване. 
През 2012 г. Чикаго се лиши и от Климатичната борса – Chicago climate futures exchange, която бе закрита, но по други причини. С нейното затваряне, още преди да е проходил, въглеродният пазар в САЩ бе фатално препънат.

Един от мотивите и тя да хлопне врати бе това, че в Съединените щати все още няма приети закони, които да регламентират търговия на принципа с определяне на таван на емисиите и търговия с издадените разрешителни (cap and trade). Освен това изтъргуваните обеми на борсата до момента на затварянето й бяха нищожни, поради което тя работеше на загуба.

Чикагската Борса за въглеродни емисии бе създадена през 2004 г. с надеждата, че един ден ще се превърне в национален пазар за търговия с квоти за емисии на парникови газове. Сред обстоятелствата, които й попречиха да изпълни тази цел, се наредиха и различните виждания за справяне с глобалното затопляне, които регионите в САЩ демонстрират през последните години.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки