Кални бани стават кръчма


Кални бани стават кръчма
Калните бани във Варна се превръщат в търговски обект
10 Юли 2015, Петък


Или как държавата не намери пари да спаси едно бижу

Автор: Илияна Христова

Калните бани във Варна се превръщат в търговски обект. В момента им се извършва ремонт, а в общината са подадени документи за отваряне на заведение. Така една от най-старите сгради в града, носещи атмосферата на ранния XX век, се превръща в кръчма.
Редно е да уточним, че баните се намират на самия плаж. Не работят десетилетие заради занемареност.

От информационната табела, поставена преди дни на място, става ясно, че собственик им е фирмата концесионер на ивицата – “Лазурен бряг” (част от ТИМ). А преди беше държавата. И пак от информационната табела на строежа, а и от напредналите вече строителни дейности, става ясно, че конструкцията няма да се пипа, т.е. старата фасада ще остане. Какво ще става вътре е енигма. Собственикът спусна плътна информационна завеса над това, какво предстои да се изгражда. Преди година изтече информация, че смята да възстанови занемареното калолечение.

Практиката сочи, че историята ще се развие така – запустялата сграда ще се укрепи и разкраси, калните процедури ще бъдат възстановени, срещу заплащане, разбира се. Успоредно с това ще се върти бира-скара – “бизнес със социална насоченост”.
Така обаче и не стана ясно кога и за колко пари са продадени баните. Били са притежание на Специализираната болница за рехабилитация във Варна, в която държавата има участие. Оказа се също, че зам-директорът й Милена Николова не знае цената. Не е информиран и здравният министър Петър Москов.

"Това, което някой преди нас е цапцаросвал, разбирам, че аз трябва да отговарям за него", оправда се той пред Нова телевизия тези дни. А Николова се оплака, че болницата се мъчила да издейства ремонт на баните, но държавата не дала и стотинка.
Най-вероятно ще се окаже, че и сделката, и ремонтът, и отварянето на евентуална кръчма са абсолютно законни. Иде реч обаче за друго. За това как точно ценен обществен ресурс преминава от държавни в частни ръце.

Конкретно и принципно: Имаме калолечебница. Здравното министерство очевидно не проявява интерес да я поддържа и тя се  занемарява с годините. Община Варна също не проявява интерес. Пари се харчат за какви ли не неща, обаче за обект, намиращ се на най-хубавото място в морската столица - плажа, не се отпускат.
Естествено, появяват се частни интереси. Лека-полека държавната собственост е оставена напълно да запустее и изведнъж се появява инвеститор, който я спасява.

Минали са години, иди доказвай днес, че разсипията е направена нарочно, за да вземе частникът богатството на безценица… И всеки следващ министър се оправдава с предишните.
Частникът спасява. Обаче вътре и бинго може да отвори, стига да поиска. Той си има собствен интерес и го следва. Постига го. Насреща му е държавата, която отдавна се е отказала от собствените интереси.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки