Трудовакът Ненчев май ще приземи ВВС направо в някой пункт за скрап


Трудовакът Ненчев май ще приземи ВВС направо в някой пункт за скрап
Поглед от музея, където в най-скоро време ще отиде цялата българска армейска мощ, ако прескочи пунктовете за скрап
10 Юли 2015, Петък


Военният министър демонстрира невероятна смесица от антидипломация, безхаберие и бодрячество, но вече има мандат да преговаря за нов изтребител

Автор: Борислав Михайлов

Егати държавата, щом лично министърът на отбраната се занимава с месеци дали няколко руски самолетни двигателя за МиГ-29 могат да бъдат ремонтирани в Полша по-евтино, отколкото при производителя. Както и дали поляците не биха могли да ни дадат назаем два ремонтирани двигателя. А също и дали не бихме могли сами да удължим ресурса на нашите с риск да изгаснат във въздуха. Както и дали, ако нищо не се получи, не бихме могли да окачествим провала като доказателство за това колко е трудно да избягаме от военно-техническата си зависимост от Русия.

Трудовакът Ненчев май ще приземи изтребителната авиация направо в някой пункт за скрап. Нищо лично, както казват наемните убийци, но напоследък военният министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев демонстрира една, нека я наречем – системна непоследователност - в изявленията и действията си.

Министърът показва  умение да създава неразбория и обществено напрежение (вкл. в средите на кадровите военни), все едно дали говори за американските танкове у нас или за възможността Полша да ремонтира руски самолети и двигатели. А също така влиза в крещящ дисонанс с външния министър Даниел Митов, както и със собствените си думи, казани ден или два по-рано, с което доказва, че дипломацията му е поне толкова чужда, колкото стратегическото планиране и тактическото отстъпление от места и теми, където всяка следваща крачка и/или дума ще е пореден голям гаф.

Поради което дори се наложи премиерът Борисов да му набие канчето, казано на военен жаргон.
Всъщност в идеята гражданско лице да осъществява политическото ръководство на армията може и да има логика, но в момента определено отсъства разумът. Или ако щете – военно-техническата експертиза, казано на натовско/брюкселски новоговор.
Разбира се, навсякъде по света, включително и у нас, има цивилни експерти по въпросите на отбраната и националната сигурност, както и дипломати и политици с нужния опит, които биха се справили с този ресор далеч по-добре от много генерали от кариерата. Но в България, поне в момента, входът към шефския кабинет в Министерство на отбраната е толкова широко отворен, че нищо чудно някой ден там да се озове комедиен актьор като мистър Бийн или някой кадър от съседната филхармония. 

На практика и в момента врид-началник на кабинета на министъра на отбраната е актриса – доскорошният медиен съветник Валерия Кардашевска, която иначе е и преподавател по актьорско майсторство и сценична реч в НАТФИЗ, а също и член на БЗНС - партията, чийто пълководец е именно военният министър.
Що се отнася до допира на Николай Ненчев с армията – сегашният министър е „отбил” военната си служба в Трудови войски, където надали е предполагал, че всеки трудовак носи на рамо освен кирка и лопата, така също и министерски жезъл.

За общото между самолетите и подводницата

Общото е, че бойната ни авиация е тръгнала по пътя на някогашния дивизион „Подводен флот”, който в най-добрите си времена имаше цели две подводници, впоследствие редуцирани до една, станала историческа с едни напъни да се намерят пари за нови акумулатори, а после директно преминала в историята, мир на ръждата й…
Затова тези дни българските моряци изпиваха с погледи акостиралата в пристанище Варна турска подводница, дошла за съвместното морско учение „Бриз”.

Същото, при това от 2004 година насам, (вече 11 години в безтегловност, и това ако не е рекорд!) е положението с летателната годност и поддръжката на изтребителите МиГ-29 в частност, както и на изтребителната ни авиация в цялост, която отчаяно се нуждае от смяна на поколенията самолети или поне на тези от тях, чиято експлоатация е вече опасна и същевременно безумно скъпа.

Поради което няколко военни министри и съответните правителства преляха океани от пусто в празно – дейност, оформена като „Избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС”, а всъщност едно безконечно говорене за това колко сме безпарични.
И като сме толкова безпарични – дали е по-изгодно да си купим на изплащане нови самолети (например шведските „Грипен”) или „почти нови” втора ръка  („Юрофайтър” от Италия), или прилични, трета употреба (щатски F-16 от Португалия), както и как до пристигането на новите самолети да поддържаме най-евтино наличните МиГ-29, при положение че един летателен час с тях струва 50 000 лева, капиталният ремонт на един само двигател е 520 000 долара, а цената на нов - 3 милиона долара.

Повечето от споменатите оферти вече не са актуални, освен за „Грипен” и за F-16, от които има излишък поради пределната им възраст.
Казано с думите на министър Ненчев, съвсем скоро България може да има само два самолета, които могат да носят бойно дежурство, но само при определени обстоятелства. За останалите бойни машини ще бъде изтекъл двигателният и агрегатният ресурс.
Което обяснява и общото между изтребителите на ВВС и вече бракуваната подводница...

Министърът: Всъщност исках да кажа…

На 29 май министър Ненчев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев бяха изслушани в парламентарната комисия по отбрана.
„Заради категоричния отказ Русия да ремонтира бойната ни авиация, политическото ръководство на Военното министерство ще възложи на Военновъздушните сили сами да поддържат до средата на 2016 г. сигурността и летателната способност на изтребителите МиГ-29”, заяви министър Ненчев пред членовете на комисията.
Последва „ново пет”. На 1 юли тази година военният министър бе зареден с оптимизъм и щедро го споделяше с медиите.

„Внесохме предложение за закупуване на изтребител и имам мандат за преговорите”, каза Ненчев пред репортерите. Той допълни, че преговори ще се водят с Белгия, Холандия и Гърция, защото това са страните, които разполагат с F-16 (значи изборът е предрешен?!).  После министърът каза, че всъщност ще се разговаря и с производители.
А ето и черешката на тортата, що се отнася до състоянието на ВВС. Ненчев изтъкна, че българската страна не е притисната от срокове за купуване на нов изтребител, тъй като е решен въпросът с ремонта на МиГ-29 – „най-късно до края на следващия месец ще бъде подписано споразумение с Полша за ремонт на 2 или 4 двигателя, а вторият етап ще бъде ремонт на още 10-12 двигателя”. 

Военният министър подчерта, че Полша е дала много по-изгодни условия и ниски цени, отколкото Русия.
Заради тези многобройни и често противоречащи си изявления на министъра на отбраната той бе обвинен в лъжа от ген. Александър Александров. Вторият български космонавт от години е представител на Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ".
„Многократно съм казвал, но отново ще повторя. Полша не би трябвало да поеме поръчката, защото няма лиценз от РСК-МиГ нито за ремонт на двигатели, нито за удължаване на ресурса”, каза ген. Александров. И припомни, че в авиацията единствено производителят има право да удължава ресурса на двигателя, да прави капитално-възстановителните ремонти, да доставя и резервни части. 

Александров изтъкна още, че Полша получава резервни части от РСК-МиГ и няма как да предлага по-ниски цени от самия производител.
„Налага се изводът, че или някой е заблудил министър Ненчев, или той целенасочено лъже”, каза още Александров в интервю за столичен всекидневник. След което обори и твърденията на министъра, че Русия отказва ремонта на българските самолети.

„От Министерството на отбраната (МО) през месец февруари 2015 г. постъпи заявка до РСК-МиГ за ремонт на 14 двигателя. До април се водиха преговори между двете страни и до последния момент министерството се бори за намаляване на цената. Знаете, че когато количеството е по-голямо, стойността на ремонта пада. И когато цената падна и се договорихме конкретно, от МО заявиха, че нямат възможност да платят ремонта на 14 двигателя, но поискаха тази цена на брой да остане само за ремонт на 2 двигателя”, съобщи Александров.

„Руската страна се съгласи и в края на месец април 2015 г. бяха подписани два договора между българското МО и РСК-МиГ, които се оказаха задържани от министър Ненчев при извеждането им в канцеларията на нашето ведомство. Ще поясня - подписани са двустранно, но са спрени от министъра. Единият договор е за ремонт на два двигателя и агрегати, а другият- за удължаване на два двигателя с по 50 часа, съгласно документацията, което общо се равнява на два изправни самолета”…
Така е – изтребителите МиГ-29 се задвижват от два двигателя с ресурс около 350 часа…

Поредната въртележка от думи

Буквално преди дни министърът на отбраната Николай Ненчев повтори (потрети, каза за N-ти път) в интервю за агенция „Ройтерс”, че България работи по подписването на договор с Полша още този месец за поддръжка на своите изтребители МиГ-29, които досега се ремонтираха от производителя. И обясни, че целта на тези преговори е да се намали зависимостта на ВВС от Русия…

Междувременно във форума на едно електронно издание, специализирано в проблемите на армията, отбраната и националната сигурност, се появи следният коментар на интервюто на министъра:
„Ако имах власт, щях да те "повозя" на ремонтиран в Полша МИГ-29, без лиценз от Русия.... Защо си играеш с живота на българските пилоти ...дупедавецо???  Като не искаш ремонт в Русия, купи нови изтребители.... „

Всъщност елитни бойни пилоти още преди години предупреждаваха, че вече закъсняваме фатално с модернизацията на изтребителите си.
„Ние не се нуждаем от нови самолети днес, те са ни крайно необходими от вчера. С тях ще наваксаме огромното технологично изоставане, което имаме спрямо съвременните армии в НАТО. Закъснението ще е критично за бойната ни авиация, тя може да загине. Без нов изтребител ВВС просто бавно си отиват. Ако се бавим още, може процесите да станат необратими”, заяви през 2013 г. военният летец подп. Николай Русев. Той е член от самото начало на екипа, натоварен да избере нов изтребител за ВВС.

Анализирай това
Проектът “Придобиване на многоцелеви изтребител” е един от 11-те приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили на Република България, приети с Решение на Министерски съвет – Протокол № 20 от 27 май 2004 г. Съгласно „Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили- 2015” през тази година българските ВВС трябва да имат 20 оперативно готови многоцелеви изтребители, съвместими с тези на НАТО, а от 2016 г. да бъдат предоставени на НАТО 8 броя многоцелеви изтребители.


В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
13.07.2015 04:23:18
0
0
az sam kolega na gospodin ministara samorazshalval se trudovak i sam kato mnogo balgari s balgarski proishod evropofil ,amerikanofil germanofil frankofil rusofil ne sam turkofob no svarsvam turzite dori kato shuja turska resh s 5oo godini tursko robstvo okupazia prisastvie nasilia angaria no bes omrasa a kato neprijatni spomeni za minaloto i zatova predposhitam prijatelstva s narodnosti koito ne sa prishinili na balgarskia narod golemi vredi no sam za dobri ikonomisheski i shoveshki otnoshenia s vseki narod no ne sam za snoshenia s vseki narod a sam ponjakoga kato VIELEF BUROV PUROV KUROV SUROV MADUROV i na isdajnizite hitrezite i podlezite koito talkuvat i promenjat smisala na tova koeto mislja kasvam pisha v svoja polsa moga da ustanovja koi sa ot koja narodnost sa i za kogo rabotjat i taj kato me znajat she sam s balgarski proishod i balgarski nemski evropejski pasport to shelaja da znam sashtoto za drugite mashe ili sheni osobeno ako sa v moeto okrashenie i mi pravjat vnushenie za da imam kam tjah pravilno otnoshenie bes predubeshdenie
2
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
11.07.2015 15:51:19
0
0
az kato samorazshalval se bivsh trudovak rabotih vid ANGARIA 2 godini stroihme zavodi i kopahme kanali i leshah v karzera njakolko pati zaradi isdajnizi kolegi trudovazi no sled kato isljasoh ot kasarmata se oshenih za zapadna germanka sled nad 2 godini unishenia ot strana na njakoi si DSHIBRI balgarski evrein rabotesht za dc otdel shenitbi s nebalgari exogamisti
sled kato rabotih nad 20 godini za nebalgarski firmi se varnah v balgaria i iskah da se shenja za balgarka ENDOGAMIA no novite kolegi na evreina dshibri bjaha balgaromraszi shenomraszi i detemraszi i mi preshiha da stana endogamist zatova moeto mnenie i za balgarskia evrein dshibri i negovite kolegi sled nego gi postavih zaedno v otdel postaven pod nabljudenie na tehnite protivnizi ot balgarski i nebalgarski kolegi a shto se otnasja za gospodin ministara to moga da podskasha she ot sdelki s vaorashenia se pesheli mnogo
i verojatno shte se kupuvat pt balgaria njakolko podvodnizi sredna klasa ,njakolko torpedonoszi s rakatni i vertoletni ustanovki ,mnogozelevi vertoleti i samoleti i mnogo drugi nushni za otbranata na balgaria i aliansa
NATO orashia az kato honorar konsultant i targovez predposhitam targovii s miren hranitelen turistisheski mineralen harakter i neshelaja da davam besplatni konsultazii za targovii kadeto drugi da pesheljat mnogo milioni s moja besplatna umstvena rabota kojato se narishala i narisha ANGARIA
no spomagam kogato smetna za nushno za opravjane na mnenia i vsaimnootnoshenia balgari s balgari balgari s nebalgari i nebalgari s nebalgari
1
IBIZA PLAYBOY Nr00555007770088
10.07.2015 15:06:28
0
0
ne znam zashto gospodin voennia ministar e trudavak verojatno e LAPSUS LINGUA,,
i sa iskali da kashat trudoljubivia ,
taj kato ne sam polushil i nepolushavam i 1 US $ ot nikogo darom no kato balgarin dokato shiveja v balgaria shte se radvam v balgaria da e vsishko
pone kato v italia ispania nop taj kato mnogo hitri hjumneta i podobni iskat da na denazionalisirat i hibridisirat to moshe da se kashe she balgaria e do goljama stepen hibridna nazia taj kato e meshena s prabalgari ,slavjani ,traki,huni,hasari ,peshenesi ,avari,tatari ,elini ,misi ,iliri i drugi plemena to moshe da se oshakva she sme edna splotena nazia kato splav ot raslishni plemena i narodnosti no kak stoi s vaprosa pritesi koito iskat da na denazionalisirat i hibridisirat s tehnite nazii ......
znae se she USA e smesiza ot desetki narodnosti vkljushitelno i indianzi ...
no mnogo ot tjah kasvat gordo s nazionalni samoshustvie nie sme amerikanzi
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки