Плащаме по-скъп ток заради американските ТЕЦ-ове


Плащаме по-скъп ток заради американските ТЕЦ-ове
Прекратяването на неизгодните договори с двата ТЕЦ-а ще доведе до намаляване с 30% на цената, по която се изкупува произведената от тях електроенергия, каза Валери Симеонов
10 Юли 2015, Петък


Патриотичният фронт внесе законопроект, в който се предвижда разтрогване на неизгодните за България договори по взаимно съгласие

Автор: Анна Александрова

Внесохме в деловодството на Народното събрание специален проектозакон за прекратяване на неизгодните за България дългосрочни договори с американските ТЕЦ-ове в „Марица Изток”, чието приемане би прекратило ощетяването на страната и ще позволи рязко поевтиняване на изкупуваната от тях електроенергия. Това съобщи в сряда председателят на ПГ на „Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО“ Валери Симеонов.
Освен него като вносители на законопроекта са се подписали още четирима депутати от ПФ – Валентин Касабов, Димитър Байрактаров, Петър Петров и Христиан Митев.

В мотивите към законопроекта вносителите изтъкват, че е предвидено прекратяването на договорите да се извърши доброволно, по взаимно съгласие и при справедлива компенсация за направените инвестиции и най-вече за тази част от тях, която не може да бъде възстановена, ако централите заработят при пазарни условия. Т. е., без гарантирани от НЕК преференциални цени и изкупуване на цялото количество произведена енергия. Така на практика цената на енергията, произвеждана от двата ТЕЦ-а, ще се намали с 30%.

Валери Симеонов съобщи, че във вторник (7 юли) са проведени разговори с премиера Бойко Борисов, с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с финансовия министър Владислав Горанов, както и с представители на парламентарната група на ГЕРБ и е получено тяхното принципно съгласие да се разгледа и приеме такъв законопроект, естествено след като с него се запознаят и произнесат експерти.

Проектът, чието пълно наименование е „Законопроект за предсрочно прекратяване на договори за производство на електрическа енергия”, вече е качен на сайта на Народното събрание, като от ПФ се надяват, ако тръгне заедно с промяната на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, двата закона да вървят паралелно във всички комисии.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт съобщи още, че за непрофесионалисти в сферата на енергетиката законът вероятно изглежда доста сложен заради „тежката” математическа част, съдържаща много формули.

Вече са натрупани щети за около 2,7 млрд. лева

„Нашата оценка за общия размер на злоупотребите и щетите до момента за държавния бюджет от неизгодните договори с американските централи показва, че става дума за около 2,7 млрд. лева”, съобщи Валери Симеонов с изричното уточнение, че това са изчисления по методика, прилагана и в други европейски държави.
Депутатът бе категоричен, че този, по думите му „брутален грабеж”, е станал възможен, защото нито ДКЕВР преди, нито Министерство на енергетиката, нито НЕК са си направили труда да направят каквито и да е проверки.

Валери Симеонов коментира, че заробването с американските ТЕЦ-ове в „Марица Изток” е следствие от действията на няколко предишни правителства, като се започне от кабинета на Иван Костов, а самите договори са подписани в много заробваща България посока и в тях е дадена възможност на инвеститорите да заложат неправомерно високи, нереални разходи, както и да злоупотребяват с размера на инвестициите, като „нещо, което струва 200 млн., е отчетено като инвестиция от 600 милиона”.
Прекратяването на сегашните неизгодни договори с двата ТЕЦ-а ще доведе до намаляване с 30% на цената, по която се изкупува произведената от тях електроенергия. Което от една страна ще позволи да се намали огромният дефицит, натрупан от НЕК, а от друга страна ще даде възможност за запазване и дори намаляване на цената на тока за бита и бизнеса, каза още Симеонов.

Никой няма да връща пари на американците

Предсрочно прекратяване на дългосрочните договори по реда на внесения закон ще се допуска въз основа на: правна последователност и предвидимост; недопускане на неоснователно обогатяване; осигуряване на целево финансиране за покриване на реално направените невъзстановяеми разходи от предсрочно прекратяване; балансиране на правата и законните интереси на страните по договорите, другите заинтересовани лица и крайните потребители.

Проектозаконът на Патриотичния фронт недвусмислено урежда прекратяването на договорите в 150-дневен срок, като този срок е съгласуван и с арбитражния опит, който има в Европа при подобни случаи.
„На някой може този срок от пет месеца да му се види дълъг, но не искаме да даваме възможност за обжалване и съдебно оспорване на нашия законопроект. Съобразено е с практика, нормативи и директиви за ограничаване на държавна помощ. Надявам се законопроектът да свърши добра работа за България”, коментира Валери Симеонов в интервю за „Фокус”.

На въпрос дали ще се наложи да се връщат инвестициите на фирмите, построили двете централи, председателят на ПГ на ПФ заяви: „Уверявам ви, че няма да се стигне до такова връщане. Уверявам ви, че друг ще връща и няма да е държавата. Нека да оставим бъдещето да потвърди или да отхвърли моите думи, но това е убеждението ни”.

В мотивите на вносителите, които са неразделна част от законопроекта, се изтъква, че Европейската комисия се е произнесла категорично поне два пъти по проблема за необходимото прекратяване на дългосрочните договори, сключени преди датите на приемане на съответните страни в Европейския съюз, какъвто е и случаят с двете централи „Контур Глобал Марица Изток 3" АД и „Ей И Ес - ЗС Марица Изток І".
Очаква се и окончателното решение на Европейската комисия, дали преференциалните цени и условия, заложени в договорите с двете централи представляват на практика държавна помощ.

От частното към общото

Всъщност, както вече стана дума, наименованието на документа е „Законопроект за предсрочно прекратяване на договори за производство на електрическа енергия” и това не е случайно. Не става дума само за двете американски централи в „Марица Изток”, а за осигуряването на законова възможност за разтрогване на неизгодни за страната договори в сектор „Енергетика”.

Предсрочно прекратяване на дългосрочните договори по реда на внесения закон ще се допуска въз основа на правна последователност и предвидимост; недопускане на неоснователно обогатяване; осигуряване на целево финансиране за покриване на реално направените невъзстановяеми разходи от предсрочно прекратяване; балансиране на правата и законните интереси на страните по договорите, другите заинтересовани лица и крайните потребители.

Без да е изрично посочено, ако законът бъде приет, прилагането му би дало възможност – при съответни промени в Закона за ВЕИ - за преразглеждане и на договорите със собствениците на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които също се радват на преференциални цени и гарантирано изкупуване на цялото количество произведена електроенергия.
А това оскъпява така наречения енергиен микс, който стои в основата на формирането на цените, извършвано от КЕВР.

Валери Симеонов уточни, че законопроектът, за който става дума, е изцяло заслуга на Гражданската лига на България с председател Стефан Гамизов. Нейните експерти са подготвили този законопроект, работейки едновременно както в България и в САЩ, така и в столицата на европейските институции Брюксел.
Заслугата е изцяло тяхна, ние чисто политически им съдействаме този законопроект да бъде разгледан и, дай Боже, приет в Народното събрание, каза още Валери Симеонов.


Законопроектът, внесен от ПФ, изцяло е заслуга на Гражданската лига на България с председател Стефан Гамизов

В категории: Политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
14.07.2015 10:08:02
0
0
от освобождението от турско до лнес русия е била най големия ''българомразец'' /НЕЙНИТЕ ''ГОСУДАРИ ЦАРЕ -ГЕН СЕКРЕТАРИ И ПРЕЗИДЕНТИ'' НАЧЕЛО С ЦАР НИКОЛАЙ''НАРЕЧЕН БЪЛГАПОМРАЗЕЦА'' НАСЪСКВАЩ ВСИЧКИ НАШИ СЪСЕДИ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ,ПРОДЪЛЖАВАЩ С СТАЛИН НАРЕДИ ДА СЕ ИЗТРЕБЕВОЕННИ И ЦИВИЛНИЯ ЕЛИТ И СЛЕД ТОВА ИЗПЪЛГИТЕ МУ/ДИМИТРОВ СТАНКЕТО ТР.КОСТОВ И ДР/ИЗТРЕБЕНИ ОТ НЕГО.СЕГА РУТИН ДРУГАРУВА С ЕРДОГАН ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ.КОМУНИСТИТЕ НЕ ЛОЙДРХА НА ВЛАСТ ОТ ТЯХ А ОТ КРАСНАЯ/АРМИЯ.ИЗВОДИТЕ СА .ПО ДАЛЕЧЕ ОТ ДВОЙНАТА НИ ОСВОБОДИТЕЛКА ЗАЩО ПЛАЩАМЕ С ПАРИ И ЗЛАТО .НАЙ ВРЕДНАТА ЧАСТ ОТ НАПОА НИ СА --РУСРФИЛИТЕ.ОТ 1879 до днес_тк те обичат руските си госпоари повече от българия.и са против цивилизована европа.
1
бай кольо некорумпиран
11.07.2015 17:56:53
0
0
БЪЛГАРИНА Е КОРУМПИРАТ ПО ПРИРОДА.ОТ НАЙ ДОЛУИДО НАЙ ГОРЕ.ТРЯБВА КРУМ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ДА НИ ОАРАВИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки