Краят на юли ще е по-добър за полската работа


Краят на юли ще е по-добър за полската работа
07 Юли 2015, Вторник


През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури и валежи близки до климатичните норми. Определящ фактор за вегетацията на пролетните култури

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

ще бъдат почвените влагозапаси. Падналите валежи през втората половина на юни надвишиха на много места в страната 60-75л/м2 (Видин - 70л/м2, Лом - 112л/м2, Кнежа -102 л/м2, София - 81л/м2, Казанлък -91л/м2, Пловдив - 66л/м2, Пазарджик - 62л/м2), което рязко увеличи нивото на почвените влагозапаси в 50- и 100-сантиметровия слой, до 80-90% от ППВ (Пределна полска влагоемност). Изключение имаше в част от североизточните райони (района на Добрич), където юнските валежи бяха незначителни – под 20л/м2.

В началото на юли агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време. Очакваните валежи през първите дни от месеца ще възпрепятстват жътвата на пшеницата. Високата атмосферна влажност ще поддържа благоприятни условията за развитието на редица гъбни болести по земеделските култури: късно кафяво гниене и струпясване по овошките; мана по лозата и зеленчуковите култури и др.

Подобрение на агрометеорологичните условия се прогнозира през втората половина от първото десетдневие. До края на първото десетдневие голяма част от добре обезпечените с влага пролетни култури ще встъпват в репродуктивен етап от развитието си. При по-ранните хибриди царевица ще се наблюдават фазите изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване, а при късните - листообразуване. При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще протича фаза цъфтеж, а при късно засетите посеви – образуване на съцветие. 

През второто и третото десетдневие на юли вегетацията на земеделските култури ще се осъществява с ускорени темпове. Прогнозираните стойности на максималните температури през най-топлите периоди, от порядъка на 36-38оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури и по-късните хибриди царевица.

През третото десетдневие ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост, при слънчогледа ще протича наливане на семената. В края на месеца при фасула в полските райони ще се наблюдава фаза узряване.
През юли по-подходящи условия за провеждане на най-важното за  сезона мероприятие – жътвата на пшеницата, за извършване на растителнозащитните пръскания при земеделските култури, ще има през втората половина от първото и второто десетдневие и през последната седмица от месеца.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки