Допълнителен прием за ваучери и промяна в Наредба № Н-18


Допълнителен прием за ваучери и промяна в  Наредба № Н-18
Затяга се режимът за зареждането на селскостопанските машини Снимка: part-group.bg
07 Юли 2015, Вторник


Открива се допълнителен прием за държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първичното селскостопанско производство


чрез използване на система от ваучери“. Това се отнася за земеделски производители, кандидатствали през 2014 г. по схемата.
Документи ще могат да се подават в периода 6 – 17 юли 2015 г. в общинските служби „Земеделие“ към Министерство на земеделието и храните. Фермерите следва да подадат окончателните декларации заедно с копия от фактурите и дневниците за закупено и използвано гориво, като дневниците трябва да бъдат заверени от Контролно-техническата инспекция.

От министерството посочват, че в рамките на този период няма да се допуска коригиране на вече подадените документи в периода 19 януари – 13 февруари 2015 г. За този период са приети 9741 окончателни декларации, с които са заявени 230 816 909 литра газьол.
След приключване на допълнителния прием ще се определи и окончателната отстъпка, както и ще се раздадат ваучерите от този втори етап.

В бр. 49 от 30 юни 2015 г. в Държавен вестник излязоха и промените в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти. Според тях зареждането на течни горива за собствени нужди от страна на селскостопанските производители от стационарни подземни резервоари с вместимост над 1000 литра трябва да се отчита чрез монтирането на фискални и нивомерни устройства.

Това не се отнася за съоръжения и/или инсталации за производство и/или отопление, както и за резервоари с обща вместимост до 1000 литра включително, като общото заредено количество гориво за календарната година не трябва да превишава 2000 литра.
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в свое официално становище от 30 юни 2015 г. категорично се противопостави на измененията в Наредба № Н-18. Според НАЗ нововъведените нормативни изисквания вменяват на земеделските производители непосилната финансова и административна тежест, свързана за монтиране на фискалните и нивомерните устройства.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки