Българка се върна от гурбет, за да стане фермер


Българка се върна от гурбет, за да стане фермер
Снимка: Личен архив
07 Юли 2015, Вторник


Силвия Вълчева върти семейство, успешен бизнес и учи за доктор на аграрните науки


Защо една млада и крехка жена с перфектен немски език се е завърнала от гурбета си в Австрия, за да почне от нулата и да създаде и обработва ябълкова градина? Как успява 31-годишната Силвия Вълчева да гледа двете си деца, да се грижи за съпруга си, да бъде успешен млад фермер и да мисли за нови проекти за модернизация на стопанството си?
Силвия е живото доказателство, че чудеса са възможни. Тя е магистър по „Лозаро-градинарство“, управлява семейния аграрен бизнес и изследва като редовен докторант по ентомология към катедрата „Растителна защита“ в Аграрния университет новия за България карантинен неприятел – оризовата нематода (afelenhuides bensi).

Тя бе сред най-блестящите ни студенти, казва за Силвия нейният преподавател и декан на факултета по агрономство доц. Божин Божинов. Българката завършва с пълно отличие випуск 2012 и получава специалната награда за постижения на ректора на Аграрния университет проф. Димитър Греков.
Но нейният път към академичните високи и успехите й като млад фермер започва много назад в годините. Едва 18-годишна, около завършването на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, Силвия ражда първото си дете.

„Дори на абитуриентската си вечер не успях да отида“, разказва младата жена. Преди 12 години тя решава да замине и работи в Австрия. „Заминах заради пари и не ме е срам да го кажа. Тогава имаше голяма разлика между заплащането тук и в чужбина“, допълва Силвия.
Там тя се занимава с различни неща, предимно нискоквалифицирана работа в хотели и ресторанти. Живее у австрийско семейство, сближава се с дъщерята на любезните си домакини, говори добре немски, защото е учила в езикова паралелка, но не успява да припознае като свой света на западноевропейците. „Просто не можах да свикна, исках да си се прибера в България“.

Идва си в Родината през 2007 г. и решава да продължи образованието си. „Реших да запиша агрономия, защото прецених, че селското стопанство у нас има добри перспективи. Вярвах, че нещата ще се променят към по-добро и ще има шанс за младите хора да се занимават със земеделие“, разказва Силвия. Решението си е изцяло нейно – никой в рода й не е агроном, нито се занимава със земеделие. Родителите й са машинни инженери.
И като бакалавър по лозаро-градинарство, а след това и като магистър, тя учи задочно, защото работи през цялото време, за да плаща образованието си.

Работа й дава зърнопроизводителят от община Съединение Атанас Пелтеков. В неговия фуражен завод Силвия помага за организиране на производството, а земеделецът я подкрепя и учи на полезни неща през цялото време.
Година преди 2009 г., когато Силвия Вълчева ражда и сина си, тя подготвя проект по мярката „Млад фермер“ за създаване на ябълкова градина в община Съединение.
Проектът е одобрен почти 12 месеца по-късно – „тогава нещата ставаха много бавно и много се чакаше“. Впоследствие към градината от ябълки младата фермерка добавя и орехови насаждения. Ябълките са стандартни устойчиви сортове – най-вече „Флорина“, и такива, с които българският потребител е свикнал.

За развитието на градината използва банков заем. „И ще взема кредит отново, просто няма как – земеделието е много скъпа инвестиция, за да бръкнеш в задния си джоб и да решиш проблема. Без банки просто няма как, един трактор струва колкото един апартамент“.
По думите на Силвия, стопанството не е много голямо: около 52-53 декара, снабдени с капково напояване. Градината й вече втора година е в преход към биологично производство.
Семейството лично се занимава с продажбата на ябълките от градината, голяма част от плодовете се търгуват на борсата. Но работата е много за сам човек и Силвия наема сезонни работници.

Съпругът й е човекът, който я подкрепя най-много – неговата професия е далеч от агрономството, но се е заел с всички процеси в градината, наставлява и работниците.
„Без помощта на семейството си нямаше да успея – помагат ми както мъжът ми, така и баба ми и родителите ми – дори само да вземат детето от градина, това е голяма помощ за мен“, благодарна е Силвия Вълчева.
Така в началото на март тя става редовен докторант в Аграрния университет, а и е убедена, че аграрният бизнес иска здрава теоретична подготовка.

"Няма смисъл да учиш толкова години само и само за да вземеш една диплома. Ако ще правиш нещата, ги прави както трябва“, категорична е Силвия. Бъдещето на селското стопанство в Южна България тя вижда в зеленчукопроизводството и овощарството. „Това трябва да са приоритетните сектори в тази част на страната, казва Вълчева – за съжаление в предишния програмен период и двата сектора бяха много пренебрегвани.“
В момента младата фермерка обмисля предложение за работа в международна фирма за изпитване на нови препарати за растителна защита.

И това не е всичко: „Подала съм нов проект по мярка 4.1 за модернизация на земеделските стопанства – кандидатствам за трактор, пръскачка и почвообработваща машина. Вероятно ще подам втори проект при втория прием по същата подмярка от ПРСР наесен, но за други овощни видове – в момента ситуацията е такава, че няма пазар за българската ябълка“.
Силвия планира новата й градина да е близо до сегашната, защото „има много разходи, нови сонди, пръскачки, пазачи, много работа, а аз нямам възможността да се мултиплицирам.

За мен е много важно двете градини да са близо една до друга – в сегашната градина имам изградени навеси, бетонни резервоари за вода, всичко.“
Тя гледа и по-далече в бъдещето. „Препоръчително за докторантите е да направят специализация в чужбина, аз също мисля за такава възможност, но ще събера още малко опит“.
И добавя смело: „Ще направя каквото ми покаже Господ, обичам предизвикателствата и новите неща, така че съм готова да посрещна каквото и да е“.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки