Посланик на нашата кухня и традиции в Южна Корея


Посланик на нашата кухня и традиции в Южна Корея
Михал лично посреща гостите си всяка вечер в своето заведение
06 Юли 2015, Понеделник


Михал Ашминов, който живее от 13 години в Сеул, омайва корейците с вкусни родни блюда в основания от него единствен български ресторант в азиатската страна

Автор: Десант

Елитното предградие „Итаеуон“ на южнокорейската столица Сеул е известно като кварталът, който никога не заспива. Неговият централен булевард е изпъстрен със заведения от цял свят, с вкусове и аромати от всички точки на планетата. Ресторанти, които се появяват, печелят и фалират с шеметна азиатска скорост. Сред светлините и приятната глъчка, зад вратата на едно от заведенията звучи нещо, което не може да бъде сбъркано – истинска българска народна музика, а вътре корейци и българи рамо до рамо приготвят шопска и мешана салата, скара, мусака и пълнени чушки...

Това е един от най-прочутите и уникални заведения в Сеул – българският ресторант „Зелен“. Негов съсобственик и главен готвач е най-прочутият в Южна Корея наш сънародник – младият софиянец Михал Ашминов, който от 13 години живее в екзотичната азиатска страна.
Към днешна дата „Зелен“ вече е верига ресторанти, известни не само в Корея, но и в съседните държави, а историята на Михал е пример за един невероятен успех – плод на много труд и постоянство.

Славата на младия българин и българското заведение достига такива висоти, че актуалните звезди на корейската поп музика си запазват маса за година напред. Само преди месец в сеулския квартал „Ханам-донг“ пък отвори врати и „Зелен - 2“, който се ръководи от брата на младия кулинар - Филип.
Още преди две години удивителната история на нашия сънародник разказа в свой репортаж Си Ен Ен, като неотдавна интервю с него направи и Българската национална телевизия. Ето детайли от живота му, на които двете медии се спряха подробно, цитирани и от много други издания.

Михал Ашминов е роден през 1983 г. в София, където завършва Техникум по обществено хранене и хотелиерство. Едва на 19 години той става помощник-готвач в столичния хотел „Шератон“, като същевременно работи допълнително като пиколо. През 2002 г. хотелът е купен от южнокорейската корпорация Daewoo group. Новите собственици са доволни от гозбите на Михал и му предлагат да започне работа като помощник главен готвач в един от най-старите знаменити хотели в Сеул - Westin Chosun hotel.

„Това беше най-добрата оферта, която съм получавал – заради по-високата заплата и безплатната квартира. Скоро обаче „сделката" ми показа и обратната си страна. Първите шест месеца ме завладя носталгията по дома. Липсваха ми приятелите и семейството, родината и храната предимно", спомня си нашенецът пред Си Ен Ен.

Въпреки добрите условия, Михал обаче решава да не остава дълго в луксозния хотел. Той не се отказва да следва  мечтата си – да има свой ресторант – чист, спретнат, с хубава храна и доволни клиенти. В малкото си свободно време бъдещият кулинар посещава малък бар в Итаеуон, който тогава още е неугледен краен квартал на южнокорейската столица. Михал е в заведението всеки ден и се сближава със собственичката Суджин О и персонала.

В натоварени дни помага и в кухнята с миенето на съдовете и понякога остава до ранна утрин. Така Ашминов и Суджин се сприятеляват и започват да си ходят на гости. Оказва се, че корейката, запалена по здравословното хранене, винаги харесва ястията, приготвени от българина. Така в началото на 2007 г. те решават да отворят заведение, изцяло с родния ястия. Ашминов и корейската бизнесдама, собственичка на верига барове и интернет магазин, пристигат в София.

В българската столица тя е най-впечатлена от пищната зеленина и така се ражда идеята за названието на бъдещия ресторант „Зелен". Ашминов привлича към начинанието и брат си Филип, който по това време работи като готвач в Ирландия.
„Казах му да донесе всичките си пари. Той ме послуша и само след шест месеца вече подготвяхме менюто. То включваше традиционни български гозби като свинско вретено, бекон, пушено сирене и лук, които по-късно станаха запазен знак на „Зелен", спомня си Михал в телевизионния ефир.

Началото обаче е много трудно, почти безнадеждно. „През първата година се борехме, тъй като нямаше клиенти. Когато влезете в италиански ресторант, там има пица, паста. Корейците обичат и френска кухня. Но българска? Не я познаваха, затова и не идваха", споделя сънародникът ни.
Въпреки липсата на редовна клиентела, двамата братя и приятелят им от годините в софийския ТОХ, сега главен готвач – Васил Терзийски, не се отказват и се опитват да наложат родната кухня на фона на жестоката конкуренция в Сеул. Всичко се променя буквално за една нощ през декември 2008 г.

„Ресторантът просто се напълни и оттогава винаги е зает. Беше около Коледа, когато всеки търси някакво заведение. Имахме шанс и на хората наистина им хареса тук", спомня си нашенецът. Той дори открива големи сходства между българската и корейска кухня от южните региони. „Зелен“ се слави и с това, че не се опитва да пригоди рецептите си към вкусовете на корейците. Агнешкото и кюфтетата се сервират такива, каквито се приготвят от десетилетия в България.

„Заведението си е чисто българско. Подправките са си български. Продуктите са местни, и млякото е местно, но бактерията ни е от България. Така че всичко си е автентично, макар че някои продукти се доставят трудно от Европа. Отначало избягвахме гозбите със сирене, защото не е много по вкуса на азиатците, но сега, когато приготвяме чушка бюрек или сирене по шопски, наистина страшно много им харесва“, разкрива Михал част от “мъките” на готвача.

За близо осем години, откакто „Зелен“ е отворил врати, неговите собственици вече са  спечелили уважението не само на местните клиенти, но и на туристите, посещаващи южнокорейската столица. Чести гости в него са и дипломати от близките представителства на САЩ и Бразилия.

Михал и неговите колеги обаче не са скръстили ръце в сянката на вече натрупалата се  слава и през последните две години обновяват заведението си няколко пъти, като то вече е увеличило капацитета си три пъти. В началото на 2015 г. освен двамата българи, в него работят и шестима корейски готвачи, носители на кулинарни отличия.
Популярността на младия българин достига нови висини, когато е поканен като един от шестимата главни готвачи в популярното телевизионно шоу „Погрижи се за моя хладилник“.

Риалитито е едно от най-популярните предавания в Южна Корея и в него звезди от местната музикална цена и киноекрана си поръчват различни уникални екзотични ястия на избраните майстори на черпака. Всеки месец се обявява кой е най-добрият от тях, като Михал Ашминов вече три пъти печели приза. Благодарение на славата, която си спечелва от малкия екран, младият софиянец вече е обиколил почти цялата азиатска страна в рекламни турнета за „Погрижи се за моя хладилник“.
„Бил съм в повечето градове и курорти в Южна Корея. Дори моите корейски приятели не познават страната си като мен“, гордее се Михал.

За него обаче далече по-важно е, че стотици клиенти споделят всеки ден на фейсбук страницата на „Зелен", че това е любимият им ресторант в Сеул. Но това, което кара Ашминов да работи шест дни в седмицата по 10 часа на ден, не са финансовият и телевизионният успех, а гордостта, че запознава азиатците със своята родина.
„Зелен“ е не само едно заведение с вкусни ястия. Всеки път, когато обяснявам на някой гост особеностите на българската кухня, се чувствам като посланик на България. Искам да покажем на света, че ние имаме хубава страна и чудесна храна", изтъква пред медиите родната кулинарна звезда.


Ресторантът „Зелен“ в Сеул Като участник в южнокорейското кулинарно шоу (на заден план)

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки