Хиляди посрещнаха слънцето в Камен бряг с Джон Лоутън


Хиляди посрещнаха слънцето в Камен бряг с Джон Лоутън
И тази година Джон Лоутън изпя вечната песен „Джулай морнинг“ пред дошлите да посрещнат изгрева на слънцето на 1 юли на Камен бряг
06 Юли 2015, Понеделник


Рок легендата и вокалист на “Юрая хийп” изпя хита “Джулай морнинг”, с който традиционно се отбелязва изгревът на първото юлско слънце

Автор: Георги Ваташки

Хиляди поклонници на рока и идеята за свобода се събраха в местността Огънчето в каварненското село Камен бряг, за да посрещнат първото юлско слънце. Появата му, както всяко лято, бе озвучена от легендарната песен „Джулай морнинг“ на британската група „Юрая хийп“. За осма поредна година тя бе изпълнена от самия легендарен вокалист на бандата и голям приятел на България и Патриотичния фронт – Джон Лоутън.

Празникът започна малко след полунощ на 1 юли, като на сцената се изявиха младежки групи, които се погрижиха купонът да не спира през цялата нощ. Събралите се близо девет хиляди човека от цялата страна пригласяха в очакване на изгрева на младите рокаджии от Bloodrush, Pearls&stones, Pleasure и Sound wave. Появата на група Б.Т.Р. напълно разбуди присъстващите, за да ги подготви за първите слънчеви лъчи на 1 юли. Точно в 5,29 ч. хилядите „джулайци“ дружно посрещнаха огненото кълбо под звуците на култовия хит „Джулай морнинг“, изпълнен с неповторимия тембър на Лоутън.

Голямата изненада тази година за всички дошли на Камен бряг бе появата на баскитариста на „Юрая хийп“ Пол Нютън, който заедно с Джон Лоутън и Б.Т.Р. изпяха легендарното парче от 1973 г. Stealin. Самият Джон Лоутън остана на сцената повече от час, без да откаже нито едно музикално желание на публиката. С изпълненията си на вечните хитове Sympathy, Free мe, „Come back to me", той направи „Джулай морнинг 2015“ незабравим за множеството присъстващи.

Въпреки че корените на „Джулая“ се свързват с хипи движението в Америка от края на 60-те години на миналия век, празникът е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.
Обичаят да се посреща изгрева на 1 юли възниква като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая хийп“. Легендарното парче се ражда през 1971 г. заедно с третия албум на английските рок ветерани, озаглавен „Погледни себе си". Оттогава песента е класика и дори често се използва като сватбен марш у нас.

Началото на традицията датира отпреди три десетилетия – през 80-те години на миналия век група бунтари се събират в Морската градина на Варна, за да прекарат нощта като свободни хора, свирейки с китарите си и пеейки забранените тогава вечни хитове на рока. А на сутринта посрещат първия юлски изгрев под звуците именно на „Джулай морнинг”.
Правенето на купони в Камен бряг пък започва, когато перестройката е на своя финал – в самият края на 80-те години на миналия век. Първият празник в каварненското село се състои през лятото на 1989 г. Оттогава вече трето поколение следовници на „Джулай морнинг“ опъват палатки на култовото Огънче.

Тук на тази култовата дата се събират хиляди тийнейджъри, млади семейства с 5-6-годишни деца, а също и стари хипари. Случвало се е първият ден на юли облаци и дъжд да затулят слънцето над Камен бряг, както това става през 2012 г. Тогава Джон Лоутън призовава събралите се: „Слънцето го няма! Но си го представете!".
След падането на тоталитарния режим у нас хипи движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната му идея. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи като символ на зараждащия се живот е все още основна причина хората да го честват.

Популярният и днес „Джулай“ сега има повече привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град. По всичко личи, че той ще продължава да събира хора от всички възрасти по цялото Черноморие, за да посрещат заедно слънцето, зареждащо ги с надежда и вяра в утрешния ден.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки