„Резиденция Баба“ в Родопите


„Резиденция Баба“ в Родопите
06 Юли 2015, Понеделник


Двадесет младежи пристигнаха в Асеновград за първото издание на интересния проект „Резиденция Баба”. Те са избрани сред повече от 50 кандидатури


и вече проведоха първото си обучение, за да осъществят амбициозната идея за българското село да се мисли в сегашно, а не в минало време.
Призваните да сторят това са от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, а някои от тях живеят във Виена или са израснали в Берлин. За един месец те ще дадат всичко от себе си четири села в Родопите да върнат своята жизненост, но също така и ще учат и записват изчезващия местен фолклор.

Това ще става, докато помагат на местните (най-вече много възрастни) жители в ежедневната им работа. Същевременно ще се опитат и да възбудят техния интерес към света на компютрите и останалите съвременни технологии.
Една от целите е по тези откъснати места да бъдат привлечени млади хора, които да се заселят в тях. Задача много трудна, но ентусиастите обявиха, че няма да се спрат пред нищо, докато не достигнат успех. Най-младият от тях е на 21 години, а най-възрастният – на 34.

Четирите живописни места, които ще бъдат първите „бабини резиденции”, са селата Югово, Манастир, Джурково и Дряново. Безпощадните факти описват, че в момента България е опасно урбанизирана и в това държи първо място на Балканския полуостров – вече 73% от населението живее в градовете. Песимистите твърдят, че всъщност цифрата е доста (?!?) по-висока.

Авторите на проекта възразяват на тази ужасна тенденция с факта, че дом на традиционната българска култура е именно българското село, в което след Освобождението живеят над 80% от населението на страната. Контра на тях обаче са съвременни изследвания, доказващи, че сред факторите на избор, влияещи на младото поколение, все по-малко значение има заплатата и все повече качеството на живот. А то зависи от принадлежността към някаква социална общност, от достъпа до качествено образование и здравеопазване, чиста среда, чиста храна и достъп до култура.

Но повече от 25% от днешните българи нямат достъп до никакви продукти на културата. Тези, които живеят в западналите села пък – още повече. И затова бягат в града при първа възможност. Младежите от „Резиденция Баба” са твърдо убедени, че могат да намалят и дори обърнат този процес. Как ще се справят, очаквайте да прочетете в следващи броеве на вестника.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки