Бургас скача в джаза


Бургас скача в джаза
Видният бургаски музикант и композитор Кирил Дончев, носител на „Аскеер” за цялостно творчество, ще е отново на бургаска сцена Снимка: Avtora.com
06 Юли 2015, Понеделник


Майстори на второто издание на фестивала

Автор: Веселин Максимов

Меломаните напълно заслужено дочакаха второто издание на фестивала „Джаз в Бургас“. И ще му се насладят на 10, 11 и 12 юли. Първата вечер, с поздравление към организаторите от Арт клуб „Мишел“, ще бъде бургаска. Защото на сцената на новия експо център „Флора“ в Морската градина ще излязат предимно музиканти, родени в този град.
Пианистът Събин Тодоров, отдавна обиращ овациите из Европа и по света, ще даде начало заедно с акордеониста Пламен Димитров. От 21.30 часа е вторият концерт - „Пуф-паф, Пуф-паф“.

Така е нарекъл своя проект един от най-търсените и уважавани композитори на театрална и филмова музика, бургазлията Кирил Дончев. Той ще хване микрофона в компанията на своите синове Антони (пиано) и Георги (контрабас). Фамозната банда допълва Димитър Семов - Осата (ударни инструменти).
Вторият ден започва рано-рано, в 16.30 часа, с уъркшоп. В работилницата всеки желаещ може да получи съвети от майстори в джаза относно своя инструмент, като програмата ще бъде напълно свободна.

След това, в 18.00 часа пред публика ще забият „Брас Вилидж“. Самото име подсказва, че ще се леят звуци само и единствено от духови инструменти. Имената на хората от „селото“ са достатъчно показателни за феновете на джаза в България: Мишо Йосифов (тромпет), заедно със своите съучастници във всички джаз завери: Тодор Бакърджиев (тромпет), Велислав Стоянов (тромбон), Божидар Василев (тромбон) и Димитър Узунов (туба).
Ритъм ще им дават младият Георги Марков (да, син на барабаниста на „Щурците“ със същото име) и Атанас Попов (ударни инструменти). На добрата шега е посветена следващата изява.

В „Джаз и майтапи“ участват актьорите Теодор Елмазов и Пламен Пеев, певицата Цвети Даскалова и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Всички те под благосклонния поглед на гениалния пианист Васил Пармаков.
През третия ден фестивалът ще започне с „Джаз за деца“ от 11,00 часа предиобед. Работилницата е от 17,00, а начало на „официалната“ програма ще дадат „Фънки Джаз Проджект“: Милен Кукошаров (пиано), Еко (бас), Тодор Бакърджиев (тромпет), предвождани от корифея на ударните инструменти у нас Христо Йоцов.

В 22,30 ще стане още по-горещо. Като „черешка на тортата“ организаторите са замислили изпълнението на „Теодоси Спасов Трио“. Със световната звезда ще забият Мирослав Турийски (пиано) и Начо Господинов (ударни).
След всяка от трите вечери са предвидени джемсешъни от 23.30 часа и ще бъде рай за феновете да видят любимите си музиканти в най-различни формации. А артистичната добавка към „Джаз в Бургас“ тази година е продължението на 4 август.

Тогава чуждестранни музиканти ще се смесят с родни майстори, фолклорен саксофон квартет ще разиграе кръвта на убликата, воден от гръмовния тъпан на Стоян Янкулов-Стунджи, а от 21 часа Весела Бонева ще пее в „Златният проект“ заедно с Тони Златанов (пиано, вокал), Георги Марков (баскитара) и Емил Пехливанов (барабани, перкусии).
Пълната програма можете да видите във фейсбук профила „Джаз в Бургас“. Билетите са на стойност 15 лева за ден, 25 за два дни, 30 - за 3 и 40 за четирите фестивални дни. Така организаторите са преценили, че за съвсем достъпни за всеки меломан пари той ще получи максимално удоволствие от любимия си джаз във всичките му стилови разновидности.


Теодосий Спасов отново ще ни озари със своята музика Събин Тодоров - второто силно бургаско участие във феста

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки