Изложба вместо ин мемориам


Изложба вместо ин мемориам
Мими Добрева остава в сърцата и душите на десетките си последователки и ученички от работилница „Седянка” в цяла България
05 Юли 2015, Неделя


С уникална изложба, показваща стотици от плетивата, бижутата и картините на прочутата майсторка на калоферската дантела и студения порцелан, жените от работилница “Седянка”

Автор: Здравка Христова

показаха почитта си към своята учителка Мими Добрева.
Приложничката от Велико Търново е прочута в цял свят, смайвайки милиони жени с таланта си. Мими Добрева, за която “Десант” е разказвал и показвал произведенията й, си отиде от този свят през ноември миналата година.
Нейните ученички и последователки от старопрестолния град показват в пъстра и богата изложба част от уникатите й в новото си ателие на Самоводската чаршия. Изложбата ще остане до 15 юли.

След това ще дарим шедьоврите на голямата учителка на нейните близки, каза д-р Любка Любенова, председател на работилница “Седянка”. Ръкоделията, създадени с невероятната творческа фантазия от сръчните ръце на Мими Добрева, са от 1985 г. до ноември 2014 г. Декоративни пана от студен порцелан, апликации и яки за дрехи, бижута, изпълнени в традиционната калоферска техника, могат да бъдат видени в експозицията.

Мими Добрева беше програмист по професия и дълги години работи в Териториалното статистическо бюро във Велико Търново. След пенсионирането си майсторката не спря нито за ден и отдаде цялото си същество на приложните изкуства. През 2010 г. сама, по интернет, тя се научи и беше една от малцината българки, които овладяха до съвършенство изкуството на така наречения студен порцелан.

“Научих се да го правя сама и знам много рецепти. За два месеца бях превърнала кухнята си в химическа лаборатория, където експериментирах всевъзможни рецепти, за да си направя пластичния материал. През това време из къщи се носеха невероятни миризми, докато успея да намеря аналозите на материалите, за които четях в интернет и основно в руските сайтове. С дантелата се занимавам сутрин, когато очите ми са отпочинали, а след обяд - със студен порцелан. Преди да открия полимерната флористика следобед си почивах от калоферската дантела с изработката на бижута от стъклени мъниста и кристали тип Сваровски”, разказва през пролетта на 2013 година за читателите на “Десант” невероятната приложничка от Велико Търново. 

Авторските дизайни на совалкови дантели на Мими Добрева са достъпни до световната аудитория от 2003 г. чрез канадско списание за авторски творби за брюкселска дантела. Lace express излиза на 7 езика, печата се в Германия и се разпространява в САЩ, Австралия, Канада и целия Европейски съюз. В списанието се публикуват модели на дизайнери от различни страни, изплетени с техники, популярни за съответната държава. Мими Добрева популяризира в изданието калоферската техника на совалкова дантела. Изпраща модела, прилагайки схема и инструкции за изработката, както и снимки в процеса на работа.

В последните два броя за 2015 г. на Lace express бяха публикувани дантелите, над които Мими Добрева е работила в последните дни от живота си.


Маковете са едни от най-трудоемките цветя за изработка, но талантливата приложничка от Велико Търново ги правеше уникални от студен порцелан


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки