Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
03 Юли 2015, Петък


Къде се чуват нови заплахи, къде ледът се топи


„Ислямска държава“ заплашва да унищожи Израел

Бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“ заплашиха радикалното ислямистко палестинско движение „Хамас“, контролиращо ивицата Газа, да го изтласка от сектора и да превърне този регион в още една провинция на джихадистите. От ИД обясняват, цитирани от „Ройтерс“, че ще сторят това, тъй като палестинските ислямисти не достатъчно строго подхождат към установяването на шириатското право на контролираните от тях територии.

„Ние ще изкореним държавата на евреите (т. е. Израел) и ще ви отстраним от власт (т. е. „Хамас“) - се казва в тяхно видеосъобщение, изпратено до палестинската групировка.
ИД изразява и недоволство от нейните лидери, които се превърнали в привърженици на Иран и САЩ и били неспособни да наложат властта на ислямския закон в Газа.

Преди година за заплахата от заменянето на Хамас“ с по-радикална групировка предупреди шефът на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на Съединените щати генерал-лейтенант Майкъл Флин. „Ройтерс“ припомня, че през юли 2014 г., по време на форум по въпросите за сигурността в Аспен, щата Колорадо, той предупреди, че ако движението „Хамас“ бъде унищожено, неговата ниша в Близкия изток ще заеме още по-радикална терористична групировка, например „Ислямска държава“.


САЩ и Куба ще си откриват посолства

САЩ и Куба са постигнали споразумение за възстановяване на дипломатическите си отношения, които бяха прекъснати преди повече от пет десетилетия, съобщи в сряда „Ройтерс". Двете държави ще отворят свои посолства в Хавана и Вашингтон.
Припомняме, че американците и кубинците обявиха за намеренията си да възстановят дипломатическите си отношения през декември миналата година.
Докато течаха преговорите за откриването на амбасадите им, от Вашингтон отслабиха ограниченията във външната търговия, но единствено Конгресът може да отмени изцяло ембаргото. Междувременно в края на май правителството на САЩ извади Куба от американския „черен списък" с държави, подкрепящи тероризма.

„Ройтерс“ отбелязва, че държавният департамент трябва до 15 дни да уведоми Конгреса за откриването на новото дипломатическо представителство. От информационната агенция очакват, че издигането на американския флаг над кубинското посолство ще стане между 20 и 26 юли, като на церемонията вероятно ще присъства държавният секретар Джон Кери. След това ще бъдат назначени и посланиците на двете страни.
Както заявяват американските дипломати, те искат „да си общуват с кубинците, живеещи извън пределите на Хавана“, което означава, че ще настояват да имат правото на воля да пътуват из територията на Острова на свободата.


Ще слагат шипове по оградата на Белия дом

По оградата около Белия дом в центъра на американската столица от 1 юли е започнало монтирането на остри шипове, съобщи ТАСС, позовавайки се на службата, охраняваща висшите държавни лица в САЩ. От нея са заявили, че това ще позволи резиденцията на американския президент да бъде по-добре опазвана от неканени гости.
„Тази временна мярка ще засили сигурността, докато не бъде намерено по-трайно решение на проблема – обясняват от тайните служби. Прикрепянето на шиповете по върховете на оградата ще продължи около половин месец, а намирането на по-дълготраен вариант за подсилване на съоръжението се очаква да стане през есента. Не е изключено оградата край Белия дом да бъде направена по-висока.

Медиите изтъкват, че в последно време във Вашингтон са регистрирани твърде много опити за прескачане на огражденията край президентската резиденция. Основно те се предприемат от хора с психични проблеми, които обаче създават доста главоболия на службите за сигурност.
Най-сериозният инцидент в това отношение се случи през септември миналата година, когато 43-годишният военен ветеран Омар Гонзалес прескочи стобора, прибяга до входната врата и се втурна вътре в Белия дом. Едва там той бе задържан от охранителите, допуснали груби нарушения в своята работа, което, по данни на американските медии, предизвика и негодуванието на президента.

Съдът във Вашингтон неотдавна осъди нарушителя на 17 месеца затвор, а едва ли не цялото ръководство на тайните служби, включително директора Джулио Пиърсън, бе принудено да подаде оставка. След този инцидент охраната на Белия дом бе подсилена, а оградата – укрепена. По периметъра на цялата територия на президентската резиденция бе монтирано допълнително заграждение.


Робърт Редфорд се изправи срещу климатичните промени

В своя реч, изнесена пред делегатите на ООН в понеделник, известният американски актьор Робърт Редфорд призова световните лидери да предприемат „бързи и смели действия за справяне с промените в климата".
„Днес съм тук като защитник на околната среда, като баща, дядо, но също и като загрижен гражданин", заяви любимецът на няколко поколения киномани. Поводът за неговия призив е глобалната климатична среща, която предстои да събере в Париж световните лидери, за да решат как заедно да се справят с най-сериозния екологичен проблем на нашето съвремие.

„Имаме моралното задължение да действаме, за да защитим здравето си, нашата планета и бъдещите поколения от опустошенията, следствие на промените в климата. Времето ни за това изтича, но пък решения все още има", заяви Редфорд, предлагайки всички нации на планетата да се организират в едно общо движение, тъй като изменението на климата засяга всеки народ на Земята. „Всички ние сме свързани в момента и затова трябва да действаме като един", каза още създателят на независимия Сънданс кинофестивал.През септември за климатичните промени пред световните лидери и делегатите на ООН говори и холивудската звезда Леонардо ди Каприо.


Президентът на Зимбабве предложи ръката си на Обама

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който е начело на южноафриканската държава вече 35 години, шокира слушателите на местна радиостанция с реакцията си по повод легализацията на еднополовите бракове във всички щати на САЩ. Дълголетният политик предложи язвително ръката си на американския президент Барак Обама.
Той обяви в традиционното съботно интервю по Националното радио на Зимбабве: “Току-що реших, че, доколкото Обама одобрява еднополовите бракове, защитава хомосексуалистите и освен това има приятна външност, ще замина за Вашингтон, ще му падна на колене и ще поискам ръката му“.

Освен това, Мугабе заяви в ефир, че властите в Съединените щати отстояват интересите на извратени персони и сатанисти, които като цяло „оскърбяват великата американска нация“. Той възмутено изтъква още, че не може да разбере „как тези хора се осмеляват да отхвърлят Божиите заповеди, които забраняват на човечеството да се занимава със содомия“. По думите му, американските традиции били основани на високи християнски принципи, но „корумпираният политически елит на САЩ действа в ущърб на нацията в съответствие със своите дяволски прищевки“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки