Бежанският поток към Европа достигна исторически мащаб


Бежанският  поток към Европа достигна  исторически  мащаб
03 Юли 2015, Петък


От ООН посочват, че мигрантите, навлезли на Стария континент през Средиземно море, са с 83% повече


Броят мигранти, дошли през Средиземно море в Европа през първата половина на тази година, отбелязва исторически рекорд. Общо 137 хиляди души са потърсили убежище на Стария континент, съобщи в сряда службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Увеличението се измерва с 83 % повече спрямо същия период на миналата година, сочи доклад на комисариата, цитиран от световните агенции.

Сравнението показва, че през цялата 2014 г. броят на мигрантите, прекосили Средиземно море, е бил 219 хил., при 75 хил. през първото шестмесечие.
Прогнозите на световната организация са, че ситуацията най-вероятно ще се влоши с подобряването на метеорологичните условия през лятото, когато традиционно трафикантите на бежанци се активизират.
„Европа е изправена пред криза с бежанците, идващи по море, която достига исторически мащаб“, подчертава в комюникето върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, като уточнява, че по-голямата част от тези хора търсят закрила от война и преследвания.

От данните на ООН става ясно също, че освен бягащите от кървавите сражения в Сирия, 12 на сто от мигрантите са подгонени от изпълнения с перманентно насилие Афганистан и от репресивния режим в Еритрея. Останалите държави, откъдето идват най-много бежанци, са Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан.
Докладът отчита и промяна в основния маршрут на проникване в Европа – през Турция и Гърция, за сметка на този между Северна Африка и Италия, който бе по-използван досега. В документа се казва още, че много от мигрантите продължават нататък, най-вече към Германия и Швеция, смятани за по-гостоприемни държави, което ги изправи пред ново дълго и опасно пътуване, през Балканите и Унгария. А това често ги оставя „на милостта на трафиканти“.

Междувременно германският вестник „Ди Велт“ алармира, че Европа е следващата стъпка в утвърждаването на „Ислямска държава“ като важен играч на световната политическа сцена и че сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени джихадисти. Изданието изтъква, че един от пътищата им минава през България. Според „Ди Велт“ като най-бедна държава в ЕС, страната ни е много удобна за транзитно преминаване на бойците от ИД , внедрени сред потоците сирийски и други бежанци, които имат поръчение да се установят в Западна Европа. Ежедневникът се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия изток.

Според него „българската мафия осигурява истински паспорти“ за придвижване на някои от бойците, срещу което печели по 20-30 хиляди евро от всеки издаден документ. Германската гранична полиция вече е регистрирала случаи на задържани издирвани от Интерпол джихадисти, които се движат с истински български паспорти. Обяснението, твърди изданието, е, че българската мафия „работи в тясна връзка с престъпни групировки от Русия, Сърбия и Италия“. А наркотиците, оръжията, проституцията и трафикът на хора са се превърнали в техен специалитет. Източникът на „Ди Велт“ твърди, че сред висшето ръководство на „Ислямска държава“ има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, които много добре познават технологията на работа на колегите си.

Припомняме, че преди около месец, както вече съобщихме, френският „Монд" също писа за връзка на България с джихадистите. Тогава бе отбелязано, че колите им преминават през ГКПП „Капитан Андреево“, превърнал се в новата фронтова линия във войната срещу джихада, под 3 флага – европейския, българския и турския.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки