Марешки се оказа с богатства за 13 милиона


Марешки се оказа с богатства за 13 милиона
Спомени от старите ленти - Марешки гордо позира с SSC Ultimate Aero, сочен за най-бързия автомобил в света
03 Юли 2015, Петък


Аптекарят спешно прехвърля имущество на роднини

Автор: Илияна Христова

Популярният бизнесмен Веселин Марешки, който основно се прехранва от търговия с медикаменти, се оказа горд притежател на 13,6 млн. лв. Поне! Това е сумата, върху която Варненската окръжна прокуратура поиска запор. Разбира се, аптекарят вероятно къта още доста парици, но непожелани от държавното обвинение, поради което обществото няма как да знае точната сума на богатството му.

Другият интересен факт е, че Марешки има дялове в над 100 дружества. Защото от март насам е започнал спешно да ги прехвърля на роднини. Информацията пак е най-официална – от прокуратурата.
От няколко месеца аптекарят има проблеми със съдебните органи, които са и причина за тази залисия. Той е обвинен в изнудване. Става дума за скандал от миналата есен със собственика на варненската пицария “Ред хот” Асен Миланов. Според обвинението аптекарят искал по 10000 лв. месечно от ресторантьора, иначе заплашвал да му разруши заведението.

Сагата се точи публично няколко седмици и реално аптекарят наистина опита да го събори - ако не цялото, то поне част. В една съботна сутрин багери атакуваха пицарията, разрушавайки козирка, подпори и остъкляване на терасата й. Освен това бизнесменът спираше тока на заведението (факт, също установен от прокуратурата). Живеещите наблизо станаха свидетели и на шумни караници.
Причината за тази селска кавга, въобще не отговаряща на милионерския статут на Марешки, а и на обществения му сан (няколко пъти кандидат-кмет на Варна и съветник в местния парламент), остана неясна докрай.

Пицарията се помещава в блок, построен от него и той, според прокуратурата, „предявил претенции по повод дължим наем за прилежащи части и тераса”. Така и не се разбра на кого точно са спорните площи, тъй като са замесени и други лица, купували или преотдавали. Едни от тях пък били разведени съпрузи, спорещи  за имущество… битова драма, която се превърна в обществена.
Засега не може да се каже, че Марешки е виновен. Не само защото няма присъда, но и защото на първа инстанция Варненският окръжен съд прецени, че няма убедителни доказателства за изнудване.

Съборената с машини тента била установена от Община Варна като незаконна и имало предписание за премахване. Още тогава прокуратурата поиска запор, но съдът не позволи.
Обвинителите обаче протестираха през тази седмица на втора инстанция решението на Окръжния съд. В съдебната зала заявиха, че Марешки прехвърля дялове в над 100 дружества на свои роднини и поиска обезпечителни мерки до приключване на наказателното производство. 13,6-те милиона са във вид на сметки, акции и вещно право на строеж.

По-нататък в хода на делото ще стане ясно дали прокуратурата търси справедливост, взела е на мушка Марешки с цел “да му разкаже играта”, или просто отчита дейност. Съмнения има и за трите. Собственикът на пицарията наистина се оплакваше от натиск от Марешки, но установената в крайна сметка вреда на имуществото е за 14 800 лв. Да се иска запор от почти 14 млн. лв., т.е. 1000 пъти повече от щетата, изглежда нелогично и съмнително. И е коз в ръцете на всеки добър адвокат.
Засега ползата от делото е, че се осветли една част от богатството на скандалния варненски бизнесмен.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки