Валери Симеонов: Законът трябва да се спазва от всички


Валери Симеонов: Законът трябва да се спазва от всички
03 Юли 2015, Петък


Лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ в интервю за БНТ, излъчено на 1 юли


- На 1 юли изтече срокът за ултиматума на ПФ, включващ изпълнението на седем условия, при които коалицията ще продължи да подкрепя кабинета на Бойко Борисов. Какво с става с него?

- Да започнем отначало. На първо място беше да се започне процедурата по събарянето на 124 незаконни постройки в село Гърмен. Дотук са съборени четири, защото процедурата е бавна и защото има едни срокове по закон, които трябва да се изчакат.  Ние сме във връзка с ръководството на ДНСК, наясно сме с графика, важното е процедурата тече. Това е въпрос на законови срокове, има предизвестяване, определяне на фирма, определяне на разходите за събарянето и т.н.


- Добре, но какво реши това събаряне, какво решава това като проблем на държавата?

- Решава това, което е най-важното – доверието на българския народ в управлението. Ето това решава. С други думи, държавата трябва да докаже, че е достатъчно сериозна и има наистина отговорно отношение към своите поданици.


- Помисли ли държавата, какво ще ги прави тези хора като им събори къщите?

- Тези хора помислиха ли като отидоха там? Оставете това „не са виновни, защото са бедни“, не ми говорете като цигански тартор - „Бедни сме, трябва да крадем, трябва да ни давате.“


- Аз говоря като човек, който защитава наравно правата и на едните, и на другите. Представете си семейство с две-три деца, което няма къде да пренощува, в същото време кметът казва, че общината по никакъв начин не може да помогне и се стига до там в студиото на БНТ регионалният министър да дава идеи какво да прави с ромите от съборените къщи.

- Важният проблем не е да устроим тези, които са нарушили закона, а да потърсим отговорност от тези, които са допуснали това. Те са в ДПС. Тази партия продължава да участва във властта и една от основните цели на нашата коалиция е да бъдат извадени от там. Не трябва да се забравя, че кметът на Гърмен Минка Капитанова, както и бившият кмет там Ахмед Башев са от ДПС. И целият проблем започва още от управлението на представители на тази партия.


- Вие нямате ли бедни избиратели, защото тези хора с незаконните бараки са именно такива бедни?

- Бедността е факт, но това е така не само сред циганския етнос, така и е сред българския. Само че вие не питате какво ще стане с бедните пенсионери, които нямат пари да си платят тока и да си купят кисело мляко. Не ви интересуват бедните семейства, които имат проблем с изхранването на децата си. Хората не могат да бъдат делени по отношение на закона. Ромите трябва да научат, че законът е еднакъв за всички. Това, че циганите са етническа група, не им дава допълнителни права. Хората не могат да бъдат делени по отношение спазването на закона, той е за всички. Циганите в Гърмен в по-голямата си част са пришълци от Велинград и Петрич и трябва да се върнат там.


- Те са живели там преди 4 години. Това са над 300 души, които ще останат без дом...

- Решението се намира в програмата на Патриотичния фронт. Определяне на нископродуктивни територии - общински и държавни извън населените места, където да бъдат настанени циганите. В тези райони те могат да живеят при минимални битови условия, не мезонети, както е в Пловдив, нито в големи жилищни блокове като печално известния блок 20 в Ямбол. Ние предвиждаме те да бъдат настанени във фургони втора ръка. При определени условия те ще бъдат свързвани с канализацията и доставка на електроенергия. Така тези, които няма къде да отидат и желаят подслон, ще имат къде да го намерят. Никой обаче няма да ги закара там насила.
Още повече, че законът постановява, че не може да се обитават опасни за живота постройки, а тези в гетата са именно такива. Държавата трябва да опази живота на децата, които нямат вина за своите безотговорни родители.


- Защо Патриотичният фронт, като сила, която подкрепя правителството, не внесе законопроект, с който да се потърси отговорност от хората, които са допуснали създаването на тези незаконни гета?

- Ние сме за търсене на отговорност от кметовете и от общински съветници, които заради ромските гласове са нарушавали закона. Случаите на убийства, извършени от озверели цигани, са резултат от именно това нарушаване на закона в продължение на десетилетия.


- Знаете ли къде е в момента Ахмед Башев, защото е неоткриевам за журналистите?

- Доколкото знам, в момента той се подготвя пак да стане кмет на Гърмен. И ако си мисли, че може да узакони бараките, ще ви кажа, че това е невъзможно. Вече е твърде късно и община Гърмен нищо не може да направи – всичко трябва да бъде сринато и изравнено.


- Да ви върна към втора точка от вашия ултиматум към Бойко Борисов и кабинета – справянето с битовата престъпност?

- Справянето с битовата престъпност е един проблем, който 25 години не се решава. Малките населени места са оставени сами да се оправят. Нарастващата престъпност е етнически обагрена. Затова настояваме за поставяне на видеокамери на кризисни места и за увеличаване на полицейско присъствие. Убийствата, които се извършват там, може да станат причина за етническа война. Ние се страхуваме от това и се опитваме да предотвратим масови сблъсъци, от които би имала полза само партията на Лютви Местан и Доган. Ще настояваме и за засилване ролята на полицейския инспектор в кварталите, както и за увеличаване на техния брой.


- Вие бяхте категоричен в това отношение, че ако и седемте условия на вашия ултиматум не са изпълнени, ПФ ще оттегли своята подкрепа.

- Аз и сега съм категоричен. До три дни ще има пресконференция, на която ясно ще покажем нашата позиция. Ние ще използваме всички нормални, цивилизовани мерки, за да постигнем целта, която сме си поставили, а не просто да правим демонстрации.


- Ще рискувате ли да дестабилизирате управлението на страната под някаква форма?

- Мога да ви уверя и да ви успокоя – ГЕРБ ще има достатъчно много подкрепа в парламента и без нас. Ние сме само 18 човека, но ще си поемем отговорното решение така, както сме обещали на нашите избиратели.


- Паралелно водите ли преговори за коалиции на местните избори с ГЕРБ или с Реформаторския блок?

- Не водим преговори. Ще подкрепим тези кандидати, които са успешни, независимо от коя партия са, без ДПС.


- А кандидати на БСП бихте ли подкрепили?

- Да, защо не? Ако някъде има кадърен кмет, защото се срещат и такива от всички партии, ние ще подкрепим него. Ако пък имаме по-добър кандидат, ще предложим на другите партии да подкрепят нашия. Такова е нашето виждане и то е било неизменно още от самото формиране на коалицията.


- Готов ли е ПФ с кандидатите в отделните региони?

- Засега само в Пловдив. Вече го обявихме и това е Славчо Атанасов, който има много сериозни шансове за успех. Той е професионалист с административен капацитет и опит, патриот, човек честен и некорумпиран. Атанасов и в момента продължава да шофира полустрошена японска стара кола. Този човек никога не е крал, за разлика от някои други, включително и сегашните управляващи в Пловдив.


- Да свършим вече със сериозните теми и да ви питам дали сте празнувал „Джулай морнинг“?

- Винаги съм празнувал „Джулай морнинг“, тази година е първата, при която нямам възможността да отида с моя приятел Джон Лоутън на Камен бряг. Това е един хубав празник, празник на свободата и демокрацията.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки