Красимир Каракачанов: Нужна е сериозна реорганизация на МВР


03 Юли 2015, Петък


Основна реорганизация на структурата на Министерството на вътрешните работи с цел по-ефективно справяне с битовата престъпност предложиха

Автор: Десант

 от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО- БНД Красимир Каракачанов отправи на 2 юли питане от парламентарната трибуна към министър-председателя Бойко Борисов за това какви конкретни мерки са взети за осигуряването на по-сериозно присъствие в малките населени места и видеонаблюдението там.

„Години наред МВР нямаше ясна концепция по въпроса за битовата престъпност и се работеше на парче. Сега тя се третира като част от организираната, което не е така. Доколко кабинетът възприема като приоритет този проблем и ще бъдат ли отпуснати допълнителни средства за неговото решаване. Сигурността на държавата струва пари, сигурността на гражданите също струва пари. Тя може да се осигури само чрез сериозна реорганизация във Вътрешното министерство“ – изтъкна Каракачанов.

В тази връзка той припомни конкретните предложения на Патриотичния фронт, които успоредно със структурни действия във Вътрешното министерство могат да решат проблемите със сигурността в страната. Родолюбците смятат, че е икономически по-изгодно, вместо да се командироват служители по границата, да се назначат за охраната й местни хора. А това, освен всичко друго, ще намали и безработицата в граничните райони.
Че са нужни сериозни промени в МВР, както настояват от родолюбивата коалиция, се видя и от поредния правен абсурд, сътворен в края на юни от висшето ръководство на министерството.

На 23 юни главният секретар на МВР Георги Костов се опитал с една писмена заповед да изземе ръководните функции на главния прокурор Сотир Цацаров, поставяйки с написаното от него – умишлено или не, прокуратурата в абсурдната ситуация да се подчинява и да се отчита на полицаите. Заповедта му засяга действия на институциите, свързани с потушаване на етническото напрежение. От прегледа на възложените задачи става ясно, че в точка 17 е написано: „Заповядвам на административния ръководител на Софийска районна прокуратура”, след което подробно е казано какво точно да изпълнява. Така само в едно изречение са нарушени  не само Законът за съдебната власт, НПК, но дори и Конституцията на страната ни.

Законодателството е категорично, че прокуратурата е господар на действията на МВР, а не обратното. Оказва се, че полицаят е спускал задачи и към кметове на общини, като към всеки един от тях Георги Костов се обръщал поименно с любезното обръщение „тосподин”. В края на неговото писмото става ясно, че всички, в това число и прокуратурата, трябва да се отчитат на шефа на СДВР Младен Маринов.

Ситуацията е абсурдна, защото в правния мир не е казано изобщо какво ще стане, ако прокуратурата не изпълни заповедта на главния секретар на МВР. Обратният вариант обаче е разписан в чл. 405 от Закона за съдебната власт. Там изрично е посочено какво може да последва за подчинените на Георги Костов, ако не изпълнят разпореждане на държавното обвинение – ще плащат глоба от 2000 до 5000 лв, а може да се стигне и до принудително задържане.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion from privat tra
05.07.2015 10:48:46
0
0
ami i v zarsko i v komunistishesko vreme imashe pasvanti s manliheri i dobrovolni otrjadi koito obikaljaha is gradovete ,selata i poljata za spravjane s eventualni krashbi
polizejski sili za vatreshna sigurnost mogat da davat prevantivni saveti na seljani i grashdani kak da si opasvat tova koeto e tjahna sobstvenost
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки