Парламентът гласува промени в ползването на годишния отпуск


03 Юли 2015, Петък


Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата

Автор: Десант

календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага. Това гласуваха депутатите при приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда. Съгласно тях, когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в тези случаи и срокове, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от работодателя – поради важни производствени причини; или от самия работник или служител – когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя, решиха депутатите.

Направени бяха промени и в реда за ползване на отпуск. На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници.

В Кодекса на труда бе записано още, че работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой (т. е. когато няма работа) повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки