Гледайки Гърция, да не забравим България


Гледайки Гърция, да не забравим България
България е най-бедна в ЕС, но смело дава пари на ЕС
03 Юли 2015, Петък


Гръцката финансова трагедия заглуши други две новини през седмицата, много по-важни за България. Първата – че планираният от правителството на Бойко Борисов

Автор: Илияна Христова

излишък е с около 15 млрд. лв. по-малко за първото полугодие. Втората – страната ни ще внесе 100 млн. евро в новия фонд за европейски инвестиции, известен като плана „Юнкер”.
Бюджетните числа са сложна материя, поради което често се отминават с мълчание. Но ето ги данните – през май Министерството на финансите обяви, че очаква излишъкът да достигне около 1,150 млрд. лв. в средата на годината (1.4% от прогнозния БВП). Сега обаче отчете 1,0911 млрд. лв.

Ведомството на Владислав Горанов не обясни защо. А трябваше, защото той и началникът му Бойко Борисов всеки ден се хвалят как повишават събираемостта и затягат финансовата дисциплина. Оказа се, че сметките са излезли криви спрямо един кратък период от 2-3 месеца.
Опозиционни депутати обявиха преди време, че „бюджетният излишък е игра на числа". Дано не се окажат прави, защото иначе гръцката драма директно ще се разиграе у нас с несравнимо по-трагични последствия.

Втората новина – за вноската ни в плана „Юнкер”, е интересна поради факта, че богата държава като Люксембург даде на фонда 80 млн. евро, т.е. по-малко от нас.
„Благодаря, Бойко, благодаря, България”, каза по този повод патетично шефът на Европейската комисия. Как няма да благодари?
Бедна България не само пак първа търчи да дава пари, ами и съучаства на европейският лидер в едно съмнително начинание – фондът му ще разпределя огромни средства, изкривявайки свободната конкуренция подобно на други такива структури.

Реално това е поредното мегабюрократично „нововъведение” на Брюксел за финасова и политическа власт. Но малцина са тези, които могат да се усъмнят в каквото и да е действие на европейските си господари. Най-малко пък Бойко Борисов.
С една дума – много внимателно трябва да следим финансите на България. Мечката играе при съседите, а нашите мечкадари хич ги няма…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки