Докога качествената медицинска помощ ще е само на думи


Докога качествената медицинска помощ ще е само на думи
МБАЛ „Дева Мария“ в Бургас минава за една от най-новите и най-модерните в страната частни болници
03 Юли 2015, Петък


55-годишната Кинка Апостолова от Бургас е една от хилядите жени в България, на които в един момент се налага да потърсят лекарска помощ.

Автор: Добромир Огнянов

Тя има нужда от гинекологична операция и през февруари т. г. постъпва в бургаската МБАЛ «Дева Мария” на дългогодишния общински съветник в морския град, а сега народен представител от групата на ГЕРБ, Семир Абумелих.
Хирургическата интервенция е насрочена за 12 март. По думите на сина й Живко Апостолов, приели да платят 500 лева за избор на екип, тъй като искали лечението на майка му да бъде поверено на най-добрите специалисти в здравното заведение.

В същия ден тя е прегледана от  д-р Георги Хубчев, като за това е заплатено по ценоразписа на болницата, макар че по план същия ден е трябвало да бъде хоспитализирана и всички необходими процедури да бъдат заплатени от здравната каса. Операцията е извършена на следващия ден от д-р Хубчев, след което той си заминава за Русе, където е началник на АГ комплекса в местната болница.

И тогава започват да се случват много тревожни неща. През първите пет следоперативни дни превръзката на Апостолова не беше сменяна нито веднъж, въпреки оплакванията от нейна страна, че усеща парене и дискомфорт в областта на оперираното място. Това се случва час преди да я изпишат, като междувременно тя разбира, че до този момент на нито един пациент в болничната стая, където лежи, също не са сменяни превръзките.

Въпреки множеството оплаквания от нейна страна, тя е изписана на 17 март „в добро общо състояние“, което е отбелязано и в епикризата й. Никой не информира жената как да се поддържа стерилността на раната и въобще как правилно да протича следоперативният период вкъщи. След махането на конците мястото на операцията се инфектира и след като положението не се подобрява, тя прави консултация при д-р Хубчев по време на престоя му в Бургас, който небрежно й заявява, че наистина има инфекция и поради това й изписва „Цикатридина спрей“ за последващо лечение.

Въпреки всичко обаче, състоянието на Кинка продължава да се влошава и на 27 март синът й я завежда при хирург в друга бургаска клиника – МБАЛ “Черноморска”. Той заявява, че раната не е трябвало да се обработва с въпросния спрей. В края на март тя вече изглежда ужасно и разтревожен, синът на Кинка отива да разговаря със собственика на МБАЛ “Дева Мария” Абумелих. След като се запознава със случая, той предлага жената отново да постъпи за лечение в неговото здравно заведение, за да се реши окончателно проблемът.

След една седмица лечение тя е изписана като „здрава“ и „с подобрение“. Но близките й твърдят, че нямало никаква промяна по раната от оперативния разрез. Това ги принуждава да заведат Кинка при проф. д-р Владислав Христов - началник на Втора хирургична клиника в УМБАЛСМ „Пирогов“. Той им заявява, че раната е зашита непрофесионално и че правилните стъпки за лечението на оперираната са били чрез т. нар. метод дебридман или с помощта на протеолитичен ензим, които така и не са й приложени.

За щастие историята приключва с хепи енд – професорът назначава ново лечение и състоянието на бургазлийката започва забележимо да се подобрява.
След всичко преживянао обаче синът й се обръща към Абумелих с искане да им бъде възстановена сумата, която са заплатили за некачествената, както се оказа, услуга, застрашила здравето, а и живота на майка му. Той обаче неколкократно ги прехвърля ту към управителя, ту към юриста, ту към други длъжностни лица в болницата му. Докато в крайна сметка престава да отговаря на телефона си.

Затова днес  Живко Апостолов в отворено писмо до здравния министър Петър Москов и началника на НЗОК д-р Глинка Комитов пита защо когато здравното заведение не извърши качествено предлаганата от него здравна услуга, която се заплаща (както от НЗОК, така и от пациента) и с това застраши здравето и живота на болния, няма нормативна уредба парите, взети от човека и от касата, да бъдат върнати?

Той съобщава също, че е станал свидетел на продължаващия да се прилага порочен модел за надписване на допълнителни медикаменти, които не са били прилагани, какъвто е случаят с майка му. В Подробна справка за история на заболяването № 2394/2015 г. е записано, че тя е третирана с гентамицин, въпреки че в епикризата й ясно е отбелязано, че е алергична към този препарат и такъв на практика не й е прилаган.

Затова той се съмнява, че и други описани в тази справка медикаменти, консумативи и материали са били използвани действително за нейното лечение.
А уж иначе според Закона за здравето всеки български гражданин има право на своевременност и качество на медицинската помощ!


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки