Мюфтийството остана само в претенциите си


Мюфтийството остана само в претенциите си
Емил Кабаиванов
03 Юли 2015, Петък


Главното мюфтийство остана само в намерението си да протестира пред карловската Куршум джамия.

Автор: Илияна Христова

Замислената като демонстрация на българските мюсюлмани проява събра във вторник едва 100-200 души, докарани с микробуси и коли от Кърджали, Хасково, Стара Загора и Асеновград. Присъстващи от Карлово и региона почти нямаше.
Протестът бе с мото “Да спрем унищожаването на храмове в европейска България”, макар никой да не ги унищожава. Напротив – край джамията се извършват археологически разкопки, които биха повишили културната й стойност.  Бяха издигнати плакати “Стоп на музеите!”. Странно, пред факта, че много храмове по света  са и религиозни домове, и музеи.

Истинската болка на мюфтийството е друга  – то губи дългогодишните съдебни спорове за собствеността върху джамиите. Карловската е в центъра на тази битка, затова и протестът бе там. Разкопките бяха само претекст.
Жандармерията бе много повече от протестиращите. Рехавостта на проявата показа, че мераците на мюфтийството не срещат подкрепа сред мюсюлманите. И да, те няма от какво да са недоволни – джамиите в България, независимо дали са собственост на държавата или общините, са поддържани, хора упражняват религията в тях без проблем.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов се опита да даде отпор на протеста. Той го забрани с мотив, че са заплашени етническият и социалният мир. Светкавично обаче местният административен съд отмени заповедта. Добре известно е, че българската Темида си има друг молитвен дом – сараят на ДПС.

“Митингът беше малоброен, организаторите не получиха никаква подкрепа от карловци и бяха принудени да си водят клакьори от цяла Южна България. Това за пореден път доказа, че – така нареченият протест е несъстоятелен и очевидно цели да създава напрежение, а не да решава проблеми. Благодаря на всички карловци – за тяхното търпение, за тяхната толерантност. Доказахме, че сме мъдри и не се поддаваме на евтини провокации”, благодари на другия ден Кабаиванов. Имаше защо.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки