БХК заплашва България със съд заради Гърмен


БХК заплашва България със съд заради Гърмен
Събарянето на незаконните постройки в Гърмен даде повод на БХК да се прояви като ревностен защитник на ромите
03 Юли 2015, Петък


Събарянето на незаконните цигански постройки там било в нарушение на международното право и било съпътствано с „публична расистка антиромска риторика“

Автор: Яна Славянска

Така наречените правозащитници от Българския хелзинкски комитет (БХК) отново показаха истинските си лица – че за тях „правото“ съществува единствено що се отнася до цигани, гейове и прочее люде. Този път те скочиха в защита на ромите от Гърмен, чиито незаконни постройки бяха принудително съборени тези дни.
Туй било в нарушение на международното право и било съпътствано с „публична расистка антиромска риторика“, която била „подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии“.

В тази връзка лично председателят на БХК Красимир Кънев обяви в прессъобщение, че организацията „ще обмисли възможности за предприемане на правни действия срещу нарушенията на международното право в настоящия случай“. С други думи най-вероятно ще съди България.
Интересно как Хелзинкският комитет се интересува само от международното право, а загърбва това, че в случая съществуват и български закони, които са брутално нарушени. Специално в ситуацията в Гърмен ДНСК още през 2011 г. е издала надлежно заповеди за премахване на 124 незаконни строежа в гърменския цигански квартал „Кремиковци“.

Както си е редно по закон, на нарушителите е дадена съответната възможност да премахнат сами постройките. И след като те са си направили оглушки и нищо такова не е станало, държавата, както следва, наема фирма за целта. Връчени са и съответните покани за доброволно изпълнение по всички влезли в сила заповеди за премахване. За 89 постройки срокът за доброволно изпълнение е изтекъл. Досега са проверени 63 от тях и се оказва, че нито една не е премахната – съобщават от Дирекцията за национален строителен контрол.

Както стана ясно от съобщение на Регионалното министерство, от началото на настоящата 2015 г. ДНСК е премахнала над 400 незаконни строежа, от които в цигански махали бройката е само 38. За юни се съборени приблизително 60 незаконни сгради, от които ромски са едва 12.
Излиза, че БХК проповядва, че няма никакво значение дали са спазени българските закони, по-важно е, че били нарушени международните. Интересно как „правозащитниците“ виждат само бутането на циганските колиби.

И нагло заявяват, че събарянето в Гърмен било „селективно насочено към обитатели роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища“. И това било „драстичен случай на расова дискриминация“, осъществена от публичните ни власти.
Ето така дяволът чете евангелието – как тъй видяха, че „селекивно“ се бутат незаконните коптори на циганите, а не виждат другите примери на премахване на незаконно строителство, извършено от българи. Примери – бол. Може да се видят, стига да се поиска, и в сайта на ДНСК, където са обявени.

Къде бяха „правозащитниците“ от Хелзинк-ския комитет, когато се събаряха рибарски хижи във вилното селище „Ченгене скеле" край Бургас например?! Нямаше ги, защото постройките не бяха на цигани. Ама си бяха незаконни. Тогава как не се нарушаваха международни закони?!
Къде бяха хората на Красимир Кънев, а и самият той, когато десетки младежи от домове за сираци, някои от които с увреждания, оставаха на улицата, защото са навършили 18 години и не могат повече да бъдат подслонявани в тези социални заведения?! Те не оставаха ли да „нощуват под открито небе“, както сега рони сълзи председателят на БХК за четирите семейства от Гърмен, останали без незаконните си къщи.

Но какво да очакваме от хора, които редят дитирамби в сайта си, че проведеният в събота „София прайд 2015“ бил „най-многолюдният парад на гордостта в столицата досега“ и злорадо отбелязват, че силната антигей кампания в медиите в седмицата преди мероприятието не попречила „както много нехетеросексуални и трансполови хора, така и немалко хетеросексуални поддръжници да се присъединят към шествието“.
Водеща новина в интернет портала на Българския хелзинкски комитет е и това, че Административният съд обявил, че Андрей Слабаков бил извършил дискриминация спрямо хомосексуалистите, обявявайки в ефира на Нова телевизия през 2011 г., че били по-опасни от тютюнопушенето.

Същият този БХК приветства доклада на Комисията по правата на човека на Съвета на Европа, който критикува България за забавената деинституционализация на възрастните хора с психични разтройства. Те трябвало да напуснат специализираните институции и „да заживеят в рамките на общността“, но това се случвало все още много бавно.
То лудите у нас и без това се разхождат спокойно по улиците, гърмят си по съседи, полицаи и случайни хора. Как тъй ще ги затваряме в психиатрии! Та и те си имат права и добре, че ги има добрите самаряни от Хелзинкския комитет да ги защитават.

Оттам дори са се закъхарили, че със събарянето на циганските къщи в Гърмен органите на държавната и на местата власт за пореден път накърнили „международната репутация на нашата страна“ и техните „противозаконни действия“ нямало да останат неотбелязани от международната общност. С действията си тези органи задълбочавали социални проблеми изостряли междуетническото напрежение, твърдят още от БХК.
В същото време вътрешният ни министър Румяна Бъчварова поясни, че е обсъждана възможността останалите без покрив над главата си гърменски роми да бъдат настанени в училището в съседното село Осиково. Само че осиковци заявиха, че не ги искат в селото си.

Имало предложение и да се определят парцелите и зоните, в които може да им се предостави общинска земя, при което циганите изразили готовност да ги закупят, но пък местната власт нещо отказала.
Абе защо всъщност за нашите роми не се погрижи международната общност, чиито закони сме били нарушавали. Хайде от Хелзинкския комитет, като толкова са се загрижили за горките строители на незаконни постройки от Гърмен, да вземат и да им издействат подслон в някоя от спазващата международните закони бяла държава, вместо да се пънат да съдят България – за това, че по някакво чудо все пак е взела да спазва собствените си закони, отнасящи се до незаконното строителство.


Според министър Румяна Бъчварова местната власт в размирното село или е неспособна, или няма желание да изпълнява правомощията си

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Национален
08.07.2015 04:54:10
0
0
БХК СА ПРЕДАТЕЛИ И СЕКСУАЛНО ИЗВРАТЕНИ!!!
ЩЕ РАБОТЯТ В СКРАВЕНА В ПОЛЗА НА НАРОДА!!!

1
UBS
03.07.2015 11:21:35
0
0
Колко цигани работят в БХК ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки