Човек на Митьо Очите вилнее безнаказано из Бургас


Човек на Митьо Очите вилнее безнаказано из Бургас
Нарколабораторията, намерена от полицията в дома на Николай Пенев през февруари тази година
03 Юли 2015, Петък


Операторът на телевизия СКАТ Степан Дадурян бе нападнат от наркодилър с дебело криминално досие

Автор: Георги Стоянов

Докато съдии, адвокати и прокурори през последните дни се опитват да надприказват правосъдния министър Христо Иванов по повод предстоящата съдебна реформа, хора с въздълги криминални досиета продължават на воля да се разхождат на свобода и да вършат необезпокоявани нови престъпления.

На това станахме свидетели и тези дни, когато една най-откровена „мутра“, която би трябвало отдавна да търка затворническите нарове, безпардонно нападна оператора на телевизия СКАТ Степан Дадурян – един от най-опитните майстори на камерата от бургаския офис на медията. Познат на всичките си колеги и приятели като човек, държащ на истината, родолюбец, лидер на местната младежка организация на „Национален фронт за спасение на България“.

Вечерта на 30 юни Степан сяда със свои приятели в кафене „Бакарди“ в центъра на морския град. Пет минути след като поръчката им е взета, към него се насочва непознат мъж, който изсипва върху оператора съдържанието на торбичка, пълна с фекалии. Мъжът хуква да бяга, но Степан, който дълги години е бил скаут, бързо го настига. Тогава нападателят вади нож и заплашва оператора: „Ще те заколя, ще те наръгам”.

След преследване, продължило известно време, бандитът е заловен от служители на гранична полиция.
Дадурян е сигурен, че никога преди това не е виждал агресивния мъж, но е  категоричен, че  действията му са били насочени именно към него – очевидно отнякъде поръчани и платени. „Нямам никаква представа кой може да е поръчителят – не съм бил заплашван и не съм имал спречквания с никого преди това“ - споделя операторът на патриотичната медия.

В Първо РПУ в Бургас, където е отведен задържаният, се оказва, че той е стар познайник на полицаите. Това е Николай Пенев – Пойзъна, чието досие е дебело колкото Енциклопедия „Британика“ и Болшая советская енциклопедия, взети заедно. То включва дълга редица от криминални прояви – рекет, побоища, многобройни кражби и най-вече продажба на наркотици. Преди няколко години 34-годишният мъж дори е бил осъден и е излежал в бургаския затвор ефектива присъда за извършени от него взломни грабежи.

Запознатите със сенчестия бизнес по морето твърдят, че звездата на Пойзъна изгрява в ъндърграунда на Бургас през 90-те години на миналия век. Още като „юноша бледен” Николай се завърта около Георги Сивков – първия по-сериозен наркодилър по Южното Черноморие, и авера му Стоян Димитров-Толупа, от които започва да „учи занаят”. По данни на МВР, той е сред пласьорите на дрога, които работят за Сивков. И това се знае от органите на реда, но отявлената криминална персона така и не е съден за търговия с наркотици.

В края на миналото столетие Пойзъна вече е сред най-близкото обкръжение на първия наркобос в Бургас. След убийството на Георги Сивков на 29 ноември 2000 г. Пенев започва да гравитира около наследилия го Стоян Димитров-Толупа. Той пък е задържан през декември 2001 г. като поръчител на бомбения атентат, извършен на 9 ноември с. г. в Несебър. Тогава самоделно взривно устройство, натъпкано с арматурно желязо и пирони, бе заложено в стара червена жигула, паркирана пред дома на Димитър Желязков-Очите. Когато бомбата гръмва, убива на място съпругата на Очите, нейния брат и един от бодигардовете на несебърския наркобос.

След разпадането на бандата на Сивков и Толупа, името на Пенев започва да се свързва с наркодилърите на „свободна практика”. Запознати твърдят, че Пойзъна се отчитал на Митьо Очите и работил за него до ареста на известната мутра през април 2007 г., но никога не е бил сред най-близкото му обкръжение.
Вътрешните гангстерски войни не престават и през ноември същата година е взривено жилището на Николай Пенев в бургаския квартал „Братя Миладинови“. Тротилова шашка, пъхната във вратата на апартамента, опустошава не само жилището, но и разрушава стълбищната клетка и потрошава прозорците даже на близката кооперация. Но Пойзъна и жена му оцеляват, тъй като по време на експлозията – за късмет – се развличат в една бургаска дискотека.

В следващите години бургаската мутра е редовно регистрирана за кражби и хулигански прояви, но до арест и присъда така и не се стига.
Криминалните подвизи на Пенев продължават през март 2011 г., когато е заловен заради кражба от хипермаркет „Метро“ в морския град, заради което е обявен за общодържавно издирване и през септември същата година е задържан на столичното летище. И макар че охранителните камери в големия магазин предоставят ясни записи на случилото се, само няколко седмици след задържането си, Пойзъна отново е на свобода.
Последната „придобивка“ в километричното досие на Пенев е от февруари тази година. Тогава в дома му бе открита цяла нарколаборатория. Апартаментът му се оказва превърнат в домашна плантация с канабис.

Униформените конфискуват 32 добре развити конопени растения с височина около 1,5 м. Намерени са и необходимите прибори и съоръжения, служещи за отглеждането им – осветление, отопление, таймери, съоръжения за напояване, както и дори специален влагоабсорбатор. Повече от ясно е, че всичко това е направено с цел да се върти мащабна търговия с дрога в Бургас и околните черноморски курорти. Но и това се оказва недостатъчно да бъде прибран на топло зад решетките и по неизвестни причини магистратите в морския град го пускат на свобода.

И така безпрепятствено Пойзъна е нает за „мократа поръчка“ над Степан Дадурян. Операторът все пак таи надежда правораздавателните органи да си свършат работата. „Надявам се да се разбере цялата истина. Не може да се продължава по този начин – в ХХІ век в европейски град. Искам този човек най-сетне да си понесе последствията, а не да продължава безнаказано да върши престъпление след престъпление. Защото днес съм нападнат аз, но утре ще пострада някой друг“ - казва Дадурян.


Степан Дадурян

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки