Знаем ли си правата на потребители


Знаем ли си правата на потребители
02 Юли 2015, Четвъртък


Бих искала да се възползвам от вашата професионална рубрика "Кантора", като ви помоля за отговор на следния въпрос.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Купих от известна верига детски играчки за подарък. Когато ги поднесох обаче, за мой срам игрите се оказаха дефектни. Реших да ги върна, но в магазина ми казаха, че трябва да си избера други, на същата цена, защото те нямали практика да връщат пари, независимо че вината за калпавата стока е изцяло тяхна. 
За да не влизам в тежки спорове, избрах нови играчки, като помолих пред мен да ги отворят и да ги проверим заедно за качеството. Казаха ми, че и такава практика нямали. Как да платя нещо, за което вече не съм сигурна?
Какво ще ме посъветвате да направя?
Гергана Николова, Ямбол

Съгласно чл. 105 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) продавачът е длъжен да предаде на потребителя стока, която съответства на договора за продажба. Продавачът отговаря за всяка липса на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, която съществува при доставянето на стоката и се прояви до две години след доставянето й, дори и да не е знаел за несъответствието.

За да съответства на договора за продажба, потребителската стока трябва да:
1. притежава характеристиките, определени от страните по договора, и да е годна за обичайната употреба, за която служат потребителските стоки от същия вид;
2. отговаря на описанието, дадено от продавача под формата на мостра или образец;
3. е годна за специалната употреба, желана от потребителя, при условие че той е уведомил продавача за своето изискване при сключването на договора и то е прието от продавача;
4. притежава обичайните качества и характеристики на стоките от същия вид, които потребителят може разумно да очаква, като се имат предвид естеството на потребителската стока и публичните изявления за конкретните й характеристики, направени от продавача, производителя или негов представител, които се съдържат в рекламата или в етикета на потребителската стока.

Продавачът не е обвързан с публичните изявления по т. 4, ако докаже, че:
1. не е знаел и не е могъл да знае за направените публични изявления, или
2. публичните изявления са били коригирани в момента на сключването на договора, или
3. решението на потребителя за закупуване на потребителската стока не е било повлияно от публичните изявления.

Съгласно чл. 112 и 113 от ЗЗП при несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от продавача да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. В този случай потребителят може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова, освен ако това е невъзможно или избраният от него начин за обезщетение е непропорционален в сравнение с другия.

Смята се, че даден начин за обезщетяване на потребителя е непропорционален, ако неговото използване налага разходи на продавача, които в сравнение с другия начин на обезщетяване са неразумни, като се вземат предвид:
1. стойността на потребителската стока, ако нямаше липса на несъответствие;
2. значимостта на несъответствието;
3. възможността да се предложи на потребителя друг начин на обезщетяване, който не е свързан със значителни неудобства за него.

 Когато потребителската стока не съответства на договора за продажба, продавачът е длъжен да я приведе в съответствие с него. Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора трябва да се извърши в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.
След изтичането на този срок потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената сума или да иска намаляване на цената на потребителската стока. 

Привеждането на потребителската стока в съответствие с договора за продажба е безплатно за потребителя. Той не дължи разходи за експедиране на потребителската стока или за материали и труд, свързани с ремонта й, и не трябва да понася значителни неудобства. Освен това потребителят може да иска и обезщетение за претърпените вследствие на несъответствието вреди.

Съгласно чл. 114 и 115 от ЗЗП при несъответствие на потребителската стока с договора за продажба и когато потребителят не е удовлетворен от решаването на рекламацията, той има право на избор между една от следните възможности:
1. разваляне на договора и възстановяване на заплатената от него сума;
2. намаляване на цената.
Потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или за намаляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да бъде извършена замяна на потребителската стока с нова или да се поправи стоката в рамките на един месец от предявяване на рекламацията от потребителя.

Търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови заплатената от потребителя сума, когато след като е удовлетворил три рекламации на потребителя чрез извършване на ремонт на една и съща стока, в рамките на срока на гаранцията е налице следваща поява на несъответствие на стоката с договора за продажба.
Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

Потребителят може да упражни правото си в срок до две години, считано от доставянето на потребителската стока. Срокът спира да тече през времето, необходимо за поправката или замяната на потребителската стока или за постигане на споразумение между продавача и потребителя за решаване на спора.
Упражняването на правото на потребителя не е обвързано с никакъв друг срок за предявяване на иск, различен от двугодишния.
В случая ви препоръчваме да се обърнете към Комисията за защита на потребителите на телефон 0700 111 22.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен
03.07.2015 07:40:08
0
0
Не подвеждайте клиентите с Комисията за защита на потребителите. Те са безпомощни. Отнесох се до тях по повод поръчката ми на лекар да извърши тест за бащинство, който прибра парите, но не ми извърши теста. Отговориха ми, че те не са правораздавателен орган и нищо не можели да направят. А казусът е от ясен по-ясен: дали съм парите, но не съм получил стоката - теста.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки