Обжалване на глоби от КАТ


02 Юли 2015, Четвъртък


Имам следния казус: издадено ми е наказателно постановление (НП) от КАТ, за причинено пътнотранспортно произшествие


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

с парична глоба и 4 месеца лишаване от право на управление на МПС.
Въпросът ми е какъв е редът за обжалване на НП?


Обжалването на наказателното постановление е регламентирано в Закона за административните нарушения и наказания. НП подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд. Като нарушител може да обжалвате постановлението в седемдневен срок от връчването му. Обжалването на наказателното постановление става чрез наказващия орган, който го е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава. В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.

При разглеждане на делото пред районния съд се призовават нарушителят, поискалите обезщетение и учреждението или организацията, чийто орган е издал наказателното постановление, както и допуснатите от съда свидетели. Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят не е бил намерен на посочения от него адрес.
Също така, съдът дава ход на делото и в тези случаи, когато неподалият жалба нарушител или поискалият обезщетение не са били намерени на посочените от тях адреси.

Прокурорът може да участва в производството пред съда, ако намери това за необходимо.
Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени наказателното постановление. Решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс. В предвидените от закона случаи съдът може да прекрати производството с определение, което подлежи на обжалване с частна жалба.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки