В отговор на вашите въпроси


02 Юли 2015, Четвъртък


Интересувам се има ли изпитани български или чужди народни рецепти за лечение на шум в ушите?
Лазар Станилов, Карлово



Шумът в ушите може да възникне по различни причини. Възможно е да е причинен от възпалителен процес в слуховия канал, съпроводен с подуването му, от развитието на атеросклероза, хранителна алергия, да е в резултат от шумова травма (еднократна или постоянно пребиваване в помещение със силен шум, вкл. музика), алкохолна интоксикация, прекаляване с тютюнопушене и/или лекарствени препарати, колебания в артериалното налягане, диабет, неправилно поставени зъбни протези и пр.

Преди обаче да се предприеме каквото и да е въздействие с природни средства, задължително трябва да се постави точна диагноза от лекар специалист, която да дава достатъчно ясна представа за причината, довела до това слухово разстройство, и размера на поражението.

Рецепта 1: Една част натрошена на ситно изсушена маточина се смесва с 3 части водка (или ракия). Престоява една седмица на тъмно място. После течността се прецежда и след затопляне се капват по 3-4 капки във всяко ухо. След това в ушите се поставят тампони от памук и главата се превръзва с вълнен шал. Процедурите продължават до пълното оздравяване.

Рецепта 2: 4 с.л. наситнени листа от маточина се заливат с 1 л вряла вода и се оставят така в продължение на 1 час. Пие се в течение на целия ден като чай без прецеждане, подсладен с мед. Обикновено курсът на лечение не надхвърля 3-4 седмици.

Рецепта 3: Обелва се една глава лук, разделя се на две, посипва се със зърна кимион и се поставя да се пече във фурната. След като се извади и изстине, се изстисква. От получения сок във всяко ухо се слагат по 2-3 капки. След изчезването на шума лечението трябва да продължи поне още 2-3 дни, за да се затвърди терапевтичният ефект.

Рецепта 4: Добър ефект дава лечението с оризова каша. За приготвянето й 3 с.л. ориз се заливат вечерта с 2 ч.ч. вода и така преседява през нощта. На сутринта течността се изхвърля, добавя се същото количество вода и съдът се слага на огъня. Трябва да ври не повече от 3 мин., като пяната се отстранява периодично. В готовата каша се добавят 3 големи скилидки чесън и се изяжда топла. Ако това лечение се провежда всеки ден, то шумът в ушите изчезва.

Рецепта 5: 2 ч.л. сух бял имел се заливат с 300 мл вряла вода. Съдът се закрива и се оставя така за 10 мин, след което се прецежда. От него се пие по 1 ч.ч. сутрин на гладно и вечер след храна.

Рецепта 6: 1 с.л. амоняк се разтваря в 200 мл вряла вода. В нея се потапя марля или хартиена салфетка и се поставя на челото. Държи се около 40-50 мин. След като в продължение на 5-6 дни се правят такива компреси, шумът в ушите минава.

Рецепта 7: Зa oтcтpaнявaнe нa шyма в yшитe, зacилвaнe нa cлyxa и отстраняване на глaвoбoлиe, възниĸнaлo в peзyлтaт нa пpeзaтoплянe, ce вдишвaт изпapeниятa oт cмec oт вoдa и домашно приготвен винен oцeт.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки