Бирата – този еликсир на младостта


02 Юли 2015, Четвъртък


Един литър на ден от пенливата напитка снижава наполовина риска от инфаркт


Отдавна са известни лечебните и козметичните качества на бирата. Още през  XVI в. един немски аптекар препоръчвал на жените редовно да мажат лицето и гърдите си с бирена пяна, която прави кожата мека и нежна.
Разбира се, пивото не е панацея, но все пак то притежава определени лечебни свойства.

Общото му действие се свежда до ускоряването обмяната на веществата и обновяването, регулирането и самовъзпроизвеждането на клетките в човешкия организъм. Както показва опитът, хората, редовно пиещи бира (трябва да се подчертае – в умерени количества!), стареят значително по-бавно от тези, които не признават това питие. Геронтолозите смятат, че 1-2 чаши бира на ден действително забавят стареенето на организма.
Пенливата напитка има уникалното качество да извежда канцерогенните вещества от организма и в значителна степен намалява риска от появата на раково заболяване.

Изследвания в Япония са доказали, че редовната й употреба намалява 2-3 пъти риска от каквито и да са други заболявания. Може би поради това през последното десетилетие бирата се е наложила като национално питие в Страната на изгряващото слънце.
Освен това с абсолютна точност е установено, че пенливата течност очиства организма от ракообразуващите соли на алуминия, които проникват в тялото главно със слънцезащитните кремове и  дезодорантите, особено тези, които препятстват потенето.
Бирата чудесно утолява жаждата. Това се обяснява с високото съдържание на минерални вещества и най-вече на въглероден диоксид в нея, способстващ за разширяването на капилярите и бързото преминаване на течността в кръвта. Това се отнася обаче само за светлите марки бира.

Това е единствената алкохолна напитка, съдържаща хмел, който активизира отделянето на стомашен сок и потиска нежелателното въздействие на съдържащия се в пивото алкохол върху организма. Преминалите в бирата активни вещества на хмела имат седативно (успокояващо), болконамаляващо и сънотворно действие, спират размножаването на болестотворните бактерии.

Когато човек много се поти и има вана, то добре е в топлата вода в нея да излее бутилка бира, след което да полежи там известно време. Употребява се и в сауната, тъй като бирената пара е полезна както за кожата, която омекотява, така и за целия организъм.
Различните маски и кремове на бирена основа способстват за премахването на бръчките. Такъв домашен крем може да си направи всеки, като разбие яйчен жълтък в бира, така че да се получи кремообразна смес, която после се нанася върху лицето.

Американските учени са стигнали до извода, че при хората, ежедневно употребяващи една – две дози алкохол (13,2 г спирт или 330 г бира), наполовина намалява рискът от получаването на инфаркт. Причината за това е, че алкохолът съдържа липопротеин с висока плътност или, както още го наричат – добрия холестерол, който очиства кръвоносните съдове от вредните отлагания в тях.

В пивото се съдържат малки количества белтъчини и аминокиселини, до 1-2 г на литър минерални вещества, витамините В1, В2, РР, а също така и редица органични киселини. Плюс това в напитката практически отсъстват такива вредни за организма вещества като захарозата и фруктозата.
Напитката е богата на антиоксиданти – флавоноиди, които неутрализират свободните радикали. Това са  агресивни молекули кислород, които могат да увредят структурата на клетките и да причинят рак.

Редица изследвания, правени в Европа, показват, че рискът от кардиологични заболявания рязко намалява при ежедневната консумация на 1 л бира. Освен това напитката, противно на ширещите се схващания, регулира кръвното налягане и повишава нивото на добрия холестерол (HDL).
Установено е, че пиенето на пенливата течност не влияе по никакъв начин за увеличаване на теглото, честотата на сърдечния пулс и работоспособността на мускулите. Дори напротив. Емпирично е доказано, че зеленчуковите диети с включена в тях употреба на пилешко месо (без кожата) и бира, водят до плавно и трайно намаляване на килограмите.


Няколко лесни рецепти с пиво

Рецепта 1 (за лечение на простуда): Една ч.л. мед се разтваря в 1 ч.ч. затоплена бира и се изпива наведнъж. Според ползвалите тази старинна руска рецепта няма вирус, който да устои на този коктейл.

Рецепта 2 (за лечение на простуда): Съдържанието на 2 бутилки бира се смесва с щипка канела, 3-4 стръкчета карамфил и малко настъргана лимонова кора. Всичко това добре се разбърква и се слага на огъня да се загрее (но да не достига до кипене). Отделно се разбъркват, докато започнат да се пенят, 3 жълтъка с 2 до 5 с.л. захар в тях. Тази смес се изсипва в затоплената бира, като непрекъснато се бърка. Поставя се пак на огъня и се вари, докато течността се сгъсти, но отново да не кипва. Пият се по 1-2 ч.ч. на един прием. След 2-3 приема простудата преминава.

Рецепта 3 (при простуда): Съдържанието на 1 бутилка бира се загрява на водна баня до 30 градуса. Приема се вътрешно. Предизвиква силно изпотяване, което е лечебно.

Рецепта 4: Това е много древен метод на лечение, познат ни от египетския папирус „Еберс". Там той е наречен „ възхитително лекарство срещу смъртта“. Рецептата се прилага срещу простудни и вирусни заболявания, както и за очистване на организма. Прави се сок от половин глава (средна големина) лук, който се смесва с пяна от бира. Приема се вътрешно не повече от веднъж на ден.

Рецепта 5 (при пиелонефрит): Една ч.ч. бира се затопля леко. Добавят се 2 с.л. лимонов сок. Разбърква се добре. Приемат се по 3 с.л. на всеки час и половина в продължение на 2-3 дни. След като уринирането се нормализира, приемът се разрежда до 4 пъти на ден. Срокът на лечението е от 10 дни до 2 седмици.

Рецепта 6 (при камъни в бъбреците): Течността от 2 бутилки бира се смесва с една шепа босилек (сух или зелен). Оставя се да ври, докато течността остане наполовина. Прецежда се и сместа се изпива на два пъти през деня – сутрин и вечер. На следващия ден се почива и след него лечението пак се повтаря.

Рецепта 7 (при болки в ставите): Извара (400-500 г) се нагрява на водна баня до температура 30-35 градуса. След това в нея се добавят 100-150 мл бира и 200 грама настърган на ситното ренде лук. Всичко добре се разбърква и се получава средно гъста каша. От нея се поставя на болните места и се превързва хлабаво като компрес. След 2-3 процедури кожата там ще почервенее. Когато това стане, лечението трябва да се прекъсне за 1 ден. Обикновено осезаем резултат имаслед 7-10 дни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки