Боят в Солун на 17 юни 1913 г.


Боят в Солун на 17 юни 1913 г.
Влизането на български войски в Солун 1912 г.
01 Юли 2015, Сряда


Велизар Лазаров описва детайлно в мемоарна книга драматичното сражение

Автор: Петър Ненков военен историк

Седма пехотна Рилска дивизия с командир генерал-майор Георги Тодоров воюва през първия период от Балканската война (1912-1913 г.) в състава на Втора съюзна армия на генерал Степа Степанович. Формированието побеждава турците по долината на река Струма и заедно със сръбската армия и четите на ВМОРО освобождава Североизточна Македония.

На 5 октомври 1912 г. дивизията на генерал Тодоров настъпва към Кочани, Царско село и Горна Джумая (дн. Благоевград) и изтласква частите на Струмския корпус и 16-а низамска дивизия на юг от Кресненското и Рупелското дефиле.
На 27 октомври 7-ма пехотна Рилска дивизия води бой при Айватово. Трета бригада на дивизията разбива турския заслон на 12 км северно от Солун. На 28 октомври 1912 г. българските войници влизат в най-големия македонски град, но са изпреварени от гръцките кавалеристи, настъпващи от югозапад към града. Турският комендант подписва капитулацията и предава Солун без бой на гръцката армия.

Българските воини се настаняват в северните квартали на града. По-късно Седма пехотна Рилска дивизия оставя една дружина от 14-и пехотен Македонски полк на гарнизон в Солун и е прехвърлена от гръцкия флот в Дедеагач, за да бъде включена в състава на новосформираната Четвърта българска армия, с командващ, генерал-майор Стилиян Ковачев.

На 17 юни 1913 г., само ден след началото на Междусъюзническата война, българският гарнизон в Солун, състоящ се от 3-та пехотна дружина на 14-и Македонски полк на 7-ма Рилска дивизия, е атакуван вероломно от 2-ра гръцка дивизия. Нашите части наброяват 1200 човека, срещу които се изправят десетки хиляди гръцки войници, въоръжени с картечници и артилерия.

Началникът на гарнизона подполковник Велизар Лазаров не успява да установи връзка с Главното командване на Българската армия, тъй като гръцките войници са разрушили телеграфната линия. По тази причина българите в Солун не узнават за започналата на 16 юни 1913 г. война между съюзниците. По това време край града са съсредоточени две пехотни гръцки дивизии, усилени с 2000 критски жандарми. Българите са разквартирувани на различни места. Ежедневно в наряд на 19 обекта в Солун се намират около 40 войници.
По-късно началникът на солунския гарнизон подполковник (а впоследствие генерал) Велизар Лазаров ще напише мемоарната книга „Българският гарнизон в Солун през 1913 г.”

В нея той избира за мото древната поговорка „Бой се от данайците дори когато носят дарове!”, като отбелязва, че тя „никога няма да изгуби своето значение, защото измамата, вероломството, жестокостта и лицемерието е в кръвта на гръцкия народ”.
По-нататък той обрисува боя в Солун, състоял се на 17 юни 1913 г. „Ето, при тая обстановка, въоръжен само с пушка и най-чиста любов към Родината, нашият воин прие хвърлената му от вероломния противник ръкавица. Българският войник реши да стане жертва пред олтара на България. Преизпълнен с омраза към всичко гръцко, решен да умре достойно, нашият войник най-спокойно зае своята слаба позиция.

Борбата започна скоро. В 13,30 часа, без да предизвестят, гръцки роти нападнаха караула, състоящ се от четири души, при клона от българската поща. Болничното здание бе подложено на най-силния огън и всички находящи се в него болни-избити.
Ординарците, изпратени веднага след нападението, са избити по улиците. Върху караулите, състоящи се от двама, трима или четирима български войници се нахвърлят, като побеснели псета десетки и стотици гръцки разбойници-войници, жандарми и башибозук. Но дори и това колосално числено превъзходство не може да вдъхне кураж на глутниците, изправени срещу само няколко герои, сражаващи се с титаничен плам не за своя живот, а за честта на Отечеството”.

Мирното българско население също не е пожалено. Гърците не правят разлика между войници и цивилни граждани. По-късно извършителите на подобни престъпления ще бъдат наричани военнопрестъпници. Но тук и сега Великите сили се правят, че не виждат.
За „културните” и „цивилизовани” гърци всичко е позволено. Както разказва  Велизар Лазаров: „Гръцките картечници не прекъсваха своя огън. Те пронизваха къщите, гдето се намираха наши войници, а за да предизвикат паника, обстрелваха и тези къщи, в които жени, деца и мирни граждани, турци или евреи, бяха се прибрали, за да спасят живота си.”

С настъпването на нощта гърците докарват артилерия, която разполагат по улиците и площадите. Снарядите започват да рушат едно по едно зданията, отбранявани от нашите бойци. Жертвите нарастват главоломно. Гръцки минни команди минират с бомби-фугаси зданията, които артилерията не успява да разруши.
Ефектът от тези забранени в градски бой фугаси е унищожителен. Българите се сражават самоотвержено. Загиват 237 и са ранени 100 войници, подофицери и офицери. В хода на боя, от гръцката стрелба силно пострадват сградите на българските учреждения, църкви, училища и болници, които са превърнати в руини.

Българската митрополия е превзета, а архимандрид Евлоги, секретарят му Христо Батанджиев и дяконът Васил Константинов са откарани на гръцки кораб. Много български чиновници и част от българската интелигенция в Солун са избити или арестувани. На сутринта след нападението малцина от защитниците са останали без наранявания. Помощ няма отникъде. Началникът на гарнизона подполковник Лазаров решава да сложи оръжие, за да спаси оцелелите си войници.

Подполковник Лазаров продължава своя зловещ разказ: „Положението бе безизходно. Требваше да се помогне вече на малко останалите още живи герои. При мисълта, че трябва да се сложи оръжие пред гърците, обхващаше ме ужас. Ужас от предстоящия плен!
Със спокойна съвест аз казвам, че Гърция е варварска страна. Защото лично видях и изпитах нравите на гръцкия народ и за мен и моите другари Гърция си остава страната на подлите убийства, на дивашките изтезания върху беззащитни хора. Живели и възпитавани в измислиците на старата митология, жителите на днешна Елада са се изродили и представляват сега само въплъщение на най-отвратителния фалш и цинизъм”.

Оцелелите от ужаса на двадесетте часа непрекъсната неравна борба в Солун, на 18 юни тръгват по пътя към ада заедно с българите, заловени в града. Но не с всички. „През нощта на 17 срещу 18 юни бяха избити на параходите и изхвърлени в морето няколко десетки българи, войници и граждани. На 18 юни на парахода „Мариета Рали” гърци – войници и андарти, избиха 12 души български войници. Имаше и пет души тежко ранени, с многобройни рани от куршуми и ножове.

Всички тези нещастници измряха на парахода, защото гърците не искаха да ги оставят в никоя болница. Подобно нечувано и невиждано варварство срещу беззащитни и безпомощни хора трудно би могло да се намери в световната история. Но за гръцките изчадия това е нещо нормално.
Българските офицери и част от войниците са натоварени на два кораба. Тук се намира и солунският архимандрит Евлоги заедно с всички свещеници, учители и чиновници.

Всички чиновници и всички учители бяха натикани в най-долния етаж на хамбарите, при въглищата и близо до машините, гдето се развиваше такава силна топлина от котлите, че и най-здравата човешка натура не е в състояние да издържи повече от един час.
От тази модерна инквизиция в първия още ден измряха половината български чиновници. Възможно ли е хора, наричащи себе си християни, представящи пред света се за дълбоко вярващи и религиозни, да подлагат човешки същества на такава мъченическа смърт? Не, невъзможно е! Само демони, изпълзели от ада и вселили се в човешки същества, са способни на такава мерзост и скверн.

На 19 юни архимандрит Евлоги е хвърлен в морето. През нощта същата съдба постига и още българи.
Пламва епидемия от тиф. Ранените войници не получават никаква медицинска помощ. Напразните молби от пленените офицери за хуманност, за лекарства и превръзки получават само ехидни усмивки от конвоиращите гърци.

„Числото на болните войници, особено тифозните, се увеличи. Раните на ранените войници започнаха да гангренясват. Никаква медицинска помощ на тези нещастници не се даваше, нито некакви медикаменти и превързочни материали, за да бъдат превързани от наши лекари. Ранени, с рани по корема, гърдите и главата умираха вече, пред нашите очи, без да можем да им помогнем”...


Гръцка пощенска картичка на тема „Убий българина!“ Цар Фердинанд с двамата принцове Борис Търновски  и Кирил Преславски пред сградата на българското командване в Солун през декември 1912 г.

В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
privat opinion from privat tra
02.07.2015 06:37:38
0
1
ami prishinite i povoda doveli do sabitiata na meshdusajusnisheska vojna i nejnata zaguba za balgaria sa mnogo i e dobre savremennite voenni politisheski
ikonomisheski diplomatisheski juridisheski i drugi balgarski eksperti da gi analisirat i bes pristrastia a moshe i s njakoi elementi ot t,n, ,,,no comment,,,za vsishko metod i predostavjat na balgarski t.n. pravitelstva v sjunka ,,,schatten regierungen ,,sastaveni samo ot balgarski umni patrioti sas shwejzarski mantalitet i ot gledna toshka na sajusnizi na nato i evropejskia sajus az kojto sam shivjal kato GEORG GANSHEV na zapada vsred stotizi narodnosti i sam rabotil samo za nebalgarski firmi nad 20 godini imam edna mnogo skromna pensia ot stranata kadeto sam plashtal danazi no ne si zagubih rodoljubieto vapreki she ot balgaria njamam goljama fajda i njamam i pensia
i taj kato sam sabiral opit i znania ne za zvania a da pravja pari i da shiveja kato zdrav ,bogat,svoboden shovek vsred bogati zdravi ,svobodni prijateli
se radvam ako na naselenieto i mestoto i stranata i naroda vsred koito shiveja ima zdrave ,shtastie ,blagodenstvie ot koeto i as imam polsi
1
privat opinion from privat tra
01.07.2015 08:22:44
0
1
prishinite da dadem naj mnogo shertvi i da speshelim naj malko ot balkanska meshdusajusnisheska parva svetovna vojna sa ne v lipsa na hrabrost pri balgarskite voini a nedostatashno podgotveni jasnovidzi i politizi i stratesi
koito da predvidjat ishodite na vseki vasmoshen szenarij na bojni politisheski i drugi i zadkuslisni dejstvia na prijateli i neprijateli ,samonadzenjavaneto e po opasno ot samopodzenjavaneto no i dvete sa greshni i sa plod na tshteslavni
dori i hrabri voini .dobrite polkovodzi trjabva da vsimat pod vnimanie kashestvata na svoite voini no da ne se vlijajat poveshe ot neobhodimo .
v balgaria i mnogo drugi strani voenni ,polizia ,tajni i drugi slushbi se pensionirat na okolo 50 godini no si zapasvat opita i znaniata i umeniata do goljama stepen i mogat da badat v polsa kato honorar konsultanti ili targovzi
i em da spomagat za obushenie em da pripeshelvat i po malko pari kam skromnite si pensii i za tova ne sa nushni zapovedi ot voennite ministri a preporaki i rasreshenia
na pensionnite slushbi sled konsultazii s voenni slushbii drugi slushbi
za podobni mnenia ne sa neobhodimi zarski reshenia i rasreshenia
az lishno sam rabotil poshti samo za nebalgarski firmi v balgaria i v drugi strani kakto ot godini rabotjat okolo 2 miliona balgarski grashdani v balgaria i v drugi strani i polushavam samo skromna pensia ot stranata na kojato sam plashtal danazi i osigurovki i nikoj njama prava nad moi intelektualni materialni i drugi sobstvenosti no kato smetna za neobhodimo pomagam tam kadeto smetna she e neobhodimo

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки