Трихофитията предизвиква сърбеж при говедата


Трихофитията предизвиква сърбеж при говедата
30 Юни 2015, Вторник


Трихофитията е заразно заболяване по животните и човека, предизвикващо се от микроскопични гъбички (дерматомикоза).

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Типични за болестта са появявнето по кожата на окръглени, безкосмени петна, покрити със струпеи, епителни клетки или дребни мехурчета.
Най-напред заболяването е наблюдавано при конете в началото на ХIX век. При хората е описано през далечната 1820 г., като заразяването е пренесено от болни крави.
Най-често болестта засяга говедата и конете, но могат да боледуват така също домашните любимци – кучета и котки, които я предават директно на човека. Това става не само чрез пряк контакт, но и косвено – чрез различни предмети (четки, чесала, амуниция, ясли, стени и други части на обора) и дори чрез гледачите, които често носят заразата по ръцете и дрехите си.

Източник на заразяване са и гризачите, които боледуват с или без клинична картина, но много успешно пренасят гъбите на големи разстояния.
Трихофитията се предава по-лесно и бързо при оборно отглеждане, когато животните се държат във влажни, топли и непочистени помещения. За разпространение на заболяването благоприятстват и много предразполагащи фактори – наличие на драскотини, пукнатини и др. увреждания, нарушаващи целостта на кожата и нейната бариерна функция. Болестта се разпространява масово чрез взаимното близане при телетата по кожата, особено по главата, шията и бутовете.

Трихофитията се проявява най-често през късна есен и зимата, както и през пролетта, особено при топло и влажно време.
Клиничната картина при конете показва най-често засягане на главата, шията, гърба и страните на трупа. Заболяването започва с разрушаване на косъма на отделните участъци по кожата с диаметър до 1-2 см, след което на тези места се появяват много дребни мехурчета, колкото просено зърно. В първите дни още мехурчетата се пукат и се образува тънък струпей, покрит със сиви, азбестовидни люспи.

При говедата заболяването най-често засяга кожата на главата, шията, задницата. Наблюдават се рязко ограничени петна, покрити със струпеи от слепени люспи. При телетата главата на поразените от трихофития изглежда като че ли е зацапана със слой хлебно тесто. Тези форми на болестта са съпроводени със силен сърбеж. Заразените животни рязко намаляват продуктивността, което води до големи щети на фермерите, изразяващи се в загуба на мляко и прираст.

При човек заразяването става най-често при контакт с болни животни. Обичайно болестта се наблюдава при хора, заети с гледането или с лекуването им. При хората, особено при децата, трихофитията протича по-тежко, отколкото при животните. Пораженията се появяват в началото по откритите части на тялото. При засягане на главата петната са обезкосмени. Понякога се поразяват и ноктите, където гъбичките попадат при чесане на засегнатите участъци по кожата.

При правилно и адекватно лечение болестта може да бъде победена. За оздравяване се използват йодни препарати, сяра, салицилови препарати, противогъбични антибиотици. Най-сигурното лечебно и профилактично средство е ваксината срещу трихофития.
За воденето на успешна профилактика срещу масовото заболяване трябва да се спазват следните правила: при преминаване към оборно отглеждане животните, особено телетата, да се подлагат на ежеседмичен преглед, за да се открият навреме първите признаци на заболяването.

Новодоставените животни се карантинират в течение на 30-40 дни. В оборите да се спазват хигиенните изисквания – помещенията да са сухи, светли и проветриви. Животните да се държат повече на открито при хубаво време. Помещенията ежедневно да се почистват и дезинфекцират. Ако се появи болестта, се пристъпва към чести прегледи, като болните животни се изолират. Предметите, които са били в контакт с тях, своевременно се дезинфекцират.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки