3,5 милиона лева отиват при пчеларите


3,5 милиона лева отиват при пчеларите
30 Юни 2015, Вторник


Приемът на заявления за финансова помощ започна на 10 юни 2015 г.


Пчеларите ще получат финансови компенсации за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през миналата и началото на тази година, съобщиха от ДФ "Земеделие". Приемът на документи ще продължи до 30 юни, като този път средства по помощта de minimis ще има и за стопаните, които отглеждат повече от 200 пчелни семейства. Тъй като това е максимално допустимият брой за компенсиране, фондът ще ги подпомогне с максимума отпускани средства.

По схемата могат да кандидатстват само регистрирани по Наредба № 3 пчелари, които притежават най-малко 10 кошера. Документите се подават в областните дирекции на фонда. Срокът за сключване на договори и изплащане на средствата е от 13 до 31 юли 2015 г.
Общият бюджет по схемата de minimis за пчеларите е 3,5 милиона лева. Поради това размерът на конкретната ставка за пчелно семейство ще бъде определен на база подадените за участие в схемата заявления.

Общият размер на тези помощи за земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може обаче да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337, 45 лв.) за периода от три данъчни години (2013 – 2015).
На 22 юни започна и приемът на заявления за плащания на пчеларите, инвестирали средства в борба срещу вароатозата, за извършването на физикохимичен анализ на пчелния мед и за подновяване на пчелните кошери. Мерките са включени в Националната програма по пчеларство за периода 2014 - 2016.

Стопаните могат да подават заявления за плащане до 31 август в областните дирекции на ДФ „Земеделие”  в София (за София-град, София-област и Перник), Варна (за Варна, Добрич и Шумен), Разград (за Разград, Русе и Силистра), Велико Търново (за Велико Търново, Търговище и Габрово), Монтана (за Монтана и Видин), Плевен (за Плевен, Ловеч, Враца), Благоевград (за Благоевград и Кюстендил), Пловдив (за Пловдив и Пазарджик), Хасково (за Хасково и Стара Загора), Кърджали (за Кърджали и Смолян) и Ямбол (за Ямбол, Сливен и Бургас).

Образците на документите вече са публикувани на официалния сайт на фонда - раздел „Селскостопански пазарни механизми” / Месо и пчеларство / Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2014 - 2016 / Прием 2015”.
Финансовата помощ по пчеларската програма се изплаща до 45 дни от приемането на заявленията. Условие за получаването й е кандидатите да са изпълнили стриктно инвестициите, за които имат сключен договор с ДФ "Земеделие".

Пчелари, които не са направили това, с изключение на случаите с доказани форсмажорни обстоятелства, ще бъдат лишени от възможността да кандидатстват за същия вид инвестиции през следващия прием на програмата.
Крайният срок за всички плащания към пчеларите е 15 октомври 2015 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки