Родната къща на Иван Грозев се нуждае от спешен ремонт


Родната къща на Иван Грозев се нуждае от спешен ремонт
29 Юни 2015, Понеделник


Българската търговско-промишлена палата започна кампания за възстановяване на родната къща на Иван Грозев в Карлово.

Автор: Камен Колев

Той е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките и скромни помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
Като един от първите кметове на София след Освобождението, Грозев превръща столицата в град с европейски облик. Той има и ключова роля за изграждането на паметника на Васил Левски там. Освен всичко друго, Иван Грозев е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, на работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и на църквата „Св. Илия“ в Княжево.

Къщата му се намира в центъра на Карлово, на метри от мемориала на Васил Левски. Тя е сред емблематичните паметници на българската история, представляващи ключово място в развитието на българския възрожденски процес, припомнят от БТПП.
Според една от легендите, именно там Апостола заменя расото и символите на монашеството с тези на революционната борба - ножа и револвера.
Днес родният дом на Грозев изглежда като кръпка на фона на паметника на Васил Левски и възстановените възрожденски къщи наоколо, алармират от търговската палата. БТПП е осигурила средства за закупуването на сградата. Целта е тя да бъде превърната в музей на Иван Грозев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки