Започва... треска за Банско


Започва... треска за Банско
Планинските висини над Банско ще огласи и кларинетът на Иво Папазов-Ибряма
28 Юни 2015, Неделя


Пикантен живот и гореща храна обещава първият по рода си Балкански фестивал „Бохеми”

Автор: Яна Славянска

Жив ритъм, балкански звезди, брас секции, традиционни кулинарни изкушения от региона, люти и силни емоции и напитки, ще разлюлеят земята в Банско на 26 и 27 юни, когато в югозападния ни зимен курорт ще направи дебют прохождащият „Бохеми фест”.
„Колоритен, цветен, пиперлив и много шумен е типичният балканец! Кръвта му кипва под неравноделния ритъм на уникалната фолклорна музика, събрала цялата любов и скръб на балканската кръстопътна душа. „Бохеми” е онзи фестивал, който щедро ни кани да усетим вкуса и звука на музиката, характерна за Балкански полуостров“ – обясняват замисъла на инициативата си организаторите.

Екипите на „Бохемия Ентъртейнмънт” и Община Банско приканват бохемски настроените българи да посрещнат горещото лято сред планинска свежест, където градусите до нажежаване ще вдига типично нашенската музика.
Гостите на феста ще имат удоволствието не само да се докоснат до историята в града, явяващ се един от претендентите за родно място на Паисий, но и да се настроят на честотата на най-дългоочаквания сезон с ваканционен дух. „Пикантната музика и разнообразните кулинарни специалитети ще бъдат любезни домакини на всички ценители на голямото изкуство, наречено живот“ – обещават инициаторите на проявата.

Само един автентичен балканец може да измайстори „митинеа“ – популярен вид пресни румънски наденички, добре изпечени свински и пилешки шашлици, домашни хрупкави пържени картофи, ребра на барбекю по оригинална рецепта в комбинация с традиционни салати и балкански сосове и още куп други такива изкушения от съкровищницата на балканската кухня. И разбира се, няма да мине и без типичните за нашите ширини кюфтета и кебапчета, които ще си устроят дуел със сръбските плескавици. Безспорно интерес се очаква да предизвика и селекцията от специално приготвени суджуци с произход от България и западната ни съседка Сърбия, като множеството хамбургери и сандвичи ревниво ще се включат редом с тях в надпреварата за изостряне на апетита на чревоугодниците.

Но да оставим яденето и пиенето настрана. Защото най-привлекателна ще е сцената, на която ще се изявяват знакови за балканските народи изпълнители – българският виртуоз-кларнетист Иво Папазов-Ибряма, сръбският майстор на баладата Желко Йоксимович,  македонската поп дива Каролина Гочева, сръбските тръбачи от „Барка Брас Бенд”, умопомрачителните гърци от „Баилдса”, уникалните по рода си Гаджо Дило, изключителната българска инструментална формация „Булгара”, както и неподражаемите „Бански старчета”. Цялата тази пъстрота ще ни потопи с музиката и ритмите, които владеят Балканите – от единия им край, та до другия... И то в цялото си разнообразие и величавост.

Така например изпълненията на „Баилдса”, популярни с хита си United states of Balkans – което в превод ще рече Съединени балкански щати – се очаква да изригнат в Банско с експлозия от звуци, като балканските напеви при тях ще прозвучат в така популярната в последно време комбинация със ска, пънк и тежък саунд. Бандата пристига да баялдисва – т.е., да се раздаде докрай.

Каквото се очаква и от известния с прозвището си The master of the Balkan ballads – туй пък преведено означава нещо като кралят на балканските балади –  Желко Йоксимович. В неговата музика пък са преплетени емоционално традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. И тъкмо този характерен за него микс го превръща в най-популярния и талантлив певец и композитор в съседна Сърбия.

Нашенската „Булгара” пък представя онази комбинация от талант, професионализъм и чувство за принадлежност, която ни кара да настръхваме от гордост, че сме българи. Живите им участия са толкова пълноценни, че дори земята пее под краката им.
А на представителите на домакините – „Бански старчета“, които вече 30 години са на сцена,  девизът е „Музиката не е съревнование, музиката е почерк!” – колкото по-различен и красив, толкова по-сполучлив.

От Банско по-балканско няма, казват местните и твърдят, че бохемският дух е намерил своето място именно тук – на кръстопътя между Изтока и Запада.
Любовта, тъгата и чувството за чест трептят във всеки тон на тукашните фолклорни мотиви, а храната и виното дават нечовешки сили и пълен с надежда живот. В което може да се убеди всеки, който ще предпочете в петък и събота да се изсипе на централния площад в Банско.
Както се казва, друго си е „око да види, ръка да пипне“. Бихме добавили – ухо да чуе и уста да вкуси...


Музиката на Гаджо Дило е типично балканска – лесно се отличава от която и да е друга по света и като мелодия, и като начин на изпълнение

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки