Царевец пак става „Сцена на вековете“


28 Юни 2015, Неделя


„Борислав" и „Борис Годунов" са заглавията в афиша на тазгодишния летен оперен фестивал „Сцена на вековете", който започна на 24 юли

Автор: Здравка Маслянкова

и ще продължи до 1 август на  крепостта Царевец във Велико Търново.
Постановката на първата българска историческа опера в четири действия „Борислав" по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов ще е едно от музикалните събития това лято не само в старопрестолния град, но и в национален мащаб.

Едноименната драма Патриархът на българската литература пише през 1909 г., провокиран от историческата романтика на миналото, в която търси поука и вдъхновение за съвременниците си, които продължават да водят борба за освобождение и обединение на България. Първата постановка на пиесата е на 1 септември 1909 г. в Народния театър в София. Почти по същото време с голям успех драмата се представя от любители артисти и на търновска сцена.

Маестро Георги Атанасов написва сам либретото на „Борислав". Премиерата на операта се състои на 4 март 1911 г. в Българска оперна дружба (Софийската народна опера), а диригент е самият композитор.
Войводата Борислав, цар Иван Асен II, дъщеря му Тамара, плененият епирски владетел Теодор Комнин и неговата дъщеря Ирина, знатни боляри, изпепеляващи любовни страсти и дворцови интриги ще оживеят сред естествения декор на двореца на българските царе на крепостта Царевец, като настоящата постановка е дело на маестро Пламен Карталов и е по повод 830-годишнината от въстанието на Асеневци и възобновяването на българската държава.  

Всеки спектакъл това лято от оперния фестивал „Сцена на вековете“ започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Преди да прозвучат първите акорди на съответното произведение от програмата, публиката слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки