Студенти направиха четириметрова арка за входен знак на Ксилифор


Студенти направиха четириметрова арка за входен знак на Ксилифор
28 Юни 2015, Неделя


Живописният парк над Велико Търново в местността Ксилифор, за който старостоличани казват, че е белите дробове на града им, вече има свой входен знак.

Автор: Здравка Христова

На 19 юни на входа му бе монтирана четириметрова арка. Над проекта и неговата цялостна реализация работиха 12 студенти от специалността “Изящни изкуства – скулптура” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", а техни водещи преподаватели са професорите Константин Денев и Стефан Лютаков. За част от младите хора десетдневната работа е задължителна учебна практика, а за останалите – пленер.
Дървената конструкция има V-образна форма, а композицията завърша с ято птици в полет, които носят усещане за свобода и допир с живата природа.

Младите скулптори представиха и изградения от тях навес с размери 3 на 6 метра. Той ще служи за подслон на посетителите на Ксилифор при дъжд или лошо време, като може да побере около 10-15 човека. Студентите са реставрирали и творбите, реализирани по време на миналите пленери, за които „Десант" вече е разказвал – къщичката на Баба Яга, дървената библиотека с въртящ се подиум, дървото със златната ябълка и приказния змей, който всяка година я откъсвал...

„Младежка скулптурна колония“ се нарича проектът, благодарение на който студенти от ВТУ вече пета година преобразяват местността Ксилифор край Велико Търново. По него съвместно работят Туристическо дружество „Трапезица 1902” и катедра „Скулптура” при Факултета по изобразителни изкуства.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки