Нов скандал с подслушване на трима френски президенти


26 Юни 2015, Петък


Оланд свиква спешно заседание на Съвета за сигурност


Iайтът „Уикилийкс“ разпространи тези дни нов документ, според който в периода 2006-2012 г. Съединените щати са подслушвали последните трима президенти на Франция, включително и настоящия лидер Франсоа Оланд.
Докладите с гриф „Строго секретно" са на Агенцията за национална сигурност на САЩ и са базирани на „прехващания на комуникации". Те били предназначени за американската „разузнавателна общност".

В документите се казва, че САЩ са подслушвали президентите Никола Саркози и Жак Ширак, както и Франсоа Оланд по въпроси, свързани с френските позиции за икономическата политика в Еврозоната, назначенията на ООН, мирните преговори в Близкия изток и финансовата криза от 2008 г.

Докладите съдържат също номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително прекия мобилен номер на президента, твърди „Уикилийкс“. Включени са и резюмета на разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцката дългова криза и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел, съобщава „Ройтерс“.
Франсоа Оланд заяви, че ще проведе спешно заседание на Съвета за сигурност на страната във връзка с твърденията на „Уикилийкс”, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала телефонни разговори на трима френски президенти, включително неговите.

Белият дом отрече твърденията във вторник вечерта, заявявайки че не имал за цел да подслушва комуникациите на френския президент Франсоа Оланд и че няма да го прави.
Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ не направи други уточнения за операциите, които са били провеждани в миналото.
„Не коментираме достоверността или съдържанието на документи, които са изтекли", обяви говорителят на Държавният департамент Джон Кърби.

Засега не е ясно дали документите за подслушването на Елисейския дворец са предоставени на „Уикилийкс" от Едуард Сноудън, информира Би Би Си.
Междувременно стана ясно, че докладите „били предназначени за разузнавателната общност на САЩ". Само пет от документите от целия масив са прехвърлени към най-близките съюзници на САЩ - Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, в рамките на съществуващата програма за обмен на разузнавателна информация "Пет очи".

Операцията е провеждана от 2006 г. до май 2012 г., пише „Либерасион". В последната серия от подслушвания, извършени през 2012 г., става въпрос за тайни съвещания в Елисейския дворец, посветени на възможното излизане на Гърция от Еврозоната. Франция заяви, че няма да търпи никакви действия, които поставят под заплаха нейната безопасност, се казва в комюникето на Елисейския дворец във връзка с исканото спешно заседание на Съвета за сигурност. В него се отбелязва, че Вашингтон е длъжен да спазва задълженията, които е поел, в частност през 2013 г., след разразяването на подобен скандал с американските спецслужби и подслушването на френски граждани.

РИА „Новости“ припомня, че в края на ноември 2010 г. „Уикилийкс“ публикува копия от телеграми, които са постъпвали в Държавния департамент на САЩ от американските посолства по целия свят. Те съдържат откровени, често нелицеприятни отзиви за задгранични лидери и оценки на провежданата от тях политика.
През май 2013 г. пък в сайта се появи документ, според който сътрудници на Агенцията по национална безопасност на Съединените щати са подслушвали и записвали практически всички международни и вътрешни разговори, провеждани в Афганистан.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки